понеділок, 21 грудня 2020 р.

Як називають Діда Мороза в різних країнах світу

Довірливі малюки, діловиті підлітки, серйозні дорослі і марновірні бабусі − усі рахують хвилини до настання свята. Метушливі японці, стримані англійці, гарячі фіни й витончені французи − усі зустрічають Новий рік. Усі чекають на Діда Мороза, Санта Клауса та Юля Томтена, загадують бажання, дарують подарунки.


        Український та Польський  Святий Миколай 

Цього добродія ви дуже добре знаєте.  Це він щоразу 6 і 19 грудня, раніше за всіх, приносить нам  чудові подарунки. Християнський святий Миколай Чудотворець є прообразом Санта Клауса і Діда Мороза. За легендою, він розкладає подарунки в шкарпетки, а неслухняним дітям дістаються різки. У Чехії, Словаччині, Угорщині цього персонажа звуть Мікалас, у Німеччині – Ніколас


Російський Дід Мороз

Щороку він вітає Вас з Новим роком і дарує подарунки. У нього в руках кришталевий посох з головою бика - символ родючості і щастя. Він їздить в розписних санях, запряжених трійкою білосніжних коней. Снігуронька - це онучка Діда Мороза, яку зліпили зі снігу.

                                    Американський Санта Клаус



Американського Санту всюди супроводжує олень Рудольф-Червоний Ніс, який вміє розмовляти. Для того, щоб летіти по небу, Санта Клаусу варто лише засунути палець в ніздрю. Санта може пересуватися і на упряжі оленів.Спустившись в дім по димоходу, американський Дід Мороз кладе свої подарунки в спеціально підготовлені шкарпетки.

Шведський   Юль Томтен

Юль Томтен у перекладі зі шведської означає «Різдвяний гном». Мешкає він у чарівному лісі. Помічника його звуть сніговик Дасті, а біля його будинку снують малесенькі ельфи.

Італійський  — Баббе Натале


Цей новорічний чарівник заходить до будинку через пічну трубу. За традицією, в кожному італійському домі йому залишають чашечку молока. У Баббе Натале є подруга — відьма Бефана. Вона дарує подарунки лише слухняним діткам, а бешкетники отримують лиш купку попелу чи вуглинку.

 Фінський  Йоулупуккі

Різдвяний дідусь або Різдвяний козел — саме так перекладають це ім’я з фінської мови. Він одягнений в куртку зі шкури козла, носить червону шапку та підперезаний шкіряним поясом. Мешкає разом з дружиною та цілим сімейством гномів у хатинці на високій горі.

Французький  Пер Ноєль

У Новий рік бродить по дахах і спускається по димарях в будинку, щоб залишити подарунки в черевичках французьких дітей.

 Бельгійський  Святий Миколай

Бельгійці знають, що родині, яка прихистить Святого Миколая дістанеться золоте яблуко. Мавр по імені Чорний Пітер - слуга, супроводжуючий Святого Миколая всюди.

Монгольський  Увлін Увгун

У Монголії Новий рік ще й свято пастухів. Тому монгольський Дід Мороз - найголовніший пастух. У руці у нього батіг, а на поясі - сумка з трутом і кресалом. Його помічницю звуть Зазан Охин - "Дівчинка Сніг"
 
Японський  Одзі - сан

У Японії Новий рік сповіщають 108 ударів дзвону. Найпопулярніший новорічний подарунок - кумаде - граблі з бамбука, щоб було чим щастя загрібати. Будинки прикрашають гілками сосни, сосна - символ довголіття.

Голлландський  СінтерКласс

Прибуває до Голландії на кораблі у супроводі чорношкірих слуг.

Якутський  Ехее Дьіл

У нього є величезний бик, який щоосені виходить з океану і починає відрощувати роги. Чим довший ріг - тим міцніший мороз.

http://master-vpu25.ucoz.ua/news/novij_rik_v_krajinakh_svitu/2015-12-25-961

Немає коментарів:

Дописати коментар