понеділок, 28 жовтня 2013 р.

Сьогодні День визволення України від фашистських загарбників.

Сьогодні Україна відзначає одну з найбільш значущих дат у своїй історії - День звільнення від фашистських загарбників.

Бібліотекарі філії № 5 провели історико – краєзнавчий репортаж «Рубіж безсмертя. Між Дніпром і небом»  для учнів 4-г класу СЗШ № 30.


Матеріали, які підготувала провідний бібліотекар Какуша Г.Б., дуже вразили дітлахів. Не рухаючись вони слухали про те, як солдати під нескінченним вогнем противника на човнах, плотах, колодах, ухопившись за коня, або на плащ палатці, набитій соломою, переправлялися через Дніпро.
Відеоматеріали, які супроводжували захід («Форсування Дніпра», «Битва за Дніпро» та «Восточный вал»), стали наочним прикладом мужності та героїзму, які проявили наші солдати під час цієї битви.
Наприкінці заходу учні 4-го класу читали вірші, присвячені воїнам – визволителям Дніпродзержинська, які вони підготували за допомогою свого класного керівника Полякової Ірини Дмитрівни.


Для 8 – 9 класів ДДПС  бібліотекарі провели віртуальну екскурсію «Дніпровський металургійний комбінат в роки Великої Вітчизняної війни».


Учні слухали про те, що 1941-й для «Дзержинки» починався з нагородження за чергову перемогу в змаганні за краще використання потужностей агрегатів. Колективу було вручено перехідний червоний прапор Наркомчермета і ЦК профспілки металургів, присвоєно звання «Кращий металургійний завод Радянського Союзу».
Школярі узнали, що з самого початку окупації німці намагалися налагодити роботу місцевих заводів. Уже в жовтні 1941 року в Кам'янському відкрилася біржа праці, куди зобов'язали з'явитися всіх працездатних жителів міста. Діти ознайомилися з цікавим документом, який був присланий в міську управу щодо оплати праці «ремонтних робочих сил». Це додаток до розпорядження рейхскомісара України гауляйтера Еріха Коха від 1 грудня 1941 року. Також, за допомогою фотоматеріалів, учні могли побачити, які руйнівні наслідки залишили німці, покидаючи Дніпродзержинськ. Відступаючи, окупанти замінували і підірвали основні агрегати головного підприємства міста – металургійного заводу ім. Дзержинського. Багато цехів лежали в руїнах. Були повністю зруйновані домни № 3, 5, мартенівські цехи № 2, 3, рейкобалковий цех, паровоздуходувна станція, електростанція № 3.
Дзержинка гідно увічнила пам'ять про кращих своїх синів. У центральної прохідної ДМК в переддень 60-річчя Великої Перемоги встановлена ​​пам'ятна дошка з іменами 16 Героїв Радянського Союзу – колишніх металургів, на будівлях цехів, де вони працювали, встановлено меморіальні дошки. Погруддя загиблих Героїв встановлені також на Меморіальному комплексі металургів, який був урочисто відкритий 8 травня 1975 – напередодні 30-річчя Великої Перемоги.


Сегодня Украина отмечает одну из наиболее значимых дат в своей истории — День освобождения от фашистских захватчиков. Сегодня Украина отмечает одну из наиболее значимых дат в своей истории — День освобождения от фашистских захватчиков. Сегодня Украина отмечает одну из наиболее значимых дат в своей истории — День освобождения от фашистских захватчиков.

Источник: http://www.calend.ru/holidays/0/0/2978/
© Calend.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар