четвер, 29 вересня 2016 р.

Книжкова серія - тренд XXI століття

Віртуальна виставка з фондів Центральної бібліотеки для дітей
"Книжкова серія - тренд XXI століття"


Фантазія важливіша за знання.
Альберт Ейнштейн

Дорогий читач!
Ти читаєш цікаву книгу. Вона тобі дуже подобається, ти з захватом переживаєш карколомні пригоди разом з її героями. Ти володієш чарами, мандруєш у паралельних світах, літаєш на драконах, б'єшся з темними магами. А, можливо, ти успішно розплутуєш справжні детективні загадки. Тебе оточують друзі і вороги, і інколи важко відрізнити одних від інших. Герої книг стають тобі близькими, майже родичами.І раптом... остання сторінка, книга скінчилася. Але ти зовсім не хочеш розлучатися з героями улюбленої книги. Ти думаєш: "А що там далі? Чим насправді закінчилася ця історія? А, можливо, вона і не закінчувалася?" 
Якщо ти знайомий з такою ситуацією, то на допомогу тобі прийде книжкова серія! Книги з продовженням - саме те, що потрібно, шоб і далі насолоджуватися дружбою з улюбленими героями.
Книжкових серій існує безліч. І багато з них знаходяться в Центральній бібліотеці для дітей (майдан Петра Калнишевського, 1а). Запрошуємо тебе до знайомства з книжковими серіями. Якщо тобі вже виповнилося 10 років, ці книги для тебе. 

Розділ 1
Чудернацькі світи за твоїм вікном

Починаємо знайомство з серією книг, які вже давно полюбилися мільйонам дітей та дорослих у всьому світі.

Ролінг Джоан
     Гаррі Поттер і філософський камінь. - К.: А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га, 2016. - 315 с.

Від самого народження Гаррі Поттер виховується в родині своєї тітки. Але родичі дуже не люблять хлопчика. І тільки в день, коли йому виповнюється 11 років, Гаррі дізнається, що зовсім поруч існує чарівний світ, в якому він знаменитість, адже він "хлопчик, який вижив..."



Інші книги серії:
Гаррі Поттер і Таємна кімната
Гаррі Поттер і в'язень Азкабану
Гаррі Поттер і Келих Вогню
Гаррі Поттер і Орден Фенікса
Гаррі Поттер Напівкровний Принц
Гаррі Поттер і Смертельні реліквії

Якщо ти хочеш більше дізнатися про світ Гаррі Поттера, то представляємо тобі ще одну книгу:

Гарри Поттер
   Магический Бестиарий: Редкоземельные звери и существа. - Х., 2004. - 415 с. 

Це перший підручник із зоогеографії чарівних світів. Якщо ти бажаєш дізнатися, як спіймати чарівну істоту і як залишитися при цьому живим і неушкодженим - читай його!





Про життя "мами" Гаррі Поттера письменниці Джоан Ролінг ти можеш прочитати тут:
Пригоди Гаррі Поттера так сподобалися письменнику Дмитру Ємецю, що він і сам написав цілих дві книжкові серії: про Таню Гроттер та Мефодія Буслаєва. Отже, знайомся з однією з них:
Емец Дмитрий
   Таня Гроттер и магический контрабас.- М., 2003. - 416 с. 

Таня - дівчинка з маленькою родимою плямочкою на кінчику носа. Але це не звичайна плямочка. Цей знак залишила чорна чарівниця Чума-дель-Торт. У футлярі від контрабаса маленька Таня з'являється на порозі квартири, де живуть її лихі і дуже далекі родичі. Там їй доведеться прожити цілих 10 років, а потім потрапити до школи магії Тібідохс. 




Читай в цій серії:
Таня Гроттер и Исчезающий этаж
Таня Гроттер и Золотая пиявка
Таня Гроттер и трон Древнира
Таня Гроттер и посох волхвов
       та інші книги
Якщо ти захочеш більше дізнатися про автора цих книг, переходь за посиланням:
http://loveread.ec/biography-author.php?author=Dmitry-Yemets

Наступна серія зовсім невеличка - всього три книги. Написав "Темні початки" англійський письменник Філіп Пулман. У списку "200 кращих книг по версії ВВС" ця трилогія займає третє місце. І взагалі вона відзначена цілою купою різних престижних нагород. 

Пулман Філіп
   Северное сияние. - М., 2005. - 442 с.

Ти відкриєш роман і потрапиш у паралельний світ, де переплітаються наука і магія, де поруч з людьми живуть відьми, броньовані ведмеді та інші фантастичні істоти. А ще у кожної людини є свій деймон - частинка її душі.
Інші книги трилогії:
Чудесный нож
Янтарный телескоп

Прочитати про життя автора ти можеш тут: 
Не оминула мода на романи у стилі фентезі і Україну. Письменниця Алєка Вольських (до речі, це її справжнє ім'я) написала серію книг про дівчину Мілу.

Вольських Алєка
   Міла Рудик і Чаша Місячного Світла. - Х.: Фактор, 2014. - 543 с.

Одного разу Мілу разом з іншими дітьми-чарівниками викрала Гільдія - таємнича організація, яка залишає поруч зі своїми жертвами Чорну Мітку. Після цього викрадення Гільдія була розгромлена і припинила своє існування. Пройшло 13 років...





Про інші пригоди Міли та її друзів читай у наступних книгах:
Міла Рудик і загадка Сфінкса
Міла Рудик і кристал Фобоса
Міла Рудик і руїни Харакса
Міла Рудик і Магічний Синод
Міла Рудик і таємниця шостого адепта
Якщо ти хочеш більш детально познайомитися з усіма персонажами серії, перейди сюди:
http://cyclowiki.org/wiki/Мила_Рудик

Представляємо тобі ще одну книжкову серію. Українська письменниця Марина Павленко, авторка багатьох творів для дітей і дорослих, написала серію книг "Русалонька із 7-В" спеціально  для підлітків. 

Павленко Марина
  Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських. - Вінниця: 2013. - 215 с. 

В цих книгах є все: і прекрасний принц (в особі однокласника Вадима), над родиною якого висить родове прокляття, і страшна таємниця сусідської квартири, і стара шафа, яка виявляється порталом, і самотній привид, що загубився у часі... І це тільки початок неймовірних пригод семикласниці Софійки та її друзів.

Про наступні пригоди можна прочитати у книгах:
Русалонька із 7-В та Загублений у часі
Русалонька із 7-В проти Русалоньки з Білокрилівського лісу
Русалонька із 7-В в тенетах лабіринту
Русалонька із 7-В плюс дуже морська пригода
А ще ти можеш переглянути цікавий буктрейлер за мотивами серії: 

А цю серію книг написала не просто письменниця, а відома італійська кримінільна журналістка. Її незвичайний псевдонім "Муні Вітчер" означає "Місячна чарівниця". Знайомтеся: Ніна - спадкоємиця мага та алхіміка.

Витчер Муни
   Нина - девочка Шестой Луны. - М.; 2005. - 420 с. 

Ніна живе у Мадриді і навчається в школі. Після смерті діда вона переїздить до Венеції. Саме Ніні та її друзям доведеться врятувати планету Ксоракс, або як її ще називають - Шостий Місяць від князя Каркона та його посіпак.





Далі про пригоди Ніни читай у книгах:
Нина и загадка Восьмой Ноты
Нина и заклятье Пернатого Змея
Нина и тайный глаз Атлантиды
Ти можеш також подивитися це відео:

Розділ 2
Мисливці за пригодами

Ти любиш мандрувати? Мрієш знайти старовинний скарб? Відшукати справжній діамант, схований у печері? Дізнайся, як це вдалося героям наступної книжкової серії пригодницьких детективів сучасного українського письменника Андрія Кокотюхи. Читати її буде не тільки захопливо, а й весело, тим більше що хлопцям допомагає шалений страус на прізвисько Футбол. 

Кокотюха Андрій
   Таємниця козацького скарбу. - К.: А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га, 2012. - 250 с. 

Три століття ведуться пошуки козацького скарбу - золотої булави та цілої бочки золотих монет. І тільки в наш час двом хлопцям та їхній подружці вдається наблизитися до розгадки цієї таємниці. Хоча на заваді їм стають різні хулігани, але в наших героїв є чудовий помічник - страус. 





На тебе чекають також книги:
Таємниця зміїної голови
Таємниця підводного човна
Це відео за мотивами книги створили твої ровесники:

Братья Шарк
   Поперёк зебры. - М.; 2007. - 288 с. 

Кожна зустріч з невідомим, загадковим -  справжнє диво. В серії книг братів Шарк  це диво на кожній сторінці. В різних книгах серії ви зустрінете енергетичних вампірів, полтергейст, прибульців, мандрівників у минуле і багато іншого. І в усьому цьому розбиратися доведеться Лесті та її другу Тіму. 




Інші книги серії:
Кошки для Бастет
Маг для Отелло
Чёрные круги
Диадема "Млечный Путь"

Наступну серію книг написав відомий польський письменникАльфред Шклярський. Її головний герой - Томек Вільмовський разом з дорослими друзями мандрує різними екзотичними країнами земної кулі, переживаючи безліч захоплюючих і небезпечних пригод. Перша книга вийшла ще в далекому 1957 році, а остання - в 1994, через 2 роки по смерті письменника. Цю серію і нині читають з великим задоволенням.


Шклярський Альфред
   Томек у країні кенгуру. - К.: Веселка, 1997. - 318 с.

Юний варшавський гімназист разом з батьком та групою досвідчених звіроловів вирушає в експедицію до далекої Австралії. Там його чекає зустріч із золотошукачами та розбійниками, а також ніжна дружба з дівчинкою Саллі. яку він врятував...




Про наступні пригоди Томека в різних країнах читай у книгах:
Пригоди Томека на Чорному континенті (Кенія, Конго, Уганда)
Томек на воєнній стежці (Північна Америка)
Томек шукає сліди Снігової людини (Індія, Памір, Тибет)
Таємнича експедиція Томека (Уссурійський край, Якутія)
Томек серед мисливців за людськими головами (Великі Коралові Рифи, Нова Гвінея)...
Про життя письменника ти можеш прочитати тут:
Розділ 3
Страшно? Страшенно цікаво!

Є книги, читати які просто страшно. Але від них неможливо відірватися. Серед них - серія "33 нещастя" англійського письменника, який пише під псевдонімом Лемоні Снікет. Дві сестрички і братик залишилися без батьків, вони переходять від одного опікуна до іншого, але скрізь їх переслідують різні негаразди. 

Сникет Лемони
   Скверное начало. - СПб, 2003. - 220 с. 

Перша з 13 книг серії. Троє дітей - 14-річна Вайолет, її 12-річний брат Клаус та їхня маленька сестричка Сонечко стали сиротами після пожежі і потрапили під опіку далекого родича графа Олафа, який виявився зовсім не графом...




В цій серії ти можеш також прочитати:
Змеиный зал
Огромное окно
Зловещая лесопилка
Изуверский интернат
Липовый лифт
та інші книги
Радимо також переглянути фільм, знятий за мотивами перших трьох книг:
  
Дорогий друже!
Як ти сам переконався, у нашій бібліотеці справді багато книжкових серій. Познайомитися з цими та іншими серіями ближче ти зможеш у Центральній бібліотеці для дітей міста Кам'янське (майдан Петра Калнишевського, 1а).

Укладач бібліотекар ЦДБ
Табакова І. М. 


Немає коментарів:

Дописати коментар