четвер, 27 квітня 2023 р.

Віч на віч з професією: про що мріє сучасна молодь

Кухар, лікар, співачка, водій, лісничий, вчитель, вихователь, банківський працівник, електрогазозварник, дизайнер одягу, програміст, військовий, перекладач. Саме з цими представниками професій виявили бажання зустрітися   учасники профорієнтаційного проєкту юнацького відділу бібліотеки на Шевченка  "Кар'єрний радник" та БФ "Карітас Кам'янське".


Зустрічі проходять у  формі соціально-рольової гри "Жива книга", де роль традиційних носіїв інформації виконують безпосередньо люди. Розповіді про власний досвід і випадки з життя, — основний інструмент живої бібліотеки.

Бібліотекарі організовуючи «Живу книгу» розшукують для неї унікальні «книжки», щоб надати «читачам» досвід діалогу та усвідомлення, як сильно життя реальної людини, яка представляє ту чи іншу професію в суспільстві, відрізняється від наших про неї уявлень.

Спікерами зустрічей з підлітками були лікар - анестезіолог, барбер, кризовий психолог, фінансист, актриса, поліціянт. 




Читання кожної Книги обмежене певним часом. У читачів і спікерів є лише 10 хвилин, за які спікер знайомить з професією, а у читачів є можливість поставити запитання спікеру.

А ми вже готуємось до наступної зустрічі з програмістом, художником дизайнером, садівником.

Але на відміну від попередніх поколінь, представники покоління Z не вважають роботу мрії головною життєвою метою. На яких умовах хочуть працювати зумери і чи хочуть вони цього взагалі рзповідає  Юлія Новак директорка інвестиційної компанії CYFRD. 

Цікаві спостереження. Раджу ознайомитись.

Покоління Z не працюватиме 24/7 заради успіху

Сучасна молодь втомилася від соціального тиску, який змушує приділяти більше уваги кар'єрі. Представник покоління X Самхіта Мухопадхяй (Samhita Mukhopadhyay), колишній виконавчий редактор журналу Teen Vogue, відзначає помітну різницю менталітетів її покоління та покоління зумерів: «Коли я починала працювати в засобах масової інформації, поширювалася думка, що ми повинні постійно працювати, займатися паралельно купою справ і тоді, можливо, досягнемо втілення мрії». Сучасні підлітки не будуть метушитися задля кар'єри, як робили їхні батьки.

Одна з американських школярок поділилася своїми переживаннями в інтерв'ю для The New York Times: «Це божевілля, що в 16 років я повинна остаточно визначитися з інтересами, які зможуть фінансово забезпечувати мою сім'ю, мотивувати на життя, бути корисні для суспільства та задовольняти потреби капіталістичної системи». Покоління Z вважає роботу за капіталізму експлуататорською, тож розцінює її лише як засіб отримання прибутку. Це спричиняє в зумерів вигорання та небажання присвячувати все життя вимушеній праці. Тому власники компаній мають залишити своїм працівникам достатньо часу для особистих справ та сприяти їхньому балансу між роботою та особистим життям (work-life balance).

Життя мрії — це баланс між працею і відпочинком

Головна мрія покоління Z — змінити панівні в суспільстві пріоритети. Сучасна молодь більше не хоче працювати заради виживання. Їй важливо, щоб зайнятість приносила не тільки прибуток, але й задоволення. Опитані для медіакомпанії Mic зумери вважають, що антиробочий настрій закінчиться, коли праця буде стояти на одному рівні з дружбою, сім'єю, хобі та іншими радощами життя. Стирання меж між «хочу» і «треба» можливе лише завдяки трансформації мислення. Уже тепер підлітки бажають жити у світі, де на запитання: «Ким ви хочете стати, коли виростите?» — діти відповідають: «Щасливими».

Зумери втомилися від капіталістичного режиму і перестали мріяти про ідеальну працю. «У житті моєї мрії я відчуваю задоволення від улюбленої роботи, — анонімно поділилася своєю думкою 24-річна працівниця театру з Нью-Йорка. — Я хочу мати два вихідних на тиждень, їсти три рази на день і спати по вісім годин на добу. Я хочу присвячувати більше часу близьким і не змушувати їх відчувати, ніби вони мають вписатися у мій графік. Життя мрії — це баланс». Покоління Z критично оцінює роль роботи в досягненні щастя. Його головні цінності виходять за межі фінансового благополуччя.

Ментальне здоров'я цінніше за гроші

Зумери бажають досягти балансу не просто так. Представники покоління Z демонструють той же рівень тривожності, який був у пацієнтів психіатричних лікарень у 1950-х роках. Крім стресів через навчання та інших підліткових проблем, виникнення COVID-19 призвело до потенційного збільшення порушень психічного здоров'я. Прогресивні фірми вже усвідомлюють, що ігнорувати емоційний стан колективу не можна. Наприклад, британська аудиторсько-консалтингова компанія EY запустила програму WeCare, щоб надавати працівникам необхідну психологічну допомогу.

Корпорація з підтримання психічного здоров'я Ginger з'ясувала, що турбота про стан співробітників важливіша за фінансові консультації, тренажерну залу та безкоштовне харчування. Це доводить, що покоління Z ставить ментальне здоров'я на перше місце. Згідно з дослідженням компанії з пошуку роботи Zety, зумери без жалю звільняються, якщо стикаються з токсичністю керівництва або колективу. Залишатися психічно здоровими для них важливіше, ніж заробляти.

Яка зарплатня — така й мотивація

Покоління Z хоче чітко розуміти мету своєї діяльності. Натепер ситуація з фінансуванням дуже погіршилася, а значить, у молоді зникає мотивація працювати. Згідно зі звітом Національної коаліції з житлового будівництва у США, працівники з мінімальною оплатою праці не здатні орендувати квартиру з однією спальнею. Щоб дозволити собі місце для ночівлі, американцям потрібно працювати майже 80 годин на тиждень! Зумери не позбудуться стресу, поки їм не вистачає грошей для звичайного існування. Гроші — невід'ємна складова життя, тому надзвичайно важливо забезпечити співробітників стабільною оплатою праці. А для недосвідченої молоді роботодавці можуть запропонувати місця з перспективою зростання.

Зумери не сидять на одному місці

Згідно з опитуванням компанії з пошуку роботи Zety, зумери не прив'язуються до однієї посади на все життя. Понад 40% молодих людей планують звільнятися кожні два роки. Лише половина з них не проти пропрацювати на одному місці ще рік. Покоління Z легко адаптується до нових умов, тому роботодавці не зможуть налякати молодих співробітників звільненням.

Основні причини звільнень зумерів — це невідповідність поглядів і цінностей, відсутність перспектив та професійного розвитку, неповага до їхнього особистого часу. Проте більшість згодна залишитися, якщо умови праці будуть досить комфортні. Тому все залежить від конкретної компанії та її керівника.

Життя у гармонії — ось чого дійсно прагне покоління Z! Досягнення ідеального балансу між робочим та особистим — це спосіб ефективно об'єднати цілі з мріями. Молодь вважає, що досягти балансу їм заважає капіталізм. Але допомога ближче, ніж здається. Роботодавці здатні забезпечити фінансовий і ментальний добробут молодих співробітників через надання вигідних умов праці та безкоштовних послуг штатного психолога. Турбота про працівників стане корисною інвестицією в майбутнє фірми та бізнесу загалом.

Немає коментарів:

Дописати коментар