вівторок, 7 травня 2024 р.

9:0 на користь бібліотеки. Найкращі бібліотечні кейси відділу обслуговування

Бібліотеці на Шевченка 90 років. Продовжуємо цикл інформаційних матеріалів до 90-річного ювілею головної бібліотеки міста розповіддю про найкращі бібліотечні кейси відділу обслуговування.


Хобі клуб творчих людей 

Колекціонуєте? Мерщій до бібліотеки! Вже 5-й рік поспіль у  бібліотеці на Шевченка  діє клуб творчих людей «Колекціонер», який має аматорський статус і є клубом за інтересами.
Тут можна:
- презентувати свою колекцію або свою сімейну реліквію;
- ознайомитися з найбільш популярними видами колекціонування;
- отримати необхідну інформацію;
- запропонувати нову тему для обговорення.


Крок назустріч
Спільний проєкт з ГО «Івент простір» для людей, які постраждали від нацизму. Проєкт підтриманий німецьким фондом «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє».

Невідоме Кам'янське
: авторські пішохідні екскурсії

Екскурсії охоплюють різні періоди історії міста, найцікавіші райони, особливості пам’ятників і пам’яток у них. Тексти ніколи не повторюються, оскільки автори враховують вік і рівень зацікавленості та підготовленості туристів (школярі, студенти, робітники, вчені, групи колег, випадкові збірні групи, гості міста, мешканці окремих районів). Для охочих проводились екскурсії англійською мовою.

ПРОМОЦІЯ ЧИТАННЯ В НОВИХ РЕАЛІЯХ

Бібліотекарі попри війну розгортають та успішно впроваджують нові проєкти з промоції читання: «Топ-3», «Book time», «Поезія без укриття», «Абонемент рекомендує», «Книжкова родина», «Поетична раптівка», «Переможна бібліокухня»,  літературні конкурси, презентації книжок, зустрічі з авторами у стінах бібліотеки та просто неба, книжкові виставки у вікнах, онлайн зустрічі на платформі ZOOM, місцевому телебаченні тощо.

Відділ абонемента бібліотеки на Шевченка  разом зі своїми читачками Ніною та Ангеліною презентували незвичний літературний подкаст - діалоги про книжки, обрані наосліп. Як це?

Бібліотекарі два рази на місяць на власний розсуд пропонують 5 книжок з книжкового фонду бібліотеки, а дівчата наосліп обирають для обговорення лише одну. 

Вдалим є книжковий проєкт «Топ -3» - щотижнева підбірка найцікавіших книжок за версією читачів і бібліотекарів бібліотеки на Шевченка. На сторінках інформаційного порталу ТРК МІС у фейсбук, інстаграм регулярно публікуються новини про три книжки.

Вартий уваги книжковий проєкт для молоді «КНИЖКОВИЙ АДВЕНТ «МОЛОДЬ СТАВИТЬ ЛАЙК» ЗА ПІДТРИМКОЮ Українського Інституту Книги та «Рецепт на weekend», які відразу здобули велику кількість прихильників.

Новий проєкт, що відкриває завісу над особистими смаками наших професіоналів вже добре знайомій читачам рубриці#абонементрекомендує

#90роківбібліотецінашевченка — це про кожного з нас, бібліотекарок, бо кожна з нас є невід'ємною частиною цього книжкового світу 
Запрошуємо дізнатися про нас трохи більше! #абонементрекомендує

#БібліотекарРекомендує!

     

#Улюбленакнига



Переможна Бібліокухня

Спільний проєкт Дніпропетровської обласної бібліотеки для молоді ім. М. Свєтлова та Центральної міської бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка (м. Кам’янське) здобув перемогу в рамках Всеукраїнського конкурсу «Lib:продовження» у вересні 2022р.


Всеукраїнський молодіжний літературний конкурс “VivArt”
Попри складні умови в нашій країні у зв’язку з жорстокими воєнними подіями, команда мистецької спільноти VivArt, видавництво «Дружко», Центральна міська бібліотека ім. Т.Г.Шевченка, відділ культури департаменту з гуманітарних питань Кам’янської міської ради за підтримки ПП «Бджола» зуміли провести дев’ятий Всеукраїнський молодіжний літературний конкурс “VivArt”, що відбувається один раз на два роки.
Національний тиждень читання
Бібліотекарі залучили майже всі ресурси, що існують аби привернути мешканців міста до книги, читання, бібліотеки: презентації книжкових новинок, зустрічі з читачами, літературні ігри, обговорення книжок, відеопрезентації, бібліотечний адвент, літературні вечори, тиждень дарування книжок "Задонать книжки бібліотеці", навіть книжковий подкаст "Наосліп" презентували.


Відеопрезентації #язнайшласвоюкнигу (2022)

Кожний день розпочинався з найсмачніших ароматів— гарячої кави, смачної випічки та сторінок нової книги! Бібліотекарки в коротких відео презентували свою улюблену книгу.

#Дякую тобі за вірші 2023




єПоезія: день європейських авторів у Кам'янському

День європейських авторів відбувся в усіх 40 країнах-учасницях програми «Креативна Європа», включно з Україною. 
Публічні бібліотеки Кам’янського приєдналися до ініціативи Єврокомісії  поетичною онлайн імпрезою #єПоезія на платформі ZOOM.

До читання віршів ірландських, польських, англійських, угорських, німецьких, румунських, французьких поетів долучилися бібліотекарі, читачі, студенти та викладачі Дніпровського фахового коледжу інженерії та педагогіки, здобувачі освіти Наукового ліцею ім. А. Лигуна.

Далі буде....Ваша бібліотека на Шевченка!

понеділок, 6 травня 2024 р.

9:0 на користь бібліотеки! Найкращі бібліотечні кейси

Міська публічна бібліотека ім. Т.Г. Шевченка – є головним ідеологом бібліотечної політики в місті, ініціатором найважливіших і найцікавіших соціальних і культурно-просвітницьких акцій, має свою місію, стратегію та філософію розвитку.

Знайомтесь:найкращі бібліотечні кейси бібліотеки на Шевченка

Інтернет в публічних бібліотеках 
У 2002 році за підтримки посольства США в Україні відкритий перший безплатний  Інтернет-центр у Кам'янському, який являв собою лише 6 робочих сучасних комп’ютерів, принтер, сканер і дуже слабенький, але безплатний інтернет, який й досі залишається безплатним.

2010 рік - нова перемога у конкурсі проєктів посольства США «Дружній інтернет для літніх» додала сучасного обладнання: ноутбук, цифровий фотоапарат, екран, проєктор.

Бібліоміст 
У 2011 р. програма «Бібліоміст» визначила групу українських публічних бібліотек, що пройшли відкритий конкурсний відбір і стали переможцями основного раунду конкурсу з організації нових бібліотечних послуг із використанням вільного доступу до Інтернету, завдяки чому  відбулося повне перезавантаження Інтернет-центру. 
Краща бібліотека року 
За підсумками реалізації проєкту «Бібліотека об’єднує громаду» у 2012 р. Українська бібліотечна асоціація визнала Бібліотеку на  Шевченка «Бібліотекою року 2012». 


Шевченкіана Кам'янської родини: ювілейний відеопроєкт.  Його героями стали Андрій Яловий – видавець, завдяки якому побачили світ унікальні видання творів Кобзаря, колекціонер Віктор Рижих,  Надія Васильєва – майстриня, яка створила у техніці валяння з вовни унікальні картини, присвячені Кобзареві, скульптор Гарнік Хачатрян, який яскраво втілив тему Шевченка у своїй творчості, художниця Марія Слободяник, музейна працівниця Ніна Циганок.

Міжнародний поетичний онлайн марафон #Мій_Шевченко об'єднав Шевченковим словом українців з 17 країн світу та 31 міста України.
 
Подивимось на місто з любов'ю: реалізація краєзнавчого  просвітницького проєкту.
Розроблено  ряд видань: путівники, закладки, флаєри, календарі, футболки, кульки, стенди, створено сторінку у фейсбуці “Моє Кам'янське: місто, яке варто відвідати”, відкрити артгалерея, музейна кімната, активно працює краєзнавче товариство.


Краєзнавче товариство «Кам’янське -Дніпродзержинськ-Кам'янське» 
Від безпосередніх вражень та емоцій, що формують почуття «малої батьківщини» – до систематизованих знань про рідне місто - місія краєзнавчого товариства "Кам’янське – Дніпродзержинськ-Кам'янське, що презентувало себе територіальній громаді Камянського 15 років тому. 

Краєзнавчий диктант «Я знаю Кам’янське»
До написання диктанту долучилися майже 4000 тисячі людей.
З нами краєзнавчий диктант писали: міський голова Андрій Білоусов, службовці, депутати Кам'янської міської ради, співробітники Центру зайнятості, ЦНАПу, поліціанти, учні, бібліотекарі, вчителі, студенти, мешканці Кам'янського, громадські діячі, наші земляки та гості нашого міста.

Міняю бібліотекаря
«Платформа національних обмінів»(Львів) підтримала проєкт «Міняю бібліотекаря». Це обмін між бібліотекарями туристичного Івано-Франківська, Львова, Запоріжжя та промислового Кам'янського  з метою поширення інноваційних практик бібліотек, посилення ефективності започаткованих партнерств, промоція бібліотечних інновацій та позиціювання бібліотеки як центру громади на новому місці в нових умовах

Україна починається з тебе: благодійний марафон
Під час благодійного марафону відбувся перший у Кам’янському БЛАГОДІЙНИЙ РОЗПРОДАЖ.Формат Розпродажу не вимагав від кам’янчан віддавати “живі гроші”, достатньо було надати речі, з якими вони  готові розлучитися заради доброї справи. Усі зібрані кошти пішли на потреби землякам, які беруть участь у бойових діях на Сході.

Для Розпродажу підійшло майже все: книги, журнали, платівки, листівки, фотоапарати, плеєри, магнітофони, телефонні апарати, мобільні телефони, іграшки, аксесуари, які люди надавали для продажу за соціальними цінами або могли придбати самі. Стартова ціна будь - якої речі складала 3 грн. Таким чином, за два тижні марафону було зібрано понад 20 000 грн.

IT-проєкт technology nation 
Освітній IT-проєкт technology nation - безплатний курс з основ програмування за підтримкою фонду Brainbasket, отримано 5 сучасних комп'ютерів.

Бібліоковоркінг 
У 2017 році за підтримки GIZ відбулося офіційне відкриття двох безплатних коворкінг-центрів для переселенців зі східних областей – на базі Центральної міської бібліотеки та бібліотеки - філії №9.

Юнацький відділ за підтримки ООН перетворився в сучасний бібліотечний простір, обладнаний комп’ютерною та мультимедійною технікою, новими бібліотечними меблями. 

Кращі молодіжні практики 
Проєкт юнацького відділу  "У світ громад через гру: ігрофікація та освітні ігри для розвитку молоді" занесений до "Каталогу кращих практик молодіжної роботи в Україні 2019 р." і став лауреатом міської премії в галузі культури "Кам♥янське мистецьке перевесло" за впровадження інноваційного проєкту "У світ громад через гру:освітні ігри для розвитку молоді"

Фотопроєкт «Спокуса читанням», «Осінь створена для читання», «Історія Кам’янського в книгах і світлинах, відтворена бібліотекарями» 

Фотопроєкти, головні герої яких є самі бібліотекарі. Фотосесія дозволила учасникам примірити на себе епатажні образи та пережити чарівні перевтілення, оживити на деякий час героїв книг та надати другий подих самій книзі. Створити позитивний імідж та зламати стереотип зневажливого ставлення до бібліотеки в цілому та бібліотечній професії, як рутинної та неперспективної. 

Даний проєкт на думку його авторів, буде цікавим глядачеві, і якщо 1% громадян, побачивши наші фото, візьме до рук ту чи іншу книжку, для нас це вже хоча й і маленька, але перемога. 

Бібліотечне вікно як компонент художнього простору
Ми зробили "крок на вулицю", назустріч своїм читачам і використовуємо вікна для експозиції творчих робіт кам’янчан, забезпечуємо творчим людям відкритий виставковий простір.

Книжкові виставки, інсталяції, виставки колекцій, світлин подаються за хештегом #ВІКНА_ЩО_ГОВОРЯТЬ

Бюджет участі 
Протягом 2019 - 2024 років реалізовано п'ять бібліотечних проєктів, що  стали переможцями в конкурсі проєктів Бюджет участі.

«Приваблива бібліотека» -  завдяки  проєкту відбулося оновлення книжкового фонду, бібліотечного простору відділу абонемента, фоє, зовнішнього вигляду бібліотеки в цілому. 

«Безплатна цифрова освіта» -  Цифрова грамотність - це суперможливість. Проходити онлайн-курси й тренінги, поповнювати власні знання, здобувати нові навички за допомогою бібліотекаря можна й в 30, і в 50, і в 70 років. 

Завдяки  проєкту відкрито 7 майданчиків цифрової грамотності в усіх районах міста, придбано 14 комп’ютерів, МФП, проєктор. 

"Доступна бібліотека – простір рівних можливостей» Облаштування безбар'єрного доступу до бібліотек  особам з інвалідністю та маломобільних груп населення.

"Історія Кам'янського у смартфоні" Створення електронних копій книжкових пам’яток про місто шляхом оцифрування з вільним доступом 24/7 для всіх категорій користувачів без обмежень через електронну бібліотеку.  

"Книга це зброя": оновлення книжкового фонду як інструменту культурного спротиву.

Бібліотека поступово трансформується в навчальний та презентаційний простір для багатьох митців. Зараз бібліотека надає можливість художникам, письменникам, фотографам, вишивальницям та багатьом іншим майстрам використовувати її як презентаційний майданчик.

Кам’янське має давні культурні традиції, гідне покоління митців, яке знає чим вразити публіку. Саме тому мешканці й гості нашого міста періодично збираються в бібліотеці, щоб у дружньому колі творчих особистостей та оточенні книг представити однодумцям свої напрацювання. Атмосфера книги, поезії та музики спонукає їх до подальших творчих звершень, а бібліотека завжди готова прийняти у своїх стінах цікавих людей, що прагнуть самореалізації

У бібліотеці відкрита власна артгалерея з постійною експозицією місцевого художника Євгена Лебедєва, багато років функціонує дуже цікавий мистецький лекторій «Світова художня культура», більше як 10 років існує при бібліотеці фольклорний гурт «Калина», який у 2017 році став лауреатом Всеукраїнського фестивалю народної творчості «Червона Калина»(м. Кривій Ріг)

Далі буде... Ваша бібліотека на Шевченка!

вівторок, 26 березня 2024 р.

9:0 на користь бібліотеки

Бібліотеці на Шевченка 90 років! Що об’єднує нашу бібліотечну команду?👇

"Ми підтримуємо одне  одного не тому, що ми в одній команді. Ми підтримуємо одне  одного, і тому команда" (Теппей Кіосі).


Ловіть завершальну частину нашого ювілейного  фотопроєкту
 "9:0 на користь бібліотеці"💖

#90роківбібліотецінашевченка




















Ловіть завершальну частину нашого ювілейного  проєкту
 "9:0 на користь бібліотеці"💖

#90роківбібліотецінашевченка