неділю, 3 березня 2024 р.

Українські письменники від А до Я: що потрібно знати про Тараса Шевченка

Український поет, письменник (драматург, прозаїк), художник (живописець, гравер), громадський та політичний діяч, фольклорист, співак, скульптор. фотограф, етнограф.


Прізвище Шевченка походить від його прадіда Андрія Грушівського, що походив з козаків і звідкись прийшов у Кирилівку. Андрій Грушівський одружився із Єфросинією Шевчихою (її батько був шевцем) і взяв прізвище дружини. Так виник рід Шевченків.

Освіта: Основна освіта митця тривала лише два роки. Її він здобув у церковно-парафіяльній школі. Шевченко багатьма своїми знаннями зобов’язаний баронесі Софії Григорівні Енгельгардт, яка навчила його польській та французькій мовам. Закінчив Академію мистецтв

ТвориТарас Шевченко за своє життя написав 237 віршів і поем
Головний доробок – «Кобзар», у якому зібрано усе найцінніше з його творчості

Гасло: Борітеся – поборете!

Знак зодіака: Риби

На момент смерті було - 47 років
Існує дві могили Тараса Шевченка. Перша знаходиться у Петербурзі на Смоленському кладовищі, друга – на Чернечій горі поблизу міста Канів. Справа в тому, що, відчуваючи наближення смерті, Кобзар просив поховати його на Батьківщині. І через 58 днів за клопотанням Михайла Лазаревського Тараса було перепоховано в Каневі.

Захоплення: Спів

Зріст: 1,64 см., волосся темно-русе, очі темно-сірі.

Звільнення від кріпацтва: 24 роки був кріпаком. Брюллов написав портрет Жуковського і продав його за 2500 рублів. За ці гроші і був викуплений Шевченко.

Живопис: За життя намалював 1300 картин, портретів, малюнків, офортів, ескізів з яких дійшли до нас близько 800 робіт.

Улюблений напій: Чай, а от із алкоголю – ром. У ті часи ром привозили лише з-за кордону і задоволення це було не з дешевих.

Одяг: Обожнював модний і гарний одяг. Він любив білі парусинові костюми і якось з гонорару навіть купив собі єнотову шубу, гумового плаща-макінтоша, який тоді коштував 100 карбованців. До слова, коли Шевченко працював в археологічній комісії, його зарплата становила 150 рублів на рік.

Кохання: Яготинська красуня Варвара Миколаївна Рєпніна. „О добрый ангел! Молюсь и плачу перед тобою. Ты утвердила во мне веру в существование святых на земле”.

Весна – особливий період для Шевченка, адже всі найголовніші події сталися саме в цей період його життя. 9 березня він народився. 25 квітня 1838 року став вільним від кріпацтва. 26 квітня 1840 світ вперше побачив «Кобзаря». 5 квітня поета заарештували, а 7 квітня 1857 року він отримав звістку про волю.

Інтерактивна гра "Тарас Шевченко":перевір себе 

Немає коментарів:

Дописати коментар