пʼятницю, 15 квітня 2016 р.

У кіноклубі Docudays UA "Прометей" дивилися документальний фільм "Вітаємо на Фукушімі".

Вчора у кіноклубі Docudays UA "Прометей" юнацького відділу Центральної міської бібліотеки  студентська молодь дивилися документальний фільм "Вітаємо на Фукушімі" про аварію на АЕС "Фукушіма-1" у Японії у 2011 р.  


"Вітаємо на Фукушімі"  - фільм відзнятий режисером Ален де Альо. Фільм розповідає про  будні кількох родин із Мінамісоми, що в 20 кілометрах від аварійної АЕС «Фукушіма-1». Після стількох зусиль ліквідаторів, наукової невизначеності, вагань можновладців – кому вірити? Лишатися? Їхати звідси? Кожна родина ухвалює такі рішення на самоті. Режисер оповідає про наслідки аварії, аби нащадки пам’ятали про них. Але нині над атомною електростанцією знову нависла загроза. Валізи спаковано й каністри з пальним готові на випадок, якщо доведеться тікати якнайшвидше від цунамі чи землетрусу.
Тема фільму надто актуальна для України, котра за тридцять років не може впоратися із наслідками Чорнобильської катастрофи, натомість має дуже амбітні плани  розвитку ядерної енергетики.
Звісно, неможливо відмовитися від неї в час, коли половина електроенергії в Україні  виробляється саме на АЕС. З іншого боку, варто бути свідомими, що безпекові ризики ядерної енергетики нини багатократно зросли - через загрози близьких військових дій, цілеспрямованих диверсій та ще більш глибокої суспільно-політичної дестабілізації.
Мешканці японської Фукушіми пребувають у ситуації, схожій на ту, яку переживали мешканці українського та білоруського Полісся наприкінці 80-х років. Багато схожого, але багато й відмінностей: у пріоритетах та можливостях влади, у рівні технологічного розвитку, у психології людей - розповідала керівник клубу Наталія Бохан.

Студенти розповідали, що знають про радіоактивне забруднення, ділилися думками, шукали відповіді на запитання, співпереживали.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар