вівторок, 28 вересня 2021 р.

Всеукраїнський день бібліотек:бути завжди на часі

Бібліотекарі Кам'янського вміють дивувати свого користувача, викликати в нього інтерес, цікавість


Володіючи інформаційними фондами, інтелектуальною аурою та фізичним простором бібліотеки Кам'янського об'єднали навколо себе велику кількість  містян.

Щороку бібліотекарі реалізують понад 40 авторських бібліотечних проєктів: Кар’єрний радник, Кам’янське у смартфоні, Мобільна бібліотека, Запиши мене до бібліотеки, Невідоме Кам’янське, Бібліотечна педагогіка, Цифрова освіта, Програма здоров’я у бібліотеці, БібліоЧат кам’янЧат, Казковий антистрес, Вікна, що говорять, Мовна норма, Як стати козаком за сім днів, Спокуса читанням тощо.

У нашому бібліотечному кейсі ігри, вікторини, квести, тренінги, конкурси, батли, онлайн зустрічі з цікавими людьми, лекції, прямі ефіри, подорожі з бібліотечним гідом, концерти, поетичні вечори, презентації книжок, творчі виставки, клуби за інтересами, інтелектуальне, документальне та арт-хаусне кіно, фестивалі, благодійні акціі, книжкові челенджі, Іннтернет, WI-FI, електронний каталог, Мобільна бібліотека, сайт Lib.kam@dndz, блог https://bibliopazlu.blogspot.com/, сторінки у соцмережах і ще багато цікавого та корисного.

Давайте  пройдемося публічними бібліотеками міста. Це - 2 центральних бібліотеки та 9 бібліотек філій в усіх трьох районах міста та Карнаухівці, 40 бібліотекарів, понад 15 000 читачів і близька 50 000 віртуальних користувачів.

Не кожна бібліотека може похвалитися тим, що має музейну кімнату та власну арт - галерею. У бібліотеці на Шевченка арт-галерея з’явилася ще у 2014 році, коли низка картин Євгена Лебедєва була передана в дар.


Ось і бібліотека – філія №7(бул. Дружби народів,49 завідувачка Людмила Стрельник) перетворилася в чудовий арт – простір, де відбуваються творчі виставки, лише у них проводять авторські майстер – класи Ольга Васильєва, Ніна Туркіна, Наталія Дяченко, Віктор Зінченко. Тут підтримують творчу атмосферу, зберігаючи пам'ять про друга  бібліотеки заслуженого художника України Анатолія Жежера.


Бібліотека – філія №2 (Менделєєва,5-а, завідувачка Наталія Стовба) у співпраці з музичною школою №3 просто неба щороку влаштовує Фестиваль народної творчості,


а бібліотекарки бібліотеки – філії №8 (вул.Стовби,1, завідувачка Тетяна Гончар) опікуються дітьми, що залишились без батьківської уваги, створивши мальовничий бібліотечний простір, дружній до дітей.

Бібліотекарі бібліотек – філій №3(вул.Матросова,78 завідувачка Юлія Заславська) та №4(Звенигородська,49, завідувачка Тетяна Карабут) мужньо долають усі негаразди зі світлом, теплом, проблемною каналізацією. Вони невтомно створюють свій особливий книжковий простір, завжди мають читачів, які допомагають їм у всьому.


Чим може здивувати бібліотека, де працюють лише дві людини? Якщо любиш свою роботу, поважаєш своїх читачів, турбуєшся про них ідеї для здивування знайдуться.

Під одним дахом на Звенигородській, 17 бік о бік працюють бібліотека, аптека та амбулаторія – чи це не ДИВО? Бібліотека – філія №6(завідувачка Лариса Польська) знає чим догодити і користувачам бібліотеки і пацієнтам амбулаторії. Уявляєте собі - два задоволення за одне відвідування: в одному місці лікують тіло - в іншому душу. Але й читачі, й бібліотекарки задоволені таким сусідством, лише скаржаться на брак книжок та свіжої періодики.


А у бібліотеці – філії №1 що у Карнаухівці бібліотекарка Наталія Іванюженко   намагається гідно сіяти вічне, добре, розумне. І в неї гарно виходить: і учасників Мамай - фесту зустріти, і буктрейлер створити, і в конкурсі взяти участь, і екскурсію Карнаухівкою провести.


У бібліотеці-філії №5(вул.Харківська,67, завідувачка Ганна Какуша) знають як заохотити дітей і батьків до читання. Якщо в автобусі №12 на дошці оголошень ви бачите поради про користь читання та рекламу найцікавіших книжок, знайте - про це потурбувалися бібліотекарки бібліотеки – філії №5.


Зміни торкнулися і бібліотеки – філії №9 (пр.Перемоги,35, завідувачка Людмила Голікова). Але і з цим бібліотекарки впоралися, працюють у звичному режимі.


Центральна міська бібліотека для дітей
(заступник директора, завідувачка бібліотеки Тетяна Дорофеєва) охоче співпрацює з усіма навчальними закладами міста. Вони завжди мають низку цікавих пропозицій: цифрова освіта, онлайн уроки, подорожі містом, віртуальні подорожі світом, найбільшу кількість книжкових новинок для дітей різного віку, ютуб канал для маленьких читачів з історії нашого міста тощо.


Бібліотека - це шанс зустрітися в реальності

Є безліч прикладів успішних бібліотечних проєктів, але клуби за інтересами, мабуть, надуспішні й довготриваліші проєкти. Це визначається ні якоїсь особливою темою або надзавданням, а головним чином атмосферою, що панує в них.

Рік від року кількість клубів зростає. І це не дивно. Реалізація творчих здібностей, спілкування, комфортна і затишна атмосфера - це те, чого сьогодні не вистачає багатьом людям і те, що можуть надати наші бібліотеки.

Але не так все було просто. Одні клуби з'являлись, потім припиняли свою роботу, а деякі працюють досі. Ось у кого ще філософським клубом керувала людина, яка стала депутатом Верховної ради та навіть балотувалася у Президенти?

У Кам'янському протягом багатьох років успішно функціонують понад 20 об'єднань за інтересами, які диференціюються за віковими та соціальними категоріями. У практиці бібліотек вони займають одне з провідних місць і мають хороші перспективи для свого подальшого розвитку.

Ось погляньте на це розмаїття клубів, якими опікуються саме бібліотекарі.

Хобі CLUB творчих людей - царина колекціонерів (читальна зала бібліотеки на Шевченка, керівниця Алла Гузовська). Тут збираються поціновувачі старовини, берегині історії свого роду презентують сімейні реліквії, майже справжній аукціон влаштовують.



Клуб "Сусіди" (бібліотека-філія№7, керівниця Людмила Стрельник). Сусіди, друзі та знайомі - це величезне джерело ресурсів. У першу чергу, вони можуть допомогти власною працею. Крім того, у них часто можна знайти потрібні інструменти, матеріали, вони допоможуть у переїзді. І не забувайте, що у них також є друзі, сусіди та знайомі.


Клуб сімейного читання та дозвілля "СУПЕР 7-Я" (бібліотека - філія №9, керівниця Лариса Чуйкова) декілька разів  змінював свою назву, доки не став таким як зараз: дітям на втіху, батькам у допомогу та всім на користь.

Клуб садівників і квітникарів "Маєток" - (відділ абонемента бібліотеки на Шевченка, керівниця Алла Беленко) майже п'ять років дивує своїми активностями: тут і майстер-класи, консультації, виставки - продажі, обмін рослинами, навіть орхідейний батл влаштували. Саме члени цього клубу ініціювали міську акцію "Посади магнолію"

Жіночий клуб "Позитив +" (бібліотека - філія №4, керівниця Тетяна Карабут) ось вже п’ять років заряджає своїм оптимізмом все навколо бібліотеки: разом читають, співають, декламують, живуть активним життям.

Клуб документального кіно Docudays ua Прометей - (юнацький відділ бібліотеки на Шевченка, керівниця Наталія Бохан) - просвітницький проєкт про права людини, що змінює, захищає, надихає.


Книжковий клуб "На перехресті" (юнацький відділ бібліотеки на Шевченка, керівниця Лариса Лощенкова). Класно мати однодумців, які поділяють твою жагу до читання. Чому так називається клуб "На перехресті"? Тому, що приміщення юнацького відділу знаходиться на перехресті доріг. Дуже символічно!

Краєзнавче товариство "Кам'янське - Дніпродзержинськ" 13 років прищеплює любов до свого міста(голова товариства Тетяна Герасюта)


А ще клуб інтелектуального кіно, етнографічно - фольклорний гурт "Калина", тінейджерський клуб "Вибір", літературний клуб "Віварт", клуб вихідного дня "За покликом душі", "Золотий ієрогліф душі", сімейний клуб "Джерело" тощо.



Наші клуби чи не єдина для багатьох людей можливість спілкування наживо, де вони можуть творчо реалізуватись. Бо більше ніде. Ми підтримуємо один одного, підживлюємось енергетично, естетично, надихаємось.

Бібліотечний клуб - це стабільність, це розвиток, це громадський рух, це досвід.

Найголовніша риса бібліотекарів – ОПТИМІЗМ.

Іноді ми втрачали все: бібліотеки, книжки, колег, партнерів, друзів…,  працювали без світла, опалення, води.

Ми падали і знов підіймались, будували нову бібліотечну стратегію, ідеологію, філософію.

Ми вивчали фандрейзинг, адвокацію, проєктний менеджмент, шукали гранти, брали участь у конкурсах та міжнародних проєктах.

Завдяки участі у грантових програмах лише у 2016-2017 рр бібліотеки інвестували в економіку міста понад 1 000 000 грн. Саме тоді наші бібліотеки отримали чимале фінансування на закупку нового комп’ютерного обладнання і вийшли на якісно новий рівень роботи: відкрили два коворкинги, Інформаційно - ресурсний центр для внутрішньо переміщених осіб, облаштовано 7 інтернет – центрів, взяли участь в конкурсі проєктів Бюджет участі 2020 і 2021. Проєкти «Приваблива бібліотека», "Доступна бібліотека, «Цифрова освіта», «Історія Кам’янського у смартфоні» підтримала більшість містян.

Завдяки гранту від Українського інституту книги у 2021 поповнили бібліотечні фонди понад 800  примірників найкращої української та світової літератури, чекаємо ще на 700 нових книжок.

Ми переживаємо складні й насичені подіями часи, що зробили нас сильнішими, витривалішими та впевненішими у власних силах.

Шановні друзі, колеги, читачі, партнери, меценати та спонсори, вітаємо вас із нашим спільним святом - Всеукраїнським днем бібліотек!

Бажаємо всім здоров'я та миру. Не сумуйте, майбутнє за нами.

Ваші бібліотеки м.Камянське. Надійні й зручні!

Немає коментарів:

Дописати коментар