понеділок, 1 листопада 2021 р.

Постійний рух вперед

Центральній бібліотеці для дітей м.Кам'янське-75 років!

Сучасна історія бібліотеки. 2000 роки.

Про кінець 90-х років можна сказати, що він був бурхливим і непередбачуваним – скорочувались штати, закривались бібліотеки-філії і, навіть, спеціалісти з вищою спеціальною освітою підпадали під скорочення(брався до уваги час роботи в ЦБС). Тоді штат ЦДБ скоротився до 4-х бібліотекарів плюс завідувачка. Нові книги не надходили, періодичних видань не було, все нове доводилося впроваджувати з сумнівами (наприклад «нічний абонемент»). 

Наближався час нових змін в системі освіти, коли з’явилась нова шкільна програма, а підручників та Інтернету ще не було, настали важкі часи для бібліотекарів – вони працювали з великим інтелектуально-емоційним навантаженням з застарілим фондом при великій відвідуваності, в читальних залах та відділі абонемента стояли черги. Але час спливав і настала Ера інтернету. Робота бібліотекарів вийшла на новий, більш високий рівень, ми почали освоювати комп’ютери!


З 2001 року бібліотека працює за програмою з позакласного читання для молодших школярів колегіуму № 16. Програма з позакласного читання постійно змінюється, прилаштовується під вимоги часу, але залишається пожаданою та ефективною. Зараз це літературні перегони «Літо, книга і Я», які дають позитивні результати-влітку на молодшому відділі завжди багато користувачів.

В 2006 році ЦДБ вперше впроваджує таку форму роботи як DVD – перегляди. Завдяки тому, що у бібліотеці з’явилися кольоровий телевізор та DVD, користувачі отримали можливість переглядати улюблені мультфільми та художні фільми.

В 2006 році в бібліотеці створено Клуб прихильників книг Джоан Роулінг «Грифіндор».Бібліотекарі навчилися заробляти гроші і купувати на них запотребовані книги, наприклад серію про Гаррі Поттера.

2009 рік. ЦДБ починає вперше впроваджувати комплексну цільову програму розвитку дитячого читання «Дитинство з книгою». В цьому ж році бібліотека отримала диплом «Краща бібліотека року».

2010 рік. Центральна бібліотека для дітей стає лауреатом міської премії в галузі культури, мистецтва та туризму в номінації «Бібліотечна справа» за впровадження краєзнавчого проєкту «Дніпродзержинськ – наш дім: для кожного свій і для всіх один». На премію придбали бажаний кондиціонер, який рятує нас і відвідувачів у літню спеку.

В 2011 році бібліотека ввійшла в число переможців конкурсу проєктів програми «Бібліоміст» «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету». Завдяки цій перемозі користувачі бібліотеки отримали 3 комп’ютери з підключенням до мережі Інтернет у безкоштовне користування. В 2011 році на обласному конкурсі «Кращий бібліотекар дитячої бібліотеки» перемогу здобуває провідний бібліотекар Дорофеєва Т.В. Організаторам конкурсу професійної майстерності сподобались бібліографічні посібники «Нові імена в українській літературі» та «Нові імена в зарубіжній літературі», аналогів яким в області не було.

З 2014 року на новий рівень вийшла рекламно-іміджева діяльність. Свої активності бібліотекарі стали проводити за межами бібліотеки. Так, в холі Центру позашкільної роботи та дитячої творчості бібліотекарі провели рекламні акції «Дегустація літературних новинок», «Генеральна репетиція Нового року», «Гумор-зброя українців», «День української зброї». 



Стали регулярними активності бібліотекарів на головному майдані міста, в міському парку відпочинку, на головному проспекті міста. З успіхом пройшли вулична позитив-акція «Нам – 70!» (до ювілею книгозбірні), дитячі бібліотекарі взяли участь у всеукраїнському проєкті «Місто професій», міському святі вуличної їжі «Смаколик-фест», «Спілка рудих». Щороку проводяться заходи до Дня вишиванки, Дня міста, Дня Європи, Дня захисту дітей.


В 2015-2016 рр. колектив ЦДБ працював за проєктом «З Україною в серці», за реалізацію якого отримав в 2015 році міську премію в галузі культури. На отримані кошти придбали новий пласко- панельний телевізор.

В рамках проєкту проводили пішохідні екскурсії містом – «Парк знайомий і таємничий», «Місто в роки окупації», «7 чудес Верхньої колонії», віртуальні екскурсії – «Пам’ять, одягнена в пам’ятники», «Сім чудес Кам’янського», «Сім природних чудес України», «Сім природних чудес Дніпропетровщини», «Незвичайні пам’ятники Дніпропетровщини», «Світова спадщина ЮНЕСКО в Україні», «Український менталітет», патріотичні квести, зустрічі з краєзнавцями. Краєзнавчій роботі приділяємо постійну увагу. В зв’язку з декомунізацією провели для дітей заходи «Нові адреси на мапі нашого міста», «Нові назви старих вулиць». Щороку працюємо над краєзнавчими розвідками «Кам’янське в долях його мешканців», «Європейці в історії Кам’янського», «АРТоб’єкти Кам’янського», «Проспекти Кам’янського», «Ті, що творять історію сьогодні»

В 2015 році взяли участь в інноваційному проєкті «Міняю бібліотекаря». Бібліотечний проєкт – це обмін між бібліотекарями туристичного Львова і промислового Дніпродзержинська.

Мета проєкту-поширення інноваційних практик бібліотек, посилення ефективності започаткованих партерств, промоція бібліотечних інновацій та позиціонування бібліотеки як центру громади на новому місці в нових умовах. Бібліотекар ЦДБ Інна Табакова провела 5 днів у Львові, зі Львова до нашої ЦБС приїхала бібліотекарка Львівської ЦДБ Тетяна Пилипець. Проєкт мав широкий резонанс у бібліотечній спільноті, продовження і плідну співпрацю в подальшому.

В 2016 році в бібліотеці відкрився клуб дошкільників «Бібліознайки». Його мета- виховання казкою, це літературні читання вголос найкращих зразків дитячої літератури, розвиток мовлення і творчих здібностей малечі, їхня соціалізація.

В лютому 2016 року створено власну сторінку в соціальній мережі «Facebook»  https://www.facebook.com/kamyanskacdb/

Для постійного зв’язку з користувачами в бібліотеці з 2016 року працює мобільний телефон.

В 2017 – 2018 рр. колектив бібліотеки працював за проєктом «Євротур літератур», мета якого - через вивчення європейської культури, традицій, літератури країн Європи наблизити підростаюче покоління українців до Європи, допомогти дітям і підліткам відчувати себе європейцями. В рамках проєкту пройшли креативні активності, а саме – книжкові кафе «Шведський стіл» і «25 кіло», літературний каламбур «Піноккіо-брат Буратіно», літературний батл «Карлсон проти Мюнхгаузена», літературний пазл «Мальвіна чи Пеппі?», парад віртуальних вікторин «Літературний Альбіон», український бібліо-фреш «Скільки глобус не крути, краще місця не знайти», бібліо-пікнік «Читаємо Англію на траві», книжкова гра «Читай-смакуй європіцу», Етикет-салат від Мері Поппінс.



З 2015 року щоліта проходять розважальні та екологічні заходи просто неба – ЕКОстежка «Дерева нашого парку», екологічні ігри і квести «Гайда по зелені знання», «Зелена експедиція», «Школа Робінзонів», Свято на піратському острові скарбів. В 2018 році в міському парку відпочинку реалізували проєкт «Галявина літературних розваг», а в 2020 проведено краєзнавчий квест до 270-річчя Кам’янського.



В 2018 і 2021 році реалізували авторські проєкти «Книга як цукерка», «Ключі до серця», «Галявина літературних розваг», «Бібліосутінки», «Влог під #«Новеньке_цікавеньке», «БібліоЧат Кам’янЧат», «Ювілей В. Сіренко».

З 2019 року працюємо за проєктом «Українська книга: перезавантаження». Відкриваємо для себе і своїх користувачів сучасну дитячу літературу, українських письменників і художників.

Рекламна акція «Літературні вибори», читацькі перегони «Читай.UA», літературно-ігровий салон «Нові літературні герої», детективне агентство «Лісова школа» - неповний перелік заходів по реалізації цього проєкта.

Постійними стали рекламні акції і свята в стінах бібліотеки, що покращують наш імідж і залучають до читання нових користувачів – «В році новому на радість всім нам новий читач до нас завітав»(2012), новорічна акція «Х-книга під ялинку»(2019), Дні Святого Миколая, Новорічні свята для дошкільнят, Адвент-календар, гра-бродилка «Зимові розваги», Дні сім’ї. 





Всі свята проходять з використанням лялькового театру, де акторами виступають бібліотекарі. 


Виступають бібліотекарі і в акторських ролях, за останній час дітей розважали міс Ендрю, Незнайомка з Країни Сонячних зайчиків, Лисичка, бабуся пірата, лікар, фея, тітка Соня з Одеси та інші.



Подобаються читачам і бібліотекарям івентзаходи і незвичайні свята, які щороку змінюються - Свято огіркового короля, Свято короля солодощів, Свято гарбуза, Свято «Весела картопелька», «Корпорація ХРЮ», година здивувань «Час «Ч», «Іграшкова ніч в бібліотеці», «День народження в бібліотеці», Свято на піратському острові скарбів.

Постійним став бібліотечний десант до Днів науки в гімназії №11,де ми проводимо заходи по краєзнавству та патріотичні. «Український менталітет», «Нація героїв», «Книжки змінили на гранати»(100-річчю Героїв Крут), «Україна Соборна», «Реквієм Небесній Сотні», «Нові імена старих вулиць», «Європейці в історії Кам’янського», «Кам’янське в долях його мешканців», «Шевченківські місця Кам’янського»-ось неповний перелік наших заходів для гімназистів.

Бібліотекарі ЦДБ відкриті до всього нового і креативного. В наших доробках декілька буктрейлерів, що отримали відзнаки на обласному рівні, безліч презентацій, віртуальні виставки. З 2016 року виходить бібліодайджест «Бібліотечний НеФормат: діти», в якому зібрано всі креативні заходи року.

В червні 2020 року створили власний канал на You Tube «БібліоЧат Кам’янЧат» - краєзнавче відеонамисто про життя нашого міста https://www.youtube.com/channel/UClGJcc4s0DvLRHe8cdjdoGw

Працівники бібліотеки постійно працюють над вдосконаленням бібліотечного простору для комфорту наших користувачів: змінено структуру бібліотеки, звільнили простір від старих меблів, а інші перефарбували. Створено новий простір для дітей молодшого віку, за власними ескізами замовили кафедри для бібліотекарів і дитячі меблі яскравого кольору, придбали дитячий килим. Бібліотечний фонд розставлено за віком- 0+, 3+, 6+, 8+, 12+. 

На відкритому доступі представлена тільки нова література, старі видання знаходяться в книгосховищі. Розстановка фонду на відкритому доступі тематична, як найбільш пожадана. Постійно діє «Служба літературної навігації», рекламні акції «Прочитай про мене книжку», «У мене сьогодні ювілей/день народження». Для дітей, що починають читати, на молодшому відділі обслуговування створені кошики для порівневого читання.

Ми стали одними з перших, хто почав прикрашати бібліопростір у стилях року. Тепер кожний сезон приміщення бібліотеки оновлюється бібліотечними родзинками.

Завдяки грантовій діяльності і преміям бібліотека має 5 комп’ютерів і планшет, 2 принтери, сканер, великий телевізор з пласким екраном, мультимедійну техніку, колонки, фліпчарт, нову кафедру на старшому абонементі, ігри для дітей різного віку, пазли, конструктори, м’які іграшки, ляльки, машинки, м’ячі.

В бібліотеці можна зробити уроки, скористатися безкоштовним Wi-Fi,зробити ксерокопію, роздрукувати документи, пройти онлайн-курси на платформі «Дія. Цифрова освіта» і просто в комфорті провести час. Серед нових послуг у нас діє «Бібліоняня» (2018).

Кожного року бібліотекарі додають в свою роботу нові, креативні форми роботи. В 2020 почали знімати рекламні відео про нові книги (новеньке_цікавеньке).В 2021 році з’явилися онлайн-проєкти «Книга, що оживає», «Дякуємо за Незалежність», «ЕКОбібліотека». Саме це і є постійний рух вперед.

Заступниця директора ЦБС Тетяна Дорофеєва

Немає коментарів:

Дописати коментар