пʼятницю, 29 квітня 2016 р.

Майстер - клас з декупажу крашанок пройшов в Центральній бібліотеці.

Напередодні світлого свята Великодня в Центральній бібліотеці ім. Т.Г.Шевченка  для студентської молоді пройшов майстер - клас  з декупажу яєць.


Це дивовижна техніка, завдяки якій можна декорувати самі різні речі, прикрашати їстівний продукт. Зовсім скоро настане найсвітліше свято в році - Великдень. Символ його фарбоване яєчко, але в останні роки господині вигадують нові способи прикраси, умільці виготовляють декоративні великодні яйця. Декупаж можна застосувати в першому і в другому випадку - розповідала завідувачка абонементом центральної бібліотеки Тетяна Некрасова.


Для декупажу можна взяти будь-яку тришарову серветку з квітковим візерунком або з зображенням: зайчика, морквини, метелика. Виріжте фрагмент, відокремте шар з малюнком. Розбавте ПВА водою і пензликом приклейте мотив до яйця.
При декупажу вареного яйця відразу починайте наносити вирізаний мотив. Замість ПВА візьміть сире яйце, розбийте, відокремте білок від жовтка. Пензлик умочіть у білок, прикладіть мотив до яйця і наклейте його.
За легендами, незабаром після вознесіння Христа на небо Свята Марія Магдалена прибула до Риму для проповіді. В ті часи, приходячи до римського імператора Тиберія, було прийнято підносити йому подарунки. Багаті обдаровували коштовностями, а бідні приносили що могли.
Марія Магдалена, що мала лише тільки віру в Ісуса, піднесла імператору куряче яйце зі словами: «Христос Воскрес!». Тиберій, переконаний, що не може ніхто воскресати з мертвих, зауважив: це так само неможливо повірити, як в те, що біле яйце може стати червоним. Не встигнувши вимовити до кінця, яйце стало змінювати колір, перетворюватися в червоне. Фарбовані яйця служили символом Воскресіння Ісуса і очищення - продовжила розповідь Тетяна Іванівна.


Даруючи пасхальне яйце один одному, ми сповідуємо віру в своє Воскресіння. У сучасному суспільстві крашанки фарбують у різні кольори, розписують, прикрашають бісером, декорують стрічками і квітами. Фантазія з оформлення безмежна! Незвичайно ніжне яєчко, будь воно їстівним або сувенірним, приємно не тільки отримати, але і подарувати.

Немає коментарів:

Дописати коментар