четвер, 25 червня 2020 р.

День молоді:кращі молодіжні практики бібліотеки на Шевченка

Проект юнацького відділу центральної бібліотеки ім. Т.Г.Шевченка м. Камянське "У світ громад через гру:ігрофікація та освітні ігри для розвитку молоді" занесений до "Каталогу кращих практик молодіжної роботи в Україні 2019 р".



Ігрофікація – це те, чому можна навчитися з ігор. Вони розвивають навички навчання, життєві та громадянські навичкиГра – це репетиція життя у громаді.

Бібліотекарка юнацького відділу Лариса Лощенкова пройшла навчання за  програмою «Молодіжний працівник» та відвідала майже всі молодіжні центри Дніпропетровщини, Львівщини, Київщини. Нам є з чим порівнювати свою роботу. 

Для чого кам'янським бібліотекарям проект "Молодіжний працівник"?
Це унікальна можливість підвищити професійний рівень бібліотекарів, які працюють з молоддю. Цікавий досвід та корисні знання. 

Це можливість молодіжних бібліотек заявити про себе й взяти активну участь у впроваджені молодіжної політики. У цьому досвід бібліотек неоціненний. У нас є ресурс, є професійні кадри, ми рухаємося у правильному напрямку.

Ми зробили ставку на гру!


Всі ігри, що має юнацький відділ поділяються на історичні, соціальні, економічні, фінансові, онлайн – ігри.

Соціальні:
«Країна гідності» – карткова гра, у якій гравці в ролі членів парламенту ухвалюють рішення про соціальну політику з урахуванням прав людини. Аргументуючи доцільність ухвалення тих чи інших рішень, гравці більше дізнаються про соціальні права і їх зв’язок із соціальною політикою.


«Розіграй своє місто» – гра, яка допомагає зрозуміти, як досягнути ефективного діалогу між громадськістю та владою. Грають чотири команди – «Бізнес», «Екологи», «Родина» та «Влада». 


«Світ громад» – це перша українська настільна кооперативна стратегія у жанрі соціального симулятора, максимально наближена до реального життя. 

Учасники гри починають розуміти: звідки беруться, з чого складаються і на що витрачаються кошти муніципальної влади, як сплачуються податки.

Гра, з одного боку, розвиває лідерські якості, з іншого – вчить працювати в команді на єдиний результат. Ми отримали цю гру одними з перших у місті. Навчання бібліотекарів проводили члени ГО «Сила громад», регіональний представник Українського фонду соціальних інвестицій Галина Філімонова.


«Не віррр – перевіррр» – урок-гра з медійної та інформаційної грамотності, під час якого молодь випробовує себе в ролі політтехнологів. За допомогою методики ІREX молоді люди навчаються відокремлювати факти від суджень, помічати маніпуляції, вимикати емоції та ухвалювати зважені рішення, дізнаються про політичну джинсу, фейки та маніпуляції з фото й заголовками. Навчатися можна офлайн та онлайн у тому числі за допомогою онлайн ігор.Це захоплює. Ви також можете скористатися цими ресурсами: 

Онлайн гра “Медіазнайко” 
Онлайн-гра “Пригоди Літератуса” 
Онлайн гра "Медіаграмотна місія"

«Знайди свій безпечний маршрут» – інтерактивна гра, за допомогою якої, можна змоделювати кілька реальних ситуацій та разом розібрати правильні й неправильні відповіді:
• Торгівля людьми: питання–відповіді; 
• Твоє життя – твій вибір; 
• Поряд із тобою; 
• Як не стати «живим товаром». 

Бібліотекарі-фасилітатори проводять  гру на замовлення навчальних закладів.  

Фінансові: 
Гра-тренінг «Життєвий капітал» – це веселе опанування фінансової грамотності за допомогою імітації реальних можливостей, якими людина може легко знехтувати. Це сучасна ефективна українська версія всесвітньовідомої бізнес-гри Cash Flow, основна її мета – набути навичок ефективного управління грошовим потоком та з метою накопичення сімейного капіталу. Гру-тренінг проводить наш партнер Віталій Коваленко (ГО «Партнер») . 


Економічні: 
«Каркасон», «Цитаделі» – настільні стратегічно-економічні ігри в німецькому стилі для учнів віком 12+ на які надихнув нач читач Едуард Либа, він був першим тренером і вчителем.  

Історичні: 
«Українська революція 1917–1921 рр.» – найшвидший і найцікавіший спосіб ознайомлення з такою непростою темою. Три команди рухаються мапою України 1917 року відповідно до передбачених на ігровому полі ходів і виконують різні завдання.

Поле гри – це «Оглядова карта українських земель» Степана Рудницького, яка включає етнічні землі України, зокрема Крим і Кубань.

Карта розділена на шість регіонів: Київщина – Лівобережжя, Волинь, Галичина, Поділля, Південь і Схід. Перемагає той, хто відповість на найбільшу кількість запитань щодо кожного з шести регіонів, – вважається, що цей гравець або команда «об’єднали українські землі».

Деяким студентам подобається грати в цю гру онлайн. Це дає змогу залучити більшу кількість учасників. 


Лише через цю гру пройшли близько 300 студентів.

Дебати – це найвищий рівень гри, брати участь в них можуть не всі Команди утворюються з найуспішніших учасників ігор із медичного, економічного коледжів, членів молодіжної ради, учнів шкіл. 

Молодіжна команда юнацького відділу взяла участь у першому турі дебатного турніру Dri Debates Дніпро – Запоріжжя «Вирішуй для міста: громадський бюджет», що відбувся 9-10 лютого 2019 р. у м. Дніпро. 

Вона презентувала громадський проєкт «РівноЦінні» (інклюзивний простір бібліотеки) і виборола перемогу. За 7 хвилин кам’янчани представили програму реального залучення осіб із інвалідністю до активного соціального життя громади. 

Фінал всеукраїнського студентського турніру з дебатів DRI debates на тему «Вирішуй для міста» відбувся у Києві, команди учасниці отримали завдання створити статут громади умовного міста Булав. 

У підсумковому результаті команда з Острога перемогла у дебатах, друге посіла команда з Києва, третє місце здобула наша команда з Кам’янського — єдина команда, яку складали читачі юнацького відділу центральної міської бібліотеки ім.Т.Г.Шевченка на чолі з провідною бібліотекаркою Ларисою Лощенковою.

Ось вони наші переможці


1. Бакулін Ілля учень СЗШ №44, 11 клас.
2. Мельник Вікторія студентка економічного коледжу ДДТУ, ІV курс.
3. Белевцова Валерія викладачка металургійного коледжу ДДТУ
4. Орехов Артур студент металургійного коледжу ДДТУ ІІІ курс
5. Писаревський Олександр -студент металургійного коледжу ДДТУ ІІІ курс
6. Лазаренко Владислав студент металургійного коледжу ДДТУ ІІІ курс

Зараз на часі антикорупційні ігри
Пропонуємо вам онлайн-гру (Не)підкупність від USAID_ВзаємоДія – це симулятор життя в Україні, розроблений на базі типових ситуацій, які можна вирішити чесно і законно або не дуже.


Граючи у неї можна потрапити у реальні ситуації і спробувати віртуально вирішити їх як чесним та законним шляхом так і представити себе у ролі корупціонера. Цікаво? То ж долучайтесь та перевір себе на (не)підкупність! 

Детальніше про кращі молодіжні практики України тут:


Немає коментарів:

Дописати коментар