понеділок, 21 травня 2012 р.

Бібліотечні заходи до Дня Европи.


"Що читають європейці?": лїтературний круїз Європою.
 

18 травня співробітники бібліотеки-філії №4 разом  з учнями-підлітками ДХШ ім. Першудчева  (керівники: Топчій О.А. і Лаушкіна В.В.) зясовували літературні уподобання своїх однолітків у європейських країнах. Юнаки розповіли,що сьогодні читають вони. Провідний бібліотекар Карпанова С. О. представила книжкову виставку "Письменники Європи -світу",а  Гавриленко Л.А. запропонувала бібліографічний огляд нових книжок європейських авторів, які можуть зацікавити аудиторію. Учасники "круїзу" дійшли згоди, що : "читання-задоволення повноцїнне, а не компенсація відсутності інших"- за словами бельгійської письменниці А.Нотомб.
«Казкова Данія – королівство суспільного процвітання».
 18 травня до Дня Європи в Україні у бібліотеці – філіалі № 5 пройшло заочне турне «Казкова Данія – королівство суспільного процвітання». В цю подорож разом з бібліотекарями відправились учні 3-а та 3-б класів ЗОШ № 29.
З 2003 року згідно з Указом Президента кожну третю суботу травня в Україні відзначають День Європи. Про те, що стало відправною крапкою на шляху встановлення Дня Європи, як відзначають цей день в інших країнах ЄС, а також про Данію, яка входить до складу Євросоюзу розповіла дітям провідний бібліотекар Какуша Г.Б.
Країна старовинних і добрих привидів, країна вікінгів і туманів, країна казкова, давня, незрозуміла ... Маленька країна, що вражає весь світ і своїми шедеврами, і своєю сердечністю, і своїми невеликими, дуже акуратними і комфортними містечками.
У цьому королівстві немає великих річок, високих гір і темних лісів. Зате багато моря, а островів – цілих 406. У королівства є своя королева, не Снігова, правда, але теж вельми колоритна. Королева Маргарет їздить на автобусі, любить малювати і (страшно подумати) курить! Добрі подані дуже переживають за її здоров’я, але мовчки, бо толерантність в королівстві Данія – святе. Та й взагалі, Данія – країна цілком казкова. Недарма самий прославлений датчанин зовсім не філософ Серен Керкьегор, а казкар Ганс Християн Андерсен. Народився він, як і належить генію – в провінції, а ось жив і творив у столиці Данії – Копенгагені.
Про цю всесвітньо відому людину дітям розповідала завідуюча бібліотекою Задорожня Ю.В. 

 Світову славу принесли йому казки, у яких сполучаються романтика і реалізм, фантазія й гумор, сатиричний початок з іронією.
«Бридке каченя» для Андерсена багато в чому — автобіографічна казка. Таким каченям, якого клювали інші птахи, був колись він сам.
Навколо особистості Андерсена складалися легенди, оскільки громадськість початку XIX в. не могла допустити, щоб юнак з нижчих шарів суспільства міг зробити кар'єру вельмишановного літератора.
Слави йому вдається зробити тільки як казкарю, у той час як його робота в інших областях літератури, а також малюнки й силуети, що створені їм, залишаються майже невідомими.

Немає коментарів:

Дописати коментар