середа, 24 січня 2024 р.

«Євромайдан SOS» в клубі документального кіно DOCUDAYS UA Прометей

Днями бібліотекарі бібліотеки на Шевченка м.Кам'янське разом  зі студентами медичного коледжу переглядали та обговорювали документальний фільм Сергія Лисенко «Євромайдан SOS» про  ініціативу молодих правозахисників та активістів, які об’єдналися 30 листопада 2013 року  після побиття студентів на Євромайдані. 


В головній ролі Олександра Матвійчук – відома в Україні правозахниця та лауреатка Нобелівської премії миру 2022 року, керівниця організації «Центр Громадянських Свобод».

Вона розповідає як наступного дня після побиття студентів на Майдані Незалежності 30 листопада 2013 року активісти відкрили “гарячу” лінію для постраждалих і ще одну – для волонтерів-адвокатів. І таким чином забезпечили юридичні послуги та захист у судах для учасників протесту. Станом на 2016 рік вони вели моніторинг воєнних злочинів на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, передавали добуті документи в Гаазький суд, займалися міжнародною адквокацією та боролися за звільнення українських політичних в’язнів у Росії. 

Нині громадська організація веде моніторинг воєнних злочинів, займається міжнародною адвокацією та борються за звільнення політичних в'язнів.

Перед початком фільму виконали вправу «Вільний ринок» на соціальну згуртованість. Учасникам вправи потрібно було сформувати команду, маючи певний ресурс — цукерки та  монети, розробити стратегію обміну ресурсами з іншими командами.




Стратегії формування команд були різні: одні об'єднались за принципом сусідства, другі  були однокласниками в школі, третій учасник запросив до своєї команди двох дівчат за принципом одна розумна, друга  красива.
Складніше за все командам було домовитись з іншими командами щодо обміну. Але всі впорались.




Говорили про необхідність соціальної згуртованості для побудови правової держави, врахування інтересів різних груп, розвитку компетенцій взаємодії та комунікації.
Студенти на час подій Євромайдану булі ще зовсім малі, але вони правильно зрозуміли мотивацію молоді, яка вийшла на майдан, співчували їй.

Шукали відповіді на питання "Що робити", які зміни в Україні дозволять реалізувати права людей на безпеку та юридичний супровід.

Наводили приклади волонтерського руху у період 2022-2024 років, навіть власний волонтерський досвід у коледжі.


Немає коментарів:

Дописати коментар