пʼятницю, 29 квітня 2022 р.

Речі, які варто мати цивільному населенню

«Тривожна валіза» або «тривожний рюкзак» - це набір найважливіших речей необхідних у надзвичайних ситуаціях, таких як евакуація, військові дії, карантин, тощо.

Для того щоб подбати про себе у надзвичайних ситуаціях, розберемо що варто запакувати в цивільну «тривожну валізу» або "тривожний рюкзак".
В основному для цього використовують зручний рюкзак об'ємом до 30 літрів. Також можна взяти сумку або валізу. Головним фактором має бути зручність перенесення та міцність.
Необхідні речі, які будуть корисні у разі евакуації, швидкого переїзду, карантину чи інших надзвичайних ситуацій:
- Копії важливих документів (паспорт, автомобільні права, документи на нерухомість тощо) у поліетиленовій упаковці, яка не пропускає вологу. Якщо є можливість, укомплектувати їх так, щоб можна було швидко дістати і відкрити потрібний документ.
- Кредитні картки та готівка. У разі екстреної ситуації бажано мати трохи грошей. Якщо є можливість, то мати запас іноземної валюти та коштовностей розміщених у різних місцях.
- Дублікати ключів від будинку та машини.
- Аптечка першої допомоги: бинт, лейкопластир, вата, йод, перекис водню, активоване вугілля (інтоксикація), парацетамол (жарознижувальне), пенталгін (знеболювальне), супрастин (алергія), іммодіум/лоперамід (діарея), джгут, шприци. Якщо у вас є препарати, які необхідно приймати постійно, то достатній запас таких препаратів.
Прикріпіть до одягу та аптечки інформацію про вашу групу крові.
Крім цих речей рекомендовано взяти наступні предмети:
- Засоби гігієни: зубна щітка та зубна паста, мило, невеликий рушник, туалетний папір, сухі та вологі серветки, носові хустки, засоби інтимної гігієни, небезпечна бритва, манікюрний набір.


- Трохи одягу: 2 комплекти нижньої білизни, 2 пари бавовняних та вовняних шкарпеток, запасні штани, футболки або кофти, плащ-дощовик, тепла шапка, рукавички, та зручне взуття.

- Способи освітлення: ручний або налобний ліхтар, та батарейки до них, сірники (у поліетиленовому пакеті), запальничка, свічки, хімічні ліхтарі, сухий спирт.
• Шнур синтетичний 4-5 міліметрів, близько 20 метрів, карабін туристичний, годинник (краще водонепроникний).


• Багатофункціональні інструменти, наприклад, швейцарський ніж або мультитул.
• Зарядний пристрій для телефону, пауербанк та заряджання до нього, флеш-носій з дублікатами важливих документів.



• Фляга з питною водою.
• Це стандартний набір, рекомендований ДСНС України для «тривожної валізки», який допоможе вижити у критичній ситуації. Якщо є можливість, то можна взяти ще трохи корисних речей, які необхідні у важких умовах:
• Ніж або невелика топірка, сигнальні засоби (хімічні ліхтарі або фаєри), свисток, газовий перчяний балончик (для самозахисту).
• Декілька пакетів для сміття, об'ємом 160 літрів. З їхньою допомогою можна зробити тент або покласти в них речі, щоб захистити від дощу.

• Рулон широкого скотчу.
• Упаковка презервативів. Використовувати їх можна, як захист від вологи сірників, запальничок, телефонів, ліхтарів ін. У презервативах можна переносити воду і використовувати як джгут для зупинки кровотечі.
• Блокнот та олівець.
• Нитки, голки, булавки для ремонту одягу.
• Міні-намет, поліуретановий килимок, спальник. Ці предмети варто брати з собою, якщо є місце для них, або дозволяє закріпити рюкзак.
Такого набору має вистачити спочатку у разі екстреної евакуації або інших непередбачених обставин. Він більше необхідний для збереження здоров'я та майна у таборах біженців, пунктах евакуації чи тимчасових таборах.
У випадку, якщо у вас є діти або родичі, які не можуть про себе подбати, необхідно мати речі в екстреному наборі і для них. Розмір «тривожної валізки» збільшиться, але ви зможете забезпечити дитину чи пенсіонера необхідними речами:
- Посуд: казанок, фляга, ложка, кухоль - краще з металу. Бажано мати казанки, які легкі у перенесенні та розбираються на кілька елементів посуду. Підійдуть і туристичні набори.

Запас їжі: Для формування харчового запасу «тривожної валізи» необхідно підбирати їжу, яка може довго зберігатися і не псуватися. У малий харчовий набір варто взяти галети, суп-пакети, консерви, чорний шоколад, сухофрукти, горіхи, мед. Для формування великого пакету підійдуть крупи, макаронні вироби, сухі овочеві напівфабрикати, горілка, спирт питний(горілка).
- Запас питної води на 2-3 дjоби.

Загалом, не варто збирати велику «тривожну валізу», щоб її вага перевищувала понад 30 кілограмів. Якщо після формування валізи ви не змогли її підняти або розумієте, що довго не пройдете – необхідно змінити кількість вмісту. Пенсіонерам рекомендується використовувати сумку-візок або як його прозвали в народі «кравчучку».

За рекомендаціями Ігоря Павленка!.

Немає коментарів:

Дописати коментар