вівторок, 26 листопада 2013 р.

Ліну Костенко нагородять у Римі як приклад жертовності та гуманізму.

Сьогодні в базиліці Святого Бартоломея в Римі вручатимуть цьогорічну відзнаку Блаженного Священномученика Омеляна Ковча.
Омельян Ковч – греко-католицький священик. Під час німецької окупації Західної України, намагаючись врятувати євреїв від знищення, хрестив їх та видав їм метрики про хрещення. Звернувся з листом до Гітлера, в якому засуджував масові вбивства євреїв і вимагав дозволу відвідувати євреїв в гетто. За це навесні 1943 році був заарештований і ув’язнений в концтаборі Майданек, де таємно продовжував свою священицьку діяльність. «Тут ми всі рівні: поляки, євреї, українці, росіяни, латвійці та естонці, –– писав в одному зі своїх листів. –– Я єдиний священик між ними… Тут я бачу Бога, Який є один для всіх нас, без огляду на наші релігійні відмінності… Коли я відправляю літургію, вони всі моляться. Вони умирають по-різному, і я допомагаю їм перейти цей маленький місточок до вічності». Отець Омелян Ковч був спалений у крематорію концтабору смерті Майданек (нині терени міста Люблін, Польща).
Власне, премія вручається за значний внесок у розвиток екуменічного діалогу, діалогу культур і народів, міжрелігійного і міжнаціонального порозуміння, благодійної діяльності, за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму.
Цьогоріч лауреатами стали: поетеса Ліна Костенко, громадська діячка Зеня Кушпета (Канада), історик, професор ізраїльського університету Бен-Гуріона Шимон Редлих, християнська спільнота, що діє в понад 70-ти державах світу, активно допомагаючи бідним, нужденним без житла, хворим на СНІД  Спільнота Святого Егідія.
Участь у церемонії нагородження візьмуть: глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) (до слова, Блаженніший Любомир (Гузар) є почесним головою комітету із вшанування пам’яті отця Ковча); зрозуміло, самі лауреати (від імені Ліни Костенко буде Оксана Пахльовська); філософ і публіцист, учасник Ініціативної групи «1 грудня» Євген Сверстюк та інші.
«Премія Омеляна Ковча, з одного боку, увічнює його ім’я і пам’ять про нього,- говорить Євген Сверстюк. –– А з іншого, вона живить в нашій свідомості той вічний ідеалістичний вогонь самопожертви, любові до ближнього і спільності людської долі. Той ідеалізм, власне, живив усі покоління. Якщо ми маємо культуру, то завдяки ньому. Очевидно, це дуже актуально й зараз».

Див.: http://www.day.kiev.ua/uk/news/251113-linu-kostenko-nagorodyat-u-rimi-yak-priklad-zhertovnosti-ta-gumanizmu

Немає коментарів:

Дописати коментар