середу, 27 квітня 2016 р.

Родом з Великобританії: до року англійської мови в Україні.

24 квітня у бібліотеці-філії 7 відбувся цікавий захід - «Родом з Великобританії» майстрині-рукодільниці , волонтера бібліотеки - Ольги Васильєвої . 

 
Власне, цю подію можна було б також назвати творчою зустріччю, адже пані Ольга показала свої нові роботи з різних видів англійського рукоділля в техніці королівської вишивки (English royal embroidery), в’язання(Knitting) макраме(Makrame), печворку(Patchwork), кардмейкингу(Cardmeyking), квілінгу(Quilling), виготовленню дорсетських ґудзиків (Dorset buttons), стрингарту(StringArt) та ін. 


Зробила екскурс до історії зародження та розвитку рукоділля Великобританії. Фільм про музей Вікторії та Альберта в Лондоні, найбільший у світі музей декоративно-прикладного мистецтва яскраво доповнив цю розповідь. Це не перша зустріч майстрині з читачами бібліотеки. До цього було знайомство з особливостями рукоділля Японії та Франції. Вона із задоволенням розкриває секрети техніки рукоділля інших країн. 

 
Майстер- клас з квілінгу дав можливість гостям доторкнутись до одного з найстаріших і в той же час модного зараз рукоділля - квілінгу.


 Не зважаючи на те , що більшість видів паперових виробів прийшло до нас зі Сходу, батьківщиною перших робіт в техніці квілінгу, які збереглися, вважають Середньовічну Європу ХІVXV ст. А виготовляли їх монахи й монахині. Адже в ті часи папір використовувався в основному для виготовлення рукописів та книг, а головним осередком знань та письменності якраз і були монастирі. Смужки паперу, які залишались після обрізання краю сторінок , не викидались, бо папір в ті часи був дуже дорогим матеріалом. Якраз ці обрізки стали основою для перших шедеврів в техніці квілінгу. Монахи декорували деталями з паперу з позолоченим краєм ікони та церковні книги, прикрашали ними кулони, скриньки, ковчеги, створюючи повну ілюзію того, що це ніжне мереживо зіткане із золота.
І хоч на майстер-класі паперові смужки були не позолочені,але від цього задоволення було не меншим .


Немає коментарів:

Дописати коментар