понеділок, 22 вересня 2014 р.

Письменницький марафон NaNoWriMo в бібліотеці .

National Novel Writing Month (NaNoWriMo, Національний місячник написання роману) — міжнародний листопадовий письменницький марафон, ініціатива з популяризації літературної творчості та сприяння письменницькій майстерності, започаткована в 1999 році у США. Щороку вона єднає понад 400 000 учасників з 6 континентів, в тому числі 103 учасника на теренах України.

  
Учасники письменницького марафону кидають собі неабиякий виклик — за 30 днів листопада створити чорновик роману на 50 000 слів. І хоча переможцем марафону вважається той, хто досяг цієї амбітної мети, проте насправді у творчому змаганні немає переможених, адже кожен з “марафонців” отримує незабутній творчий досвід і відчуття колосальної підтримки світової письменницької спільноти.

Понад 100 романів, написаних під час письменницького марафону з 2006 року, вже вийшли друком. 

Програма Come Write In пропонує бібліотекам, книжковим магазинам та культурним центрам стати рушієм творчих процесів. Понад 650 бібліотек з усього світу долучилися до цієї ініціативи. Кожна бібліотека самостійно визначає рівень власної участі у програмі: вона може запропонувати дружній простір для зустрічей місцевих учасників та письменницьких посиденьок — або ж піти далі та разом із регіональним представником NaNoWriMo спланувати програму заходів під час листопадового марафону, розповсюдити листівки із закликом щодо участі у місячнику написання роману, поширити інформацію про марафон у соціальних мережах. Програма Come Write In допомагає зміцнити імідж бібліотеки як креативного простору, сповненого любові до літератури, відкритого для громади й творчих особистостей.

У 2014 році ДБУ для юнацтва стала першою з українських бібліотек, що приєдналися до листопадового письменницького марафону NaNoWriMo та програми Come Write In. Підготовка до марафону розпочалася ще у квітні. Під час Всеукраїнської молодіжної бібліоночі “Книгою призначена зустріч” 23 квітня 2014 року Бібліотека разом із представниками проекту вільної й дружньої (само)освіти frEducation влаштувала презентацію марафону NaNoWriMo, а також захід “Biblos. Три шляхи натхнення”, під час якого користувачі та гості Бібліотеки змогли взяти участь у віртуальній екскурсії Києвом Михайла Булгакова, пограти в літературні ігри та спробувати себе у ролі письменників під час сеансу спонтанного письма. 

А вже починаючи з вересня на любителів красного письменства чекають:
 
• численні заходи з пошуку та дослідження нових шляхів натхнення - літературні, настільні та асоціативні ігри, сторітелінг, конкурси та літературні читання;
• сеанси спонтанного письма, словоперегони та письменницькі посиденьки;
• літературні пікніки, екскурсії, творчі пленери;
• тематичні книжкові виставки;
• майстер-класи та лекції з літературної майстерності, основ побудови сюжету, роботи з персонажем, редагування, видавництва та самвидаву;
• спілкування з письменниками та іншими цікавими гостями.

Слідкуйте за новинами NaNoWriMo в ДБУ для юнацтва: www.vk.com/public70349947.
Дізнайтеся більше про проект NaNoWriMo: www.nanowrimo.org.
Дослідіть досвід участі інших бібліотек у програмі Come Write In: http://nanowrimo.org/come-write-in/.
Регіональний форум NaNoWriMo в Україні: www.nanowrimo.org/regions/europe-ukraine.

Немає коментарів:

Дописати коментар