понеділок, 23 вересня 2019 р.

Рослини в інтер'єрі бібліотеки:товстянка або грошове дерево

Товстянка дуже невибаглива у догляді, не вимагає особливих турбот. А любителі кімнатних дерев можуть створити на основі крассули прекрасний бонсай. 


Товстянка належить роду сукулентних рослин. Про що це говорить? Те, що догляд за нею схожий на догляд за кактусом, наприклад. 

Як потрапило  деревце до юнацького відділу розповідає Наталя Бохан.


Бібліотекарі говорять, що важливо дотримуватися правил, вирощуючи  крассулу:
не заливати;
не перестаратися з добривами;
не пересаджати частіше ніж 1 раз на рік;
не давати розростатися;
не потрібний великий горщик. 
Ґрунт повинен бути пухким, але поживним. Дуже важливий хороший дренаж.  Товстянка любить сонце.
 
Товстянка має безліч різновидів. Однак найбільш поширена як кімнатна рослина товстянка деревоподібна, або «грошове дерево», іноді цю рослину називають крассула, жірянка.
 


Товстянка, не гірше за алое може лікувати:

Герпес на губах. З кількох листочків вичавити сік. Змащувати уражене місце кожні 30 хв. Можна зробити інакше – просочити соком ватку, покласти її на уражене місце і за допомогою пластиру зафіксувати.

Ангіна, тонзиліт. З 10 листя вичавити сік, змішати з 200 мл води. Полоскати горло 3-5 разів на день. Виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки. Вранці за 1 год. До прийняття їжі з’їдати 2 листочки товстянки, ретельно пережовуючи. Пієлонефрит, цистит. 5 листя товстянки подрібнити, залити 200 мл гарячої води, настоювати 1 годину, процідити. Приймати по 1 ст. ложці за 15 хв. до їди 3 рази в день.

Артрит, артроз. Вичавити з 10-15 листя сік, змащувати уражені суглоби перед сном.

Геморой. Докласти розрізаний лист, допомагає відразу.

Опіки, забиті місця, розтягнення, рани, порізи, нариви. Положіть кашку з листя на пошкоджену ділянку, закріпити бинтом. Міняти пов’язку у міру висихання (2-3 години). За деякими даними, товстянка очищає повітря від шкідливих мікробів і бактерій, а за деякими повір’ями, приверне в будинок багатство і успіх! Ось таке ось цікаве дерево! А у вас є свої рецепти з цим кімнатною рослиною?

Читачі знають до кого звертатись у випадку захворювання на ангіну та тонзиліт. Бібліотека допоможе і книгами й ліками.

Немає коментарів:

Дописати коментар