четвер, 8 грудня 2022 р.

Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства"

Щорічну акцію “16 днів проти насильства”, що відбувається з 25 листопада до 10 грудня в умовах війни, у бібліотеках Кам'янського проходить  у різний спосіб: конкурси та виставки дитячих малюнків, інформаційно-просвітницькі активності, онлайн уроки, майстер-класи, перегляд документального кіно, інтерактивні вікторини.  


Усі активності відбуваються у співпраці з громадськими організаціями, благодійними фондами, інспекторами ювенальної поліції, школами, коледжами тощо.

Тему домашнього насильства бібліотекарі та інспектори сектору ювенальної превенції Кам'янського районного управління поліції обговорювали з учнями 9 класу ліцею №12. Відтепер вони знають куди звертатись, як що виникла проблема: 1588 – гаряча лінія з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству дітей. 


Такі зустрічі закінчуються завжди на позитиві:знайомством зі світом книжок. Іноді таке знайомство відбувається вперше. Бібліотека залишає у них дивовижне враження, навіть подив: затишно, тепло, красиво і зовсім ненудно. Покидають бібліотеку  з вдячністю та з новими книжками. А ми дуууже постараємось, щоб відбулася і друга, і третя, і четверта зустріч й ми станемо друзями.


Діти люблять тематичні  майстер-класи, тому охоче майструють своє бачення життя без насильства  добрим, святковим, яскравим як на цих новорічних листівках, що створювали за допомогою пані Тетяни, методистки  КЗ"Донецький Палац молоді "Юність"м.Костянтинівка.


Виставки дитячого малюнку "Ми діти твої, Україно" та "Світ без насильства очима дітей" відкриті для перегляду в юнацькому відділі на Шевченка,16  та читальній залі бібліотеки на Шевченка,14





У рамках інтерактивної вікторини бібліотекарки бібліотеки-філії №8 ознайомили вихованців ЗДО 17"Червона шапочка" з основними правами дітей, гарантованими їм Конвенцією ООН про права дитини, Конституцією України та Законом України «Про охорону дитинства». Кожне своє право діти жваво обговорювали, наводили приклади з особистого життя.




За традицією у ці дні відбуваються бібліотечні активності для студентів медичного коледжу. Але тональність бесіди значно відрізнялась від попередніх. Темою нинішньої онлайн зустрічі стала "Інформаційна гігієна та медіаграмотність під час війни". 



Вчилися відрізняти фейки, як спростовувати їх, дізналися більше щодо маніпуляцій.

Познайомились з онлайн-платформою Nadiyno, що призвана посилити безпеку та захист від віртуальних загроз, підвищити цифрову грамотність користувачів, а також надає поради із захисту персональних даних і підтримку на гарячій лінії.

"Ми опинилися в першій у світі кібервійні, де країна-агресор використовує технології, пропаганду, дезінформацію та цифрові інструменти як справжню зброю. Тому кожен з нас мусить опанувати прості правила з цифрової безпеки, щоб підтримувати безпеку і стійкість як власного цифрового простору, так і цифрового фронту країни", - повідомляє Міністерство цифрової трансформації України.

Немає коментарів:

Дописати коментар