субота, 14 вересня 2024 р.

Будуємо разом третє містечко в Кам’янському!

Запрошуємо на презентацію нового спільного грантового проєкту бібліотеки на Шевченка та ГО «Івент простір» «єМістечко в бібліотеці на Шевченка. Вхід вільний»

Проєкт  фінансується Фондом "Пам'ять, відповідальність і майбутнє" (EVZ) у межах  грантової програми „ЄМістечко - простір для кожного в Україні» протягом двох років починаючи з 15.09.2024 р. по 14.09.2026 р. у розмірі 39 000Є

Бібліотека на Шевченка вже зараз  поєднує функції музею, картинної галереї, театру/кінотеатру та книгозбірні в одному просторі, змінює традиційний простір, враховуючи нові потреби користувачів. Таким чином бібліотека стає своєрідним центром освіти і культури, так званим «третім місцем».

Бібліотека в громаді — єдиний безплатний публічний просвітницький простір, який має ресурси для комунікації та впливу на мешканців громади, книги, простір для проведення заходів, можливість запрошувати до співпраці спеціалістів. Відкриті 7 днів на тиждень

За допомогою нашого проекту  бібліотека на Шевченка  трансформується на  єдиний у місті безплатний соціально культурний  простір у межах досяжності, яке  виконує  роль загальноміського центру – інформаційного, культурного, просвітницького, соціального. Це другий дім для всіх без обмежень.

Компоненти Ємістечка у бібліотеці на Шевченка: безоплатність, комфорт, постійність, вибір за відвідувачами, місце для спілкування, безпечність.

Незабаром запрацюють:

  • Студія живопису для дорослих
  • Курси української мови
  • Курси англійської мови
  • Консультації артерапевта, бібліотерапевта
  • Курси комп’ютерної грамотності для літніх
  • Зустрічі з цікавими людьми, концерти, художні виставки, майстерки, екскурсії тощо.

  #єМістечко#Бібліотека_на_Шевченка#EVZ #Івент_простір

субота, 7 вересня 2024 р.

"Глібов у спідниці"

Знайомтесь! Віршовані думки кам’янчанки  з переможним ім’ям Вікторія, яка про непоетичне пише поетичними словами. Незабаром чекаємо на книжку.

ххх
Фізична є теорія,
Що має кожне тіло
Єдину траєкторію,
Коли те полетіло.
Летять тіла до цілі,
А ціль чия – не знають.
Те знають тільки сили,
Що їх у спину пхають.
То не зручна теорія,
Коли ти – тільки тіло,
А вибір траєкторії
Належать іншій силі.

ххх
Сім нот, багато клавіш – чорні, білі,
Які можливості тут є для нас?
Безмежні, знаємо, коли ми грати вмієм,
А коли ні, то максимум – собачий вальс.

ххх
Не може бути спокійна
Розхитана вітром трава,
Не може думати вільно
Затуркана голова.
Не можуть бути веселі
Хмарини, що дощ несуть.
І не бувають душевні
Оті, що завжди повзуть.
Проста не буває хитрість,
Розумним оте, чим сидять.
Як є вже яка властивість,
То вже не віднять, ні додать.

ххх
Великий вітер – то страшна стихія,
З шаленим сміхом, без жалю
Дахи зриває, горе – лихо діє,
Нарощуючи міць свою.
Й нема спасіння, коли вітри злії
Закручуються в буревій.
Великий вітер – то страшна стихія,
А особливо – в голові.

ххх
Якщо в пилюці діамант десь опинився,
Погодьтесь, діамантом залишився.
А чоботи, ті, що на нього наступають,
Свій статус аж ніяк не піднімають.

ххх
Кожен має від природи
Шанс минути долі злої:
Думка вільна – то свобода,
Слово правди – то є зброя.

ххх
Брехня усюди місце має
Та правді завжди заважає.
Та можна її менше мати,
Якщо чужу не цитувати.

ххх
Все колись і десь було,
Ось до тебе щось прийшло.
А ти те не зрозумів,
Бо історію не вчив.

ххх

Чи дивляться на небо барани?
Чи думають: а як воно – літати?
Їм ніколи, бо важливішим зайняті вони:
Казати «бе-е» і час від часу шерстю обростати

ххх
Щось маленьке, цікавеньке
У траві плигало,
Я підкралась потихеньку
І оте спіймала.
Захопила його в жменьку,
Думаю про себе:
Це маленьке цікавеньке
Нащо мені треба?
Кинула його на волю –
Хай собі плигає,
Знаю, ще хтось в жменьці своїй
Його потримає.
Маячня? Не сперечаюсь,
А таки вбачаю,
Що немало свого часу
На оте втрачаєм.

ххх
По тоненькій павутинці
Павучок спускався,
На якісь такі дрібниці
Не відволікався.
Є задача, ціль існує,
І знання важливі.
Технологія працює,
Значить буде діло.

середа, 4 вересня 2024 р.

5 вересня виповнюється 100 років Самуїлу Кушнеру

Кушнер Самуїл Гецелевич – доктор-інженер, науковий консультант Українського державного інституту азотної промисловості та продуктів органічного синтезу (УкрДІАП), колишній радник міського голови м. Кам'янського (Дніпродзержинська) з питань містобудування (з 1997 з деякою перервою до 2011 р.) на громадських засадах, Міжнародного, Українського та Російського товариств з механіки ґрунтів, геотехніки та фундаментобудування.

Кандидат технічних наук, автор понад 90 наукових праць, у тому числі трьох монографій. За свій внесок у розвиток науки Самуїла Гецелевича нагороджено медаллю Н. М. Герсеванова, засновника вітчизняної школи механіки ґрунтів та фундаментобудування.

З 1957 до 1990 року С.Г. Кушнер працював в УкрДІАПі на посаді начальника будівельного відділу, а потім головним будівельником інституту, очолював генеральне проєктування будівельної частини на заводах генпроєктування (Дніпродзержинськ, Горлівка, Одеса, Череповець, Новолипецьк).

Дуже шановану та дивовижну людину, Самуїла Григоровича Кушнера, називали у місті “Людиною-легендою”. 40 років прожив він у Кам'янському-Дніпродзержинську та, безсумнівно, залишив цінний внесок у його історію.

8 жовтня 2016 року у Центральній міській бібліотеці імені Т.Г.Шевченка відбулася зустріч з автором книги спогадів «Жизнь как она есть» 92-річним Самуїлом Кушнером, який приїхав на моє запрошення  з Німеччини.


Пішов у засвіти на 95 році.  Я встигла взяти  у нього інтерв'ю:

Тетяна Герасюта, голова краєзнавчого товариства Кам'янське-Дніпродзержинськ-Кам'янське.

Слідом за #Голосами»

З 2019 року Львівська обласна бібліотека для юнацтва ім. Романа Іваничука стала співзасновницеюВсеукраїнського форуму військових письменників. З початком Великої війни у 2022 році їхні голоси стали дещо тихішими, адже частіше лунали з окопів, а не з фестивальних майданчиків. У військових авторів з’явились нові бойові завдання, а у нас – місія, щоб їхні #Голоси не зникли з літературної мапи. Так з’явився бібліотечний інтернет-проєкт #Голоси, де бібліотекарі озвучували тексти, які нечасто, але з’являлись на сторінках соцмереж учасників Форуму. 

Зрештою, за ініціативи видавця ФОП Ігор Степурін і за підтримки Українського інституту книги народився антологія #Голоси з творами 2022-23 років авторів-учасників Форуму. 

Частина накладу антології була розповсюджена бібліотеками України. Формат збірки вимагає додаткової промоційної складової, що зробить передачу альманаха у фонди подією для громади і спонукатиме до наступних промоційних кроків вже регіональних промоутерів читання, а професійну спільноту до переосмислення ідеології формування фондів, що сприятиме їх якнайшвидшій деокупації.



неділя, 1 вересня 2024 р.


 

Що приховує 1 вересня?

Сьогодні в Україні – День знань. У світі – Всесвітній день відбитків пальців, Всесвітній день написання листів, Всесвітній місяць обізнаності про хворобу Альцгеймера, День пам’яті початку Другої світової війни, Міжнародний день приматів, День рудих котів.

Сьогодні ми вшановуємо цих унікальних котячих компаньйонів.

Муркотуни кольору апельсина – часті супутники героїв книжок чи фільмів. До того ж саме зображення рудих котів найбільш поширені у мистецтві.

Погляньте, який кіт живе у бібліотеці на Шевченка!!!

То ж, якщо у вас є рудий кіт, обов'язково почастуйте його смаколиком з нагоди свята. А якщо немає – це чудова можливість його завести та отримати вірного і кумедного рудого друга.