четвер, 18 лютого 2016 р.

Бариня-капуста - тема засідання клубу "Позитив+" .



Капуста - вельми частий гість на нашому столі. А чи багато ми знаємо про неї? Вважається, що першими почали обробляти капусту єгиптяни ще задовго до нашої ери. Капуста вважалася вишуканим блюдом і подавалася на десерт. Єгиптяни вірили, що капусті властива особлива цілюща сила, яка може вигнати з тіла будь-яку хворобу і продовжить молодість.


Римські легіонери регулярно вживали в їжу капусту тому що вважалося, що вона робить людей більш міцними і витривалими. Вирушаючи в похід, римський воїн брав із собою спеціальну посудину з ліками, приготованими з капусти. Зілля добре загоювало рани і зупиняло кровотечі.
Цей овоч відомий і шанований у багатьох країнах світу. Окрім білокачанної капусти вирощують і споживають ще:цвітну, листову капусту, брюсельську та пекінську, червонокачанну, савойську, броколі та кольрабі. Навіть за Полярним колом любителі капусти отримують хороші врожаї кольрабі.
Здавна капуста вважалася найголовнішим овочевим блюдом. Народна мудрість говорить: "Хліб та капуста лиха не допустять". У православних монастирях зберігалися секрети приготування і засолювання капусти. І сьогодні ми шануємо цей чудовий овоч і з задоволенням та користю споживаємо.
Віддати шану поважній "Барині" зібралися учасниці клубу "Позитив+" в  бібліотеці – філії № 4.


Кожному не завадить знати, що вживання капусти зміцнює організм, підсилює стійкість до багатьох захворювань, усуває безсоння і головні болі. Сучасні вчені пояснюють це тим, що вона містить майже весь набір вітамінів, зокрема, проти виразковий вітамін U, фітонциди, ферменти, солі калію, кальцію, фосфору, сірки, заліза, йоду.


Клітковина капусти покращує моторику кишечнику сприяє розвитку корисної мікрофлори, виведенню з організму шлаків і холестерину, попереджає захворювання атеросклерозом. Про все це говорилось на зустрічі, а ще дегустували смачну випічку з капустою та квашену капусту.



Учасниці клубу ділились власними рецептами страв з капусти, лікувальними рецептами та секретами вирощування різних видів капусти.

1 коментар: