четвер, 21 травня 2015 р.

У бібліотеці дивилися документальний фільм про Крим.

20 травня в юнацькому відділі Центральної міської бібліотеки відбувся перегляд стрічки Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини «Docudays.ua» під назвою «Къырым». А 18 травня відбувся показ цього документального фільму на Каннському фестивалі.

кадр з фільму
Переглянути фільм та поділитися про нього своїми враженнями прийшли вчителі та учні старших класів м. Дніпродзержинська.


Головною метою перегляду організатори молодіжна організація «МІКС» в партнерстві з відділом європейської інформації Центральної бібліотеки вважають популяризацію серед молоді європейських цінностей, однією з яких є права людини.
Сама ідея створення першого післяокупаційного фільму «Къырым» з’явилася у режисерки після спілкування зі знайомими кримчанами. Живучи в Арабських Еміратах, Ксенія Джорно хотіла розповісти про свою Батьківщину тим, хто її ніколи не бачив.

 
Ксенія Джорно

Герої фільму — три покоління татар. Фільм режисерка знімала самостійно протягом шести днів. Локації для нього знайшла в Бахчисараї, Євпаторії, Саках та Сімферополі, мешкала в кримськотатарській сім’ї. Задля безпеки героїв обличчя деяких персонажів не показані, майже всі імена змінені.
Під час перегляду декого з присутніх дуже вразив один з епізодів - вбивство бика, яке було розцінено як акт знущання над твариною, а не як ритуал приготування до весілля. Для інших надзвичайно цікавим і веселим стало виконання народної пісні старенькою татаркою. Когось надто вразила розповідь однієї жінки про депортацію кримських татар, поневіряння та втрати кримсько-татарського народу, а дехто був зачарований граціозним виконанням національного танцю.

Немає коментарів:

Дописати коментар