середу, 29 травня 2019 р.

85 років разом з бібліотекою.Рік 1941-1943

Під час окупації міста німецькими загарбниками 1941-1943 р. бібліотека продовжувала обслуговувати своїх читачів.



Правдивої інформації про ті часи ми не маємо, але збереглися цікаві відомості, які вдалось встановити завдяки газеті «Кам'янські вісті»

№148 (198) «Кам'янські вісті» від 15 грудня 1942 р.
За розпорядженням пана Штадткомісара після уважної перевірки книжного фонду розпочала свою роботу народна бібліотека нашого міста, що знаходиться по вулиці Генерала Штейнера, буд. 46. Бібліотека має понад 5 тисяч примірників художньої літератури українською та російською мовами, а також велику кількість наукової й технічної літератури. З метою поповнення бібліотеки і збереження книжок від псування вводиться обов‘язковий грошовий вклад та платність користування бібліотекою.

№75 (279) «Кам'янські вісті» від 1 липня 1943 р.
З ранку й до вечора до міської бібліотеки приходять відвідувачі. Це чоловіки й жінки, старі й молоді, робітники і службовці, що звертаються до бібліотекаря з проханням дати їм для читання художню або технічну літературу.
Кам'янська міська бібліотека почала працювати недавно. Минуло лише півроку, як закінчене її укомплектування та перевірка книжок. 

Укомплектована вона з усіх книжкових решток, що уціліли під час військових подій в місті. Все непотрібне, наносне, жидо-більшовицьке з бібліотеки викинуто. Вільне місце на полицях зайняли класики української, російської, західно-європейської літератури.

Передусім тут є твори Т. Г. Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка, Марка Вовчок, Тесленка й інші. Із західно-європейської літератури твори Гете, Мопассана, Бальзака, О'Генрі, Свіфта тощо.
На сьогодні в бібліотеці нараховується понад 5.000 книжок однієї художньої літератури та велика кількість технічної. Користуються послугами бібліотеки поки що біля 300 чоловік. Але кількість читачів щодня зростає.

25 жовтня 1943 року - м. Дніпродзержинськ був визволений від фашистських загарбників. Завідуюча бібліотеки Кірдан К.І. із співпрацівниками бібліотеки продовжили роботу, але вже у нових умовах.

Довідка.

З моменту існування до 1952 року бібліотека знаходилась у приміщенні за адресою пр-кт Тараса Шевченка(вул.Сировця,46)

Немає коментарів:

Дописати коментар