пʼятницю, 15 жовтня 2021 р.

Бібліотечна педагогіка: інженерна історія України

На черговому занятті за проєктом "Бібліотечна педагогіка" говорили про науку, а саме про винахідництво.

Якщо  досі діти були переконані, що наука – це нудно і нецікаво, то бібліотекарі  зуміли  змінити їхню думку. Вони довели, що наука може бути захопливою та зрозумілою. І допомогла їм у цьому книга Олени Шульги "Наші. Інженерна історія України".

50 ілюстрацій, за якими стоять 50 історій, 50 інженерів України. Нове видання, присвячене вітчизняним інженерам і винахідникам, ось-ось опинилась на книжкових полицях нашої бібліотеки.

Бібліотекарі  познайомили дітей, якими опікується БФ "Карітас", з  українцем Петром Прокоповичем, саме він  винайшов розбірний рамковий вулик, аби збираючи мед люди не знищували при цьому бджіл, з українкою Вірою Араловою, яка придумала чоботи на блискавці та  вперше продемонструвала на модному показі у Парижі та, на жаль, не запатентувала винахід, з Федором Андерсом, який сконструював перший дирижабль.

А розповідь про Антона  Турчановича, який був учасником  конкурсу на створення польових кухонь у далекому 1896 році,   нагадала про походи козаків.

Більшість історій у книжці доповнені інженерними завданнями, що тематично поєднані з ними: знизу сторінки з ілюстрацією є код, який спрямовує на сайт. Звідти можна їх завантажити, видрукувати й спробувати виконати будь-коли:
тобто відчути себе в ролі інженера чи інженерки не лише в школі, а й удома.

Завдання допомагають дитині відтворити частину винаходу з підручних засобів, зрозуміти принцип, на якому він побудований чи побачити шлях інженера до цієї ідеї. Наприклад, перископ тут можна виготовити зі звичайної картонної коробки з-під кефіру чи молока. А от власні дослідження з курячою кісткою й оцтом допомагають зрозуміти, як вивчають запобігання остеопорозу.

Оскільки наші діти були ще не зовсім готові до виконання таких завдань, вони залюбки малювали винахід, що сподобався їм найбільше


Чобітки на блискавці


Дирижабль


А це Міккі Маус заглядає на свій чобіток. Чи не схоже?


Літак


Заняття видалось емоційно й інформаційно насиченим, але всі впорались:і бібліотекрі, і діти.

Перше знайомство з українцями, чиї відкриття змінювали світ, чиї наукові ідеї вражали та прискорювали розвиток світової науки, відбулось.

Заняття підготували та провели бібліотекарки читальної зали бібліотеки на Шевченка м.Кам'янське Алла Гузовська і Людмила Руденко.

2 коментарі: