пʼятницю, 9 листопада 2012 р.

День української писемності та мови.


 В листопаді 1997 р. був виданий указ Президента України "Про День української писемності та мови".
В ньому сказано про те, що за ініціативою громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства встановлено в Україні День української писемності та мови, який відзначається щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця.
Це робиться для того, щоб привернути увагу до історії української книги і до сучасних її проблем.
 
Віхами історичного розвитку культури освіти книжкової справи в Україні безумовно є видатні пам'ятки українського народу, такі як "Реймське" Євангеліє, вивезене до Франції дочкою київського князя Ярослава Мудрого Анною, "Остромирове Євагіліє", що вважається найдавнішньою і точно датованою пам'яткою рукописного мистецтва, "Київський Псалтир".

Українська мова - державна мова України. Вона також є рідною мовою українців, які проживають за межами України: у Росії, Білорусі, Казахстані, Польщі, Словаччині, Румунії, Канаді, США, Австралії та інших країнах. Українською мовою розмовляє близько 45 мільйонів людей і вона входить до другого десятка найпоширеніших мов світу.


Сьогодні,у День української писемності та мови, о 13.30 на українському радіо традиційно відбудеться Всеукраїнський диктант національної єдності.

Цьогорічний диктант, який буде складатися з 100-120 слів, проведе доцент Київського університету ім. Б.Грінченка, автор шкільних підручників з української мови та літератури Олександр Авраменко.

Ті, хто напише диктант без помилок, будуть відзначені призами у вигляді грошових премій, книг і компакт-дисків з унікальними записами «Українського радіо». При цьому важлива умова - будуть перевірятися лише диктанти, надіслані 9 і 10 листопада за адресою «Українського радіо»: Київ-1, Хрещатик, 26. Індекс - 01001. Дату відправлення визначатимуть за штемпелем на конверті, передає «УНІАН».

Написання радіодиктанту буде супроводжуватися двогодинним прямоефірним марафоном, під час якого  ведучі Аліна Акуленко та Роман Коляда будуть розповідати про історію акції,  спонсорів, призи, а також разом з гостями студії міркувати про те, що таке радіодиктант - перевірка грамотності або громадянська позиція.

Немає коментарів:

Дописати коментар