пʼятницю, 8 березня 2019 р.

Шевченківські дні у Кам'янському

Бібліотекарі Кам'янського підготували низку активностей присвячених письменнику, художнику, етнографу, громадському діячу Тарасу Шевченка: конкурси декламаторів та ілюстраторів, читання вголос, тематичні вечори, виставки-екскурсії, виставки у вікні тощо.




Бібліотека на Шевченка у межах проекту "Читаємо, розмовляємо, думаємо українською" розробила серію книжкових закладок "Модні класики", що популяризують творчість класиків української літератури. Серед них   "Тарас Шевченко:особливі прикмети"

Статус: Український поет, письменник (драматург, прозаїк), художник (живописець, гравер), громадський та політичний діяч, фольклорист, етнограф

Прізвище Шевченка походить від його прадіда Андрія Грушівського, що походив з козаків і звідкись прийшов у Кирилівку. Андрій Грушівський одружився із Єфросинією Шевчихою (її батько був шевцем) і взяв прізвище дружини. Так виник рід Шевченків.

Освіта: Основна освіта митця тривала лише два роки. Її він здобув у церковно-парафіяльній школі. Шевченко багатьма своїми знаннями зобов’язаний баронесі Софії Григорівні Енгельгардт, яка навчила його польській та французькій мовам. Закінчив Академію мистецтв

Твір: Кобзар

Гасло: Борітеся – поборете! 

Знак зодіака: Риби 

На момент смерті було - 47 років 

Захоплення:Спів 

Зріст: 1,64 см., волосся темно-русе, очі темно-сірі. 

Звільнення від кріпацтва: 24 роки був кріпаком. Брюллов написав портрет Жуковського і продав його за 2500 рублів. За ці гроші і був викуплений Шевченко. 

Живопис: За життя намалював 1300 картин, портретів, малюнків, офортів, ескізів з яких дійшли до нас близько 800 робіт. 

Улюблений напій: Чай, а от із алкоголю – ром. В ті часи ром привозили лише з-за кордону і задоволення це було не з дешевих. 

Одяг:Обожнював модний і гарний одяг. Він любив білі парусинові костюми і якось з гонорару навіть купив собі єнотову шубу, гумового плаща-макінтоша, який тоді коштував 100 карбованців. До слова, коли Шевченко працював в археологічній комісії, його зарплата становила 150 рублів на рік.

Кохання: Яготинська красуня Варвара Миколаївна Рєпніна. „О добрый ангел! Молюсь и плачу перед тобою. Ты утвердила во мне веру в существование святых на земле”. 

Весна – особливий період для Шевченка, адже всі найголовніші події сталися саме в цей період його життя. 9 березня він народився. 25 квітня 1838 року став вільним від кріпацтва. 26 квітня 1840 світ вперше побачив «Кобзаря». 5 квітня поета заарештували, а 7 квітня 1857 року він отримав звістку про волю.

Студенти медичного коледжу відвідали виставку-екскурсію "Неформатний Шевченко", яку організували бібліотекарі бібліотеки на Шевченка та співробітники міського архівного управління. На виставці представлена приватна колекція раритетних Кобзарів кам'янчанина Віктора Рижих, книги, видавничого дому "Андрій" (м.Кам'янське), знайомилися з топонімічною Шевченкіаною нашого міста.

Бібліотека — філія № 9 зібрала шанувальників поезії Т.Г.Шевченка.Учні 5-х класів середньої школи № 40 згадували цікаві факти з біографії видатного письменника та читали уголос улюблені вірші:"Мені тринадцятий минало", " І золотої й дорогої...", "Реве та стогне Дніпр широкий", "Світає...Край неба палає" та інші.


Бібліотекарі бібліотеки-філії №5 привернули увагу учнів 9-класів до любовної лірики поета, показали його не лише як поета, письменника і художника, а як звичайну людину зі своїми слабкостями та пристрастями.





У центральній міській бібліотеці для дітей слухали потужне виконання "Реве та стогне"(хор академії культури), кобзарів і вірші поета.


У поетичній світличці дитячій бібліотеці-філії №8 учні – учні 2-Б класу СЗШ №20 - вчилися говорити українською мовою за допомогою чудової поезії Тараса Шевченка.


 



Немає коментарів:

Дописати коментар