середу, 17 липня 2013 р.

У списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО тепер сім українських об’єктів.

    До списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО наприкінці червня внесено ще один український об'єкт — Херсонес Таврійський.
        «У День Святої Трійці Україна отримала благу звістку: у Камбоджі комітет Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО прийняв наш Херсонес Таврійський, нову українську номінацію до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО», — повідомив міністр культури Леонід Новохатько, передає прес-служба уряду.
      Він зазначив, що пам'ятник складається з кількох заповідних ділянок: це частина античного Херсонеського городища та його сільськогосподарської округи — хори.
      Рішення Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо включення Херсонеса Таврійського було одностайним.
Також одноголосно під час засідання 37-ї сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у Камбоджі  до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО було внесено ще один об’єк т — «Дерев’яні церкви карпатського регіону України».
      «Це – транскордонна номінація України та Польщі. До списку ЮНЕСКО внесено 8 храмів, що знаходяться на території Польщі та 8 – на території України: 4 у Львівській області й по 2 у Івано-Франківській та Закарпатській областях» — пояснив Міністр.

        Таким чином, тепер в список ЮНЕСКО входять сім українських об'єктів:
1. Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора (5 ст. До н.е. — 14 н.е.);


2. Дерев'яні церкви Карпатського регіону України і Польщі;


3. «Київ: Собор Св. Софії, Києво-Печерська Лавра та прилеглі монастирські споруди» (1990р.)


4. «Ансамбль історичного центру м. Львів» (1998 р.)


5. «Букові праліси Карпат» (2007 р., транскордонний українсько-словацький об’єкт)


6. «Геодезична дуга Струве» (2005 р., транскордонний геодезичний об’єкт «Дуга Струве» було номіновано від 10 європейськи х країн: Норвегії, Швеції, Фінляндії, Росії, Естонії, Латвії, Литви, Білорусі, Молдови та України. 4 геодезичні пункти «Дуги Струве» розташовані на території України)


7. «Резиденція Буковинських та Далматинських митрополитів» (нині Чернівецькій національний університет імені Юрія Федьковича) (2011 р.).


Немає коментарів:

Дописати коментар