суботу, 20 березня 2021 р.

#Книжкова_ хвиля_ від#УІК: перші підсумки

Бібліотека на Шевченка м. Камянське – одна з небагатьох, яка поповнила фонди у 2020 році 827 книгами завдяки Українському інституту книги.


Триває масштабна рекламна компанія з популяризації книжок. На сторінках фейсбук, інстаграм, на радіо, телебаченні, сайті та блозі бібліотеки за хештегом #місто_читає #УІК збираються відгуки вражень щодо прочитаних книжок, буктрейлери, відео, інтерв’ю, рекомендації, слайд-шоу тощо.

Бібліотека на Шевченка разом з ТРК «МІС» впроваджує проєкт «Book Time». У роликах, тривалістю 6-8 хвилин два рази на місяць завідувачка відділу комплектування та обробки літератури Наталя Чуфещук знайомить глядачів з  книгами від УІК.  Цей формат видався дуже зручним. Кожний ролик має понад 3000 переглядів.

Авторський медійний проєкт «Топ#прочитання» завідувачки методичного відділу Лілії Шушури разом з радіостанцією TopRadio 104.4 FM - Кам'янське став відкриттям року. Ярким, зухвалим, сучасним, інформативним, що захоплює.

Щовівторка у програмі «Культурний ранок» на  «ТОП сторінка» мешканців міста знайомлять з книгами від УІК. "ТОП сторінка" робить посилання на сторінку бібліотеки у фейсбуці, інстаграмі та електронний ресурс "Мобільна бібліотека". Лише з 17.02 по 17.03  зафіксовано  89 завантажувань.

https://www.facebook.com/bibliotekashevchenka/posts/3539123322865479

Відділ Абонемента Центральної бібліотеки запустив КНИЖКОВИЙ ЧЕЛЕНДЖ за книгами Українського Інституту книги! Читайте разом з нами! #УІК #ця_книга_у_бібліотеці_завдяки_УІК

Юнацький відділ активно працює з підлітками міста. Юні читачі вже залишили свої перші відгуки та відеоогляди.

 

https://www.facebook.com/bibliotekashevchenka/posts/3591848417592969

Полиця новинок від бібліотекарки відділу  комплектування Гавриленко Любові - це враження професіоналки від прочитаних книг УІК. 


Враженнями ділиться й заступник директорки з питань реклами
 та маркетингу Герасюта Тетяна



16.02 2021  два відділи бібліотеки на Шевченка отримали комплекти книжок, якими скористались  136 читачів   і  прочитали 200 книг.

Що це за книги? Найцікавішими виявилися книжки для підлітків, саме таких книжок нам не вистачало. Серед них частіше брали книги з психології "Обережно, хлопці", "Фактор кохання" А. Лачиної, "Помста" Ю.Чернієнко, "Кораліна" Ніла Геймана тощо.
У відділі абонемента найчастіше запитували книги: 
Кокотюха А. Вигнанець і навчена відьма
Кокотюха А. Голова з площі Пігаль
Кокотюха А. Вигнанець і чорна вдова
Грін Дж. Паперові міста
Грін Дж. В пошуках Аляски
Грін Дж. Провина зірок 
Шкляр В. Характерник
Алексієвич С. Цинкові хлопчики
Етвуд М. Оповідь служниці
Дяченки М. та С. Олена й Аспірин

Підбиваємо деякі підсумки:

Висновок 1. Не вірте нікому, що українці не читають.Читають. Читають у друкованому, електронному форматах, слухають аудіокниги: лише за один місяць 136 читачів бібліотеки на Шевченка прочитали  200 книг та зафіксовано 89 завантажувань з електронного ресурсу "Мобільна бібліотека";

Висновок 2. Книжок катастрофічно не вистачає. Запити різноманітні й бібліотека не покриває попит користувачів;

Висновок 3. Кожна бібліотека має право комплектувати свій фонд, спираючись на попит лише  користувачів своєї громади;

Висновок 4. Книги до бібліотек повинні надходити за принципом:сьогодні у видавництві - завтра у бібліотеці. А не через три - чотири,  а то й більше років.

Висновок 5. Книжки повинні терміново попасти до мешканців громади, не лише до читачів бібліотеки на Шевченка.

Тому було прийняте колегіальне рішення і центральна міська бібліотека ім.Т.Г.Шевченка розпочала  книжковий (у всіх сенсах) рух, втамовуючи жагу до читання там, де з новими надходженнями не склалося.

Сформована колекція книжок для "читачів усіх мастей", що курсуватиме бібліотеками міста. Утворився такий собі рух "Книга по колу".

#пересувна_колекція_книг_від_УІК
#ця_книга_у_бібліотеці_завдяки_УІК
#УІК

Відразу центральна бібліотека для дітей, бібліотека - філія №8 розпочали власні рекламні акції з популяризації книжок. І це у них добре виходить.



В колекції центральної бібліотеки для дітей багато нової літератури для педагогів, особливо книг з інклюзивної освіти.  

https://www.facebook.com/kamyanskacdb/photos/pcb.1452203215117728/1452203181784398/

А ось так привертає увагу до книг від УІК своїх читачів бібліотека - філія №8




Зараз на книги чекають бібліотеки - філії №1,5,7,9

Немає коментарів:

Дописати коментар