понеділок, 27 січня 2020 р.

Врієзія:рослини в інтер'єрі бібліотеки

Погляньте, яка красуня відтепер прикрашає бібліотеку на Шевченка м.Камянське. Це  врієзія блискуча або фрізея.


Рід налічує близько 250 видів, багато з яких цінуються за яскраво забарвлені приквітки і вирощуються як кімнатні рослини. Назву рід отримав у 1843 році на честь голландського науковця Віллема Хенріка де Фріза, відомого дослідника флори.


 
За яскравість приквітків і велике ефектне суцвіття врієзію блискучу називають «вогненним мечем»



Вчені описали цю рослину вперше на початку дев’ятнадцятого століття. Батьківщина - південноамериканські ліси.У природі існує багато видів цієї рослини самих різних розмірів, забарвлень листя й квіток.


Найбільш популярні з вирощуваних в кімнатній культурі - Врієзія Блискуча і Врієзія Кільовата. Вріезія Блискуча має дуже яскраве смугасте листя і довгий червоний квітконос.

Рід налічує близько 250 видів, багато з яких цінуються за яскраво забарвлені приквітки і вирощуються як кімнатні рослини. Назву рід отримав у 1843 році на честь голландського науковця Віллема Хенріка де Фріза, відомого дослідника флори. Источник: https://floristics.info/ua/statti/2607-vrieziya-v-domashnikh-umovakh.html

Вчимося догладати за врієзією




Довідка:


Посадка й догляд за врієзією
Цвітіння: упродовж декількох місяців у лютому-квітні або в травні-липні.
Освітлення: яскраве розсіяне світло, легкий притінок (східні чи західні підвіконня з затіненням у літню пору з 11 до 17 години).
Температура: 25-30 ˚C улітку, 18-22 ˚C узимку.
Полив: полив здійснюється в лійку, утворену листям – цистерну, але якщо температура в приміщенні нижче 20 ˚C, воду з лійки потрібно вилити. При нижчій температурі воду ллють не в лійку, а в субстрат. У теплу пору року ґрунт у горщику має бути злегка вологим увесь час, узимку потрібно дозволяти верхньому шару субстрату висихати.
Вологість повітря: підвищена – 60-70 %. Рекомендується двічі на день обприскувати врієзію, але так, щоб вода не потрапляла на квітки. Горщикові рослини можна тримати на піддоні з мокрою галькою або в тераріумі.
Підживлення: упродовж сезону вегетації один раз на два тижні добривом для бромелієвих культур або для квітучих рослин зі зниженою азотною складовою. У період спокою добрива не потрібні.
Період спокою: після цвітіння розетка гине, і рослина переходить у період спокою.
Пересадка: молоду врієзію до утворення суцвіття пересаджують 1-2 рази, дорослу – один раз на 3-4 роки. Пересадку здійснюють у період активного росту – навесні чи влітку. Розмноження: насіннєве й вегетативне – відростками.
Шкідники: борошнисті й кореневі червці, пальмові, гребінчасті, бромелієві або чорні щитівки, павутинні кліщі. Хвороби: коренева гниль, загнивання цистерни, сажистий гриб.
Джерело: https://floristics.info/ua/statti/2607-vrieziya-v-domashnikh-umovakh.html

Керівники нашого клубу квітникарів і садівників "Маєток" доглядатимуть за цією примхливою квіткою!

Немає коментарів:

Дописати коментар