четвер, 28 жовтня 2021 р.

15 кроків відповідальності людини Богдана Гаврилишина

Лекцію, а, скоріше, цікаву, легку і водночас серйозну бесіду-презентацію, що мотивує  провели бібліотекарі бібліотеки на Шевченка м.Кам'янське для здобувачів освіти Кам'янського медичного коледжу.

В онлайн уроці "Відповідальні - значить вільні" взяла участь начальниця відділу "Криничанське бюро правової допомоги" Кам'янського центру Надія Федориненко.


Поговорили про "Декларацію відповідальності людини" Богдана Гаврилишина, про історію його успіху,  його бачення ефективності держави та відповідальності людини перед країною, родиною, собою.


Завідувачка відділу електронної та бібліографічної інформації Людмила Ревко презентувала "Декларацію відповідальності людини", що складається з 15 пунктів.


Надія Федориненко озвучила тему прав та обов’язків людини, як важливо, знаючи свої права, пам’ятати про ту відповідальність, яку кожен з нас має перед собою, своїми рідними, своєю країною та природою.

Пані Надія запропонувала всім учасникам онлайн уроку перевірити свої суперсили на визначення рівня відповідальності:

Богдан Гаврилишин народився  19 жовтня 1926 року у селі Коропець на Тернопільщині.

1943 року потрапив до Німеччини. У таборі біженців здобув середню освіту. 1947-го родина Гаврилишиних виїхала до Канади. Працював лісорубом, офіціантом. 1954 року здобув магістерський ступінь в університеті Торонто за фахом «інженер-механік».

Професійна кар’єра видатного українця вражає. Інженер, винахідник, викладач, директор Міжнародної школи менеджменту, один із найвідоміших радників і консультантів державного управління та міжнародного бізнесу в понад 70 країнах на всіх континентах.

З 1960-го мешкає у Швейцарії. Працював директором з навчання Міжнародного інституту менеджменту (МІМ), у 1968–1986 роках очолював його.

На початку 1970-х у рамках святкування 25-річчя інституту організував економічні дискусії у швейцарському селищі Давос.

Відтоді зібрання провідних економістів і політиків світу там стали регулярними.

З 1988 року працював на громадських засадах в Україні, був радником першого Президента України Леоніда Кравчука і кількох знаних українських політиків, засновником відомих неурядових організацій – відділення МІМ у Києві, фонду «Відродження», Міжнародного центру перспективних досліджень, власного благодійного фонду.

Богдан Гаврилишин вважав себе не економістом, а «людиною, яка знає щось майже про все, і розуміє співвідношення між різними явищами». Його життя – яскравий приклад стовідсоткової успішності, абсолютний зразок «людини, що всім завдячує самій собі» – self-made man, або ж просто, як казав інший всесвітньо відомий українець Петро Яцик, він – «українець, який відмовився бути бідним».

За своє життя Богдан Гаврилишин відвідав понад 90 країн на всіх континентах, крім Антарктиди. « У кожній із країн я зробив щось корисне. Я не подорожував у ролі туриста».

Підтримав першу українську експедицію в Антарктиду. ­1995 року Велика Британія передала Україні антарктичну станцію «Фарадей», тепер відому як «Академік Вернадський». Українська сторона придбала цю станцію за символічний 1 фунт стерлінгів. А от на відправлення першої експедиції в Антарктиду коштів не було. Все закінчилося б фіаско, якби наші вчені не вийшли на Богдана Гаврилишина, який тоді очолював міжнародний фонд «Відродження». Почувши про цю проблему, Богдан Дмитрович допоміг першій українській антарктичній групі – фонд виділив кошти на експедицію.

 Створив Давоський форум

Богдан Гаврилишин був співзасновником Світового економічного форуму в Давосі. Очолюючи Міжнародний інститут менеджменту, він започаткував Європейський форум менеджменту, який у подальшому переріс у всесвітню платформу для спілкування між світовими лідерами. 

Був радником президентів

З часу української незалежності Богдан Гаврилишин був радником декількох Президентів України, прем’єр-міністрів, голів Верховної Ради. Про цей досвід він неодноразово ділився своїми спогадами. Про Леоніда Кравчука: “Я його поважаю і дотепер, він був гарний політик, але він про економіку нічого не знав… У 93-му я від руки написав для нього десять правил ринкової економіки”. Неоднозначні спогади в нього були про президента-втікача: “З усіх, чиїм радником я працював, лише одна людина відкрито і відверто сказала мені, що не знає, як поводитися з економікою держави: “Навчіть мене!” І то був, як не дивно, Віктор Янукович”. Але ставши президентом, людина змінилася, вважав Гаврилишин. “Він став якоюсь спотвореною людиною. Я б навіть сказав, що він перетворився на хвору людину. У Януковича були лише два бажання, помітні неозброєним оком: мати абсолютну владу і мати абсолютне багатство”.

Змінив долю Австралії та Аргентини

“У деяких країнах я був залучений до визначних подій і залишив слід по собі, серйозно вплинувши на подальший розвиток тих країн. Так сталося в Австралії та Аргентині.”

Богдан Гаврилишин 65 років прожив зі своєю коханою дружиною Лені (Леонідою Петрівною). Щомісяця 10 та 25 числа він дарував їй квіти або шоколадку, чи запрошував на вечерю. У подружжя було троє дітей. «Ми з дружиною обов’язково святкуємо дві дати: 25 грудня, коли ми заручились, і 10 червня, коли одружились. Якщо ми не разом, я кожного дня, де б не був у світі, тричі телефоную їй”, – розповідав Богдан Гаврилишин.


Проживши три чверті свого життя поза межами України він завжди і всюди представлявся БОГДАН ГАВРИЛИШИН, українець.

Додатки:Курс відеолекцій Богдана Гаврилишина

Яким має бути ефективне суспільство?
Поради для ефективного управління країною.
Як ефективно управляти підприємством?
У чому полягає національна ідея України і чи існує вона взагалі?
Що треба зробити, щоб економіка почала працювати?
Країни, на подальший розвиток яких я вплинув.
Якою буде Україна за 20 років?
Як зміниться світ за 50 років?
Самоосвіта: як мотивувати себе?
Моє ставлення до війни, демократії, толерантності.
Про цінності, які батьки мають передати своїм дітям.
Що є запорукою стовідсоткового успіху?
Про Права людини і про Обов’язки.
Мистецтво життя – що це означає?
Про економічні системи, які існують у світі?

https://courses.prometheus.org.ua/courses/course-v1:BHFoundation+HAWRYLYSHYN+2017_T1/about

Немає коментарів:

Дописати коментар