неділю, 14 лютого 2016 р.

Приємна несподіванка.

Майстер - клас за такою назвою відбувся в бібліотеці - філіалі № 5 напередодні Дня всіх закоханих.


У наш час "валентинкою" називають листівку для коханої людини в День Святого Валентина. Появі "валентинок" передували слова і пісні, які кохані говорили або співали один одному ще в середні віки.
Перші письмові "валентинки" з'явилися вже у 15 столітті. Але і тут є різні думки про те, кому ж належить написання першої "валентинки". За однією версією створення першої письмової "валентинки" приписується Герцогу Орлеанському (1415 рік), який в цей час сидів у в'язниці, в одиночній камері, і що вирішив боротися з нудьгою шляхом писання любовних послань власній дружині. Ця перша "валентинка" зберіглася до нашого часу і виставлена в Британському музеї. 


Популярність "валентинки" почала зростати у вісімнадцятому столітті. У той час паперовими "валентинками" обмінювалися замість подарунків. Їх робили з кольорового паперу і підписували кольоровим чорнилом.А вже на початку 19 століття почалося серійне виробництво "валентинок". Спочатку це були чорно-білі малюнки, намальовані уручну на фабриці. Але з кожним роком "валентинки" ставали оригінальнішими і барвистішими.
Таку невелику історичну довідку надала підліткам з  дитячого протитуберкульозного санаторію провідний бібліотекар Какуша Ганна. Вона акцентувала увагу дітей на тому, що самою оригінальною завжди є "валентинка", зроблена власноруч і що останнім часом вони набувають все більшої популярності.
Ось тому Ганна Борисівна запропонувала створити саме такі "валентинки". Справа виявилась нелегкою, але дуже захоплюючою.




Вітаємо усіх з Днем Св. Валентина!

Немає коментарів:

Дописати коментар