субота, 27 липня 2024 р.

Петриківський розпис об’єднує, лікує, надихає: уроки малювання Вікторії Китаєвої

Арттерапія є найбільш давньою та природною формою корекції емоційного стану, якою можна користуватись для зняття накопиченої психічної напруги, для того, щоб заспокоїтись чи просто зосередитись. 

Творчість, реалізована у процесі арттерапії, дає можливість висловити та відтворити внутрішні почуття, переживання, сумніви, конфлікти та сподівання, у символічній формі переживши ще раз важливі події, адже спонтанна образотворча діяльність здатна виражати неусвідомлюваний зміст психічного життя.

Петриківський розпис об’єднує, лікує, надихає! В нього є душа. Він наповнений та неповторний! В простих, з першого погляду, візерунках живе народна пам’ять та наша історія. Крім того, він насичений безмежною любов’ю до рідного краю та своєї землі.

Спостерігаючи, як народжуються яскраві мазочки під пензлем за допомогою волонтерки, кам'янської художниці Вікторії Китаєвої,  бачиш як стан людини суттєво змінюється, душа та тіло починають приходити в гармонію.


Під час творчого процесу, коли людина занурюється у світ розпису, вона автоматично переходить у стан потоку, де розслаблення і концентрація об'єднуються, створюючи унікальний момент зосередження.


Під час занять малюванням ВПО знайомляться з історією  петриківського розпису, технікою, особливостями колористики.


На заняттях разом з Вікторією ВПО вчаться робити ескізи розпису, знайомляться з основами композиції, елементами петриківського розпису, удосконалюють техніку роботи фарбами, намагаються передавати настрій через малюнок. І це у них гарно виходить.

Малювання  — одна з основних технік арттерапії. Малювати можна чим завгодно, але наші психологи  — консультанти, які проводять у бібліотеці тренінги з відновлення ментального здоров’я ВПО, місцевим жителям і бібліотекарям радили, що нервовій людині краще використовувати крейду, тому що акварель, яка розтікається, може спровокувати тривогу. Крейду легше контролювати, і людина переносить це відчуття на життя. А якщо людина закомплексована, то краще малювати аквареллю  — це допоможе їй відчути себе розкутою.

Ми обрали гуашеві фарби. Це магія кольорів, коли з-під пензля з'являються справжні шедеври навіть у тих, хто не малював раніше.





Чи можна засвоїти техніку петриківського розпису за 12 занять? «Можна», - говорить Вікторія Китаєва, яка веде уроки малювання для внутрішньо переміщених осіб з Центру «ЯМаріуполь Кам'янське" та місцевих жителів. Головне – бажання.

Двічі на місяць її уроки малювання з Петриківського розпису відвідують жінки», а бібліотекарки із задоволенням у всьому їй допомагають





Уроки малювання дійсно виявляються лікувальними. Задоволені учні, задоволена художниця, задоволені бібліотекарі.

Ось що говорять самі учениці пані Вікторії:

1.«Арттерапія допомагає нам виразити себе через мистецтво, уроки малювання разом з пані Вікторією стали неодмінною частиною нашого ментального відновлення, даруючи нам можливість розкрити свої почуття та емоції, знайти рішення наших внутрішніх конфліктів та знайти внутрішню гармонію» (пані Марія, Маріуполь)

2."Уроки малювання допомагають віднайти душевну гармонію"(пані Ірина, Бахмут)

3."Заняття малюванням надають мені справжню силу зцілення та внутрішній спокій. Я йду на уроки як на молитву. Чарує наша вчителька – пані Вікторія, її спокій, усмішка, тембр голосу повертають мене до життя" (Надія Петрівна, Маріуполь)

4."Петриківський розпис допомагає мені відчути спокій та гармонію, зняти стрес та напругу, хочеться жити" (пані Ольга, Маріуполь)

5."Користь уроків малювання у бібліотеці на Шевченка я відчула на собі. Три години заняття два рази на місяць дозволяють не тільки розслабитися, але й сконцентруватися на подальшій роботі". (пані Вікторія, Маріуполь)

6."Малювання – найкращий засіб від стресу" (пані Аліна, Маріуполь)

7. "Мистецтво рятує"(пані Олена, Маріуполь)

8."Здивовані тим, скільки всього роблять бібліотекарки бібліотеки на Шевченка для нас переселенців, аби ми почувалися як вдома" (пані Валентина, Бахмут)

9."Заняття з петриківського розпису – це арттерапія, яка змінює наш душевний стан на кращий і додає яскравих фарб у життя"(пані Марина)

10."Була на одному із занять, коли малювали бузкову квітку. Чудове поєднання кольорів, підіймається настрій. Красивий бузковий і бірюзовий колір.(пані Тетяна, Кам'янське)

Популяризація національної культури у такий спосіб  є важливим фактором у боротьбі за українську ідентичність та необхідним елементом у здобутті перемоги над ворогом.

Немає коментарів:

Дописати коментар