пʼятницю, 2 червня 2023 р.

Як бібліотекарі запалювали на фестивалі професій

Чи існує спосіб знайомства з професію бібліотекаря не нудний, яскравий, цікавий? Є!  Довели бібліотекарки Камянського!


Кожний відвідувач нашої імпровізованої бібліотеки отримавши формуляр читача, брав участь у квестах, вікторинах, іграх, пов’язаних з книгою, читанням, творчістю про що бібліотекар засвідчував власним підписом в їхньому формулярі.

Пізнавальний осередок. Тут  бібліотекарки відділу комплектування та обробки літератури,  відділу електронно-бібліографічної інформації знайомили охочих з таємницями надходження та  кодування книжок, вчили користуватися QR кодом.


Як Ви гадаєте, що спільного використовують у своїй роботі військові й бібліотекарі -  книгу, мову, зброю, шифр?  Деякі навіть не здогадувались що це шифр. Ось такі ми розвідниці!

Найсміливіші відразу спробували  розібратись у кухні кодування та самостійно визначили індекс УДК.

Завдання просте: Скористатись таблицями УДК 
та авторськими таблицями й додати  шифри на книги.

Тим часом бібліотекарка відділу електронно-бібліографічної інформації презентувала  книгу Олега Майбороди «IT-словничок котика Айтика», що містить найпопулярніші терміни, якими користуються в сучасному інформаційному спілкуванні. Кожне поняття супроводжує веселий вірш та дотепний яскравий малюнок. Діти дізнались як за допомогою QR-кодів можна прослухати цікаву історію та виконати ігрові завдання.

Знайомились  з ресурсом «Сучасна мобільна бібліотека» розміщеному на сайті Кам’янської центральної міської бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка та за допомогою QR-кодів знаходили сторінку дитячого письменника Олега Майбороди, навіть встигли пограти  в інтерактивні ігри.


Осередок читання - особливе місце. Саме тут  книжки приймають гостей. Бібліотекарки відділу абонемента разом з відвідувачами  спробували пройти невеликий книжковий квест, який розповів важливі речі про роботу бібліотекаря абонемента. Для цього їм потрібно було трохи  попрацювати  з книжками. 



Локація 3 Дитячий осередок 

Бібліотекарки Центральної бібліотеки для дітей запропонували відвідувачам спробувати себе в якості бібліотекаря. Треба було як справжньому професіоналу:
- Знайти в енциклопедії відповідь на питання
- Порадити книжку хлопчикові 8 років
· Порадити  книжку дівчинці 8 років
· Розставити книги за алфавітом
· Знайти книгу про незвичайні професії

Як вам таке випробування? Впоралися на відмінно!




Локація 4 Осередок творчості.  Бібліотека – не тільки книжки! Це місце і для відпочинку, і для навчання, і для творчості!

Бібліотека це цілий комплекс підрозділів, що спільно працюють для того, щоб тобі тут було комфортно і цікаво читати, творити, проводити вільний час.

У цій локації за допомогою бібліотекарок читальної зали, наших партнерок з Донецького палацу молоді "Юність" співали, грали, танцювали, малювали.




Дивувались  «Най…най…най… книжкам»:
найтовстішій, найбільшій, найменшій, найстаріший.


Майстер клас "Малюнок ниткою" зібрав таку кількість охочих, прийшлося додатково бігти за матеріалами.



Позмагалися у  конкурсі  «Книга проти інтернету». З'ясовували  хто швидше знайде значення слова (книга, бібліотека) чи «Універсальний словник енциклопедія», чи Вікіпедія. Впоралися всі.

Бібліотекарки юнацького відділу  залучали до читання, складаючи охочим книжковий гороскоп. Тут вже зацікавилися навіть батьки. І поки вони бавилися порадами книжкового оракула, їхні діти збирали  пазли «Українські традиції, символіка, народна творчість»



Насмачніша локація "Призовий осередок"
Після проходження всіх чотирьох локацій діти бігли здавати заповнений формуляр та отримувати приз!


Скільки дітей пройшло через наші професійні випробування важко порахувати, але деякі з них зрозуміли, що не так все у них, бібліотекарок, просто! Треба і абетку знати на 12 балів, і книжку зчитувати прямо з обкладинки і знаходити відповіді на нелегкі питання... Сподіваємося, що бібліотекарі дітям запам'ятаються! 
А ми і так про себе знаємо, що ми важливі!

Немає коментарів:

Дописати коментар