неділю, 18 липня 2021 р.

10 найкорисніших навичок у цифрову епоху

Кожна нова ера в житті суспільства потребує від людей нових навичок. Зараз в епоху онлайну та діджиталу теж є особливі здібності, що можуть нам допомогти досягти успіху в житті й забезпечити безперервне навчання. Перш за все це навички, за допомогою яких можна створювати, захищати і зберігати свою ідентичність чи допомагати іншим робити те ж саме.

Оскільки цифрове століття – дуже мінливе, необхідний нам інструментарій буде змінюватися протягом усього життя. А потреба в нових і нових навичках завжди буде нормою. Втім сьогодні, у 2019 році, цей список можна розглядати, як корисну відправну точку для збільшення своєї вартості, як фахівця.

🔴
1. ПЕРСОНАЛЬНИЙ БРЕНДИНГ
Сьогодні ми живемо онлайн. Наші особистості доступні для загального огляду. Через соціальні мережі, блоги й веб-сайти ми демонструємо, хто ми і що цінуємо. За постами в Інтернеті можна зрозуміти наші цінності та думки, дізнатися про досягнення, мрії й бажання.
Сучасні роботодавці після перегляду резюме потенційних кандидатів переходять до аналізу їхніх профілів в соцмережах. Саме тому вміння вибудовувати персональний бренд онлайн – навичка, яка може створити чи зруйнувати потенційну можливість працевлаштування або навчання в престижному університеті.
🔴
2. ФОРМУВАННЯ ПОРТФОЛІО
Онлайн-портфоліо – це фактично галерея наших професійнх успіхів. Її можна почати наповнювати ще зі студентських часів. У міру того, як наш досвід і навички будуть зростати, буде збільшуватися обсяг нашого портфоліо.
🔴
3. НАВИЧКИ ПОШУКУ ІНФОРМАЦІЇ
Уміння орієнтуватися в океані інформації в Інтернеті – одна з найважливіших навичок цифрового століття. Це допомагає фільтрувати хорошу інформацію від поганої, ефективніше впоратися з багатьма повсякденними життєвими й робочими завданнями.
🔴
4. НАВИЧКИ ЦИТУВАННЯ
Використовувати досвід інших для підтримки своєї роботи – те, що має вміти кожен фахівець зі студентської лави. Щоб при цьому не перетворитися на нахабного плагіатора, потрібно навчитися шанувати роботи й зусилля інших фахівців. Для цього варто навчитися правильно цитувати джерела й поважати інтелектуальну власність інших.
🔴
5. РЕДАГУВАННЯ ЗОБРАЖЕНЬ І ВІДЕО
Ми усі за своєю суттю візуальні учні. В наші дні все має візуальну складову. Базові вміння редагувати фотографії та відео – це одна з тих навичок цифрового століття, які ви можете використати у широкому колі проектів – від особистих до професійних.
🔴
6. КОНВЕРТУВАННЯ ФАЙЛІВ
Велика частина інформації, якою ми ділимося, створюється в Інтернеті. Ми обмінюємося файлами зі студентами та колегами, відправляючи їх через електронну пошту й месенджери. Розуміння того, як мінімізувати розміри цих файлів – дуже необхідна навичка. Для початку варто навчитися конвертувати й стискати зображення, відео, аудіофайли та текстові документи.
🔴
7. КОДУВАННЯ
Програмування, можливо, є однією з найважливіших навичок цифрового віку. Кодування все частіше викладається у школах по всьому світі, оскільки воно починає визнаватися важливим вмінням для забезпеченого майбутнього. Зараз навчитися програмувати – більш доступно, ніж будь-коли раніше, тому опанувати навичку може кожен.
🔴
8. БЛОГІНГ
Вести блог – це значно більше, ніж ділитися своїм контентом і думками. Хороший блог допомагає розвивати навички написання текстів, аналізу інформації, проведення досліджень тощо. Це неймовірна арена для творчості та що більш приємно – підходить для представників будь-яких професій. Завести свій блог у наш час – нескладно. Реєструєшся на платформі, завантажуєш дані про себе, обираєш свою тему і вуаля: ти – блогер.
🔴
9. ПРОВЕДЕННЯ ПРЕЗЕНТАЦІЙ
Мати фахівця, який проводить гарні презентації – значна перевага для будь-якої організації: від бізнесу до креативних індустрій. Пригадайте свої почуття, коли ви вийшли з гарної презентації? Ви відчуваєте себе освіченим і натхненним. Вміти проводити такі презентації – означає бути лідером у своєму секторі. Адже відмінна презентація дозволяє перетворити бізнес-пропозицію у яскраве враження та емоцію, яка залишається у глядача ще довго після заходу. Такі презентації і розважають, і доносять інформацію, і надихають на думки та дії.
🔴
10. СТВОРЕННЯ САЙТІВ
Остання, але не менш важлива в цьому списку навичка – вміння робити веб-сайти. Частково це пов'язано з кодуванням. Втім сюди теж варто віднести знання про естетику зовнішнього вигляду й функціональність веб-ресурсів. Зараз неможна створити найкращий веб-сайт у світі, не звертаючи увагу на його дизайн і зручність використання. Навіть якщо у вас слабкі навички програмування, є багато корисних онлайн-ресурсів, що дозволяють безкоштовно створювати свої сайти.

Немає коментарів:

Дописати коментар