пʼятницю, 9 липня 2021 р.

Геннадій Темнишев – майстер - палітурник з Кам'янського

Геннадій  Темнишев – син художника  Геннадія Темнишева, палітурник-реставратор, переможець всеукраїнської премії "Читач року" в номінації "Книжкова справа» презентував свою творчість на засіданні краєзнавчого товариства "Кам'янське -Дніпродзержинськ."

Він з дитинства любив книги. Неодноразово за порушення дисципліни в школі його відправляли до бібліотеки у виховних цілях, де й займався дрібним ремонтом бібліотечних книг - і це йому подобалося. Іноді спеціально пустував, щоб тільки потрапити до бібліотеки.

Одного разу він повністю розібрав одну книгу: вивчив структуру,  як робиться обкладинка, з чого складається блок, зошити, як вони прошиваються,  для чого потрібен каптал. Він  хотів зрозуміти суть природи книги.

Його захоплення переросло у майстерність, майстерність - у ремесло,

Геннадій працював і художником, і будівельником, і ковалем, і столяром-теслею, багато професій освоїв - але в 2014 році за станом здоров'я та у зв'язку з рекомендаціями лікарів змінив активну діяльність з фізичними навантаженнями на творчу. Спочатку  малював і займався ремонтом власних книг. Це й донині дає йому заспокоєння та дозволяє зберегти здоров'я.

Поступово став   експериментувати з книгами та оздобленням шкірою. Перша книга була зроблена в 2014 році на замовлення групи місіонерів для Єпископа Киргизії. Зараз до його майстерні у Кам'янське   на реставрацію надсилають книги з України, Америки, Німеччини.

Геннадій згадує роботу над реставрацією  унікальної  книги – «Історія України» під редакцією Михайла Сергійовича Грушевського.  І не просто під його редакцією, він був її автором, і на форзаці його власною рукою є дарчий напис «Гнатюку». (Володимир Михайлович Гнатюк - український мистецтвознавець, етнограф, академік Всеукраїнської академії наук).


Геннадій Темнишев подарував  бібліотеці на Шевченка декілька унікальних видань. Серед них неоціненний скарб Української Греко - Католицької Церкви - факсимільне видання книжки "Празничні картини Греко-Католицької Церкви", яка побачила світ у далекому 1908 році, а нині перевидано майстром Г. Темнишевим, Пересопницьке Євангеліє тощо.






Геннадій брав участь у створенні унікальної рукописної Біблії


Рукописна Біблія встановила три національні рекорди. По-перше, це найбільша рукописна книга в Україні. По-друге, це книга, в якій зібрано найбільшу кількість почерків сучасних українців. В її переписуванні взяли участь понад 30 тис. людей. А по-третє, попри величезну кількість сторінок, її все-таки вдалося зшити в один том і це зміг зробити лише  Геннадій Темнишев.

Серед 31594 учасників – чотири президенти України, п’ять прем’єр-міністрів України, три голови ВРУ, понад 200 народних депутатів, три Герої України.

Ремесло палітурника - це постійно відкриття таємниць і нових технологій. Це ддивовижна професія, яка постійно тримає в тонусі, адже це і дослідження давніх технологій, їх вдосконалення та адаптація в сучасних умовах. І, перш за все, любов до книг. Звичайно ж, важлива зосередженість і відповідальність. Адже палітурник не може допустити помилку, розраховуючи на те, що вона буде не помітна для не професіонал.


Немає коментарів:

Дописати коментар