понеділок, 4 травня 2015 р.

Почніть свій ранок з кав'ярні бібліотеки.

Погортаємо сторінки історії виникнення подібного симбіозу. Ідея відкриття зародилась від потреби провести час за філіжанкою кави, а найголовніше, обговорити нову книгу місцевого письменника, яка тільки вийшла з-під пера. Що може бути кращим, ніж зустрітися з однодумцями, попити кави, обговорити книгу з друзями? Яким повинно бути це місце? Без сумніву, менше регуляцій, правил, де можна залишатись стільки, скільки потрібно, де немає оренди, де можна голосно говорити і співати, де, залишаючись наодинці, можна погортати улюблені романи чи почати читати нову книгу місцевого автора.
 

Такі кав’ярні зазвичай відкривались у місцях, де проживає багато художників слова та пензля, музикантів, з високою концентрацією перебування студентів. Деякі з них до того ж вирізняються органічною здоровою їжею, що радує своїх клієнтів різноманітними стравами (не тільки ж американцям захоплюватись гострою мексиканською їжею, яка вже стала стилем життя), про екзотичні назви яких трішечки пізніше. Тут проводяться різноманітні заходи, пов’язані з культурою і мистецтвом, зокрема читання письменниками своїх творів, зустрічі з письменниками, творчі концерти, перформанси. Це своєрідний культурний простір, який часом приймає невеличкі книжково-видавничі ярмарки. Це арт-ательє, де переймаєшся місцевою культурою салонів.

Крім того, тут можна зустріти і місцевого письменника, який тут має певні привілеї за свій «особливий індивідуальний стиль письма», спробувати поспілкуватися з ним, відчути його ритм життя. Тут панує атмосфера інтелектуального пошуку, що не характерна для звичайної кав’ярні. Представники мистецтва, зібравшись в групи, влаштовують бурхливі обговорення, проводять виставки картин, показують незалежне кіно, проводять читання для обраного кола слухачів. Варто проявити інтерес і пристрасну прихильність до їхньої роботи чи книги, і вже завтра ви можете стати найкращими друзями. Тут художники слова, зібравшись, влаштовують дискусії і замахуються на нові культурні проекти. Ця своєрідна культура вилилась у відкритий простір, такий як кав’ярня-бібліотека, яка таким чином неочікувано з’явилась у якості нового «цікавого місця».

Див.: http://molod.ula.org.ua/obmin-dosvidom/mizhnarodnij-dosvid/item/421-pochnit-svii-ranok-z-kav-iarni-biblioteky

Немає коментарів:

Дописати коментар