вівторок, 16 квітня 2013 р.

Уряд взявся за розвиток культури читання в Україні.

Під час закритої частини засідання 10 квітня уряд схвалив концепцію державної програми популяризації вітчизняноївидавничої продукції і читання на 2014—2018 роки.  

На думку авторів, програма вартістю 550 млн грн дозволить «підтримувати і розвивати культуру читання» у країні.
Документ, зокрема, покликаний «усунути перешкоди для поширення української книги». 
Він передбачає проведення моніторингу читацького попиту в бібліотеках, модернізацію державних поліграфічних підприємств та популяризацію вітчизняної видавничої продукції. 
Окрім того, видавництвам планується виділити гранти для перекладу творів українських авторів на іноземні мови і зарубіжних авторів — на українську мову. 
У результаті уряд розраховує систематично поповнювати бібліотечні фонди, підтримувати і розвивати культуру читання, розробити і встановити у бібліотеках електронні каталоги, створити вітчизняну мережу роздрібної торгівлі видавничою продукцією і встановити обмеження торгової націнки на вітчизняну видавничу продукцію. 
Окрім того, заплановано створити інтернет-ресурс на базі оцифрованих фондів державної наукової установи «Книжкова палата України імені Івана Федорова». 
 Згідно з концепцією, на впровадження держпрограми популяризації видавничої продукції і читання буде потрібно близько 550,6 млн грн. У тому числі за рахунок державного бюджету 272 млн грн, за рахунок місцевих бюджетів — 78,2 млн грн. Інші кошти планується залучити з інших джерел, не заборонених законодавством". 
 Нагадаємо, згідно з даними останнього дослідження Research & Branding Gro up, більше половини українців взагалі не читають книг (в цьому зізналися 50,9% з опитаних соціологами). Ті, хто читають, віддають перевагу в основному історичним творам, детективам і любовним романам.

Немає коментарів:

Дописати коментар