вівторок, 29 грудня 2020 р.

10 найкращих бібліотечних кейсів десятиріччя, що минає

 Бібліоміст 
У 2011 р. програма «Бібліоміст» визначила групу українських публічних бібліотек, що пройшли відкритий конкурсний відбір і стали переможцями основного раунду конкурсу з організації нових бібліотечних послуг із використанням вільного доступу до Інтернету, завдяки чому в Камянському відбулося повне перезавантаження Інтернет-центру та додатково відкрилось ще п’ять Інтернет-центрів. Реалізований проєкт "Дружній інтернет для літніх".
Краща бібліотека року 
За підсумками реалізації проекту «Бібліотека об’єднує громаду» у 2012 р. Українська бібліотечна асоціація визнала Центральну міську бібліотеку ім. Т.Г. Шевченка «Бібліотекою року 2012». 

Бібліоковоркінг 
У 2017 році за підтримки GIZ відбулося офіційне відкриття двох безкоштовних коворкінг-центрів для переселенців зі східних областей – на базі Центральної міської бібліотеки та бібліотеки - філії №9.

Юнацький відділ за підтримки ООН перетворився в сучасний бібліотечний простір, обладнаний комп’ютерною та мультимедійною технікою, новими бібліотечними меблями. 

Краєзнавче товариство «Кам’янське -Дніпродзержинськ» 
Від безпосередніх вражень та емоцій, які формують почуття «малої батьківщини» – до систематизованих знань про рідне місто - місія краєзнавчого товариства "Кам’янське – Дніпродзержинськ, що презентувало себе територіальній громаді Камянського 12 років тому. 

Міняю бібліотекаря 
«Платформа національних обмінів»(Львів) підтримала проект «Міняю бібліотекаря». Це обмін між бібліотекарями туристичного Івано-Франківська, Львова, Запоріжжя та промислового Кам'янського (Дніпродзержинська) з метою поширення інноваційних практик бібліотек, посилення ефективності започаткованих партнерств, промоція бібліотечних інновацій та позиціонування бібліотеки як центру громади на новому місці в нових умовах. 

Україна починається з тебе": благодійний марафон
Під час благодійного марафону відбувся перший у Кам’янському БЛАГОДІЙНИЙ РОЗПРОДАЖ.Формат Розпродажу не вимагав від кам’янчан віддавати “живі гроші”, достатньо було надати речі, з якими вони  готові розлучитися заради доброї справи. Усі зібрані кошти пішли на потреби землякам, які беруть участь у бойових діях на Сході.

Для Розпродажу підійшло майже все: книги, журнали, платівки, листівки, фотоапарати, плеєри, магнітофони, телефонні апарати, мобільні телефони, іграшки, аксесуари, які люди надавали для продажу за соціальними цінами або могли придбати самі. Стартова ціна будь - якої речі складала 3 грн. Таким чином, за два тижня марафону було зібрано понад 20 000 грн.

Кращі молодіжні практики 
Проект юнацького відділу центральної бібліотеки ім. Т.Г.Шевченка "У світ громад через гру: ігрофікація та освітні ігри для розвитку молоді" занесений до "Каталогу кращих практик молодіжної роботи в Україні 2019 р". 

Ютуб канал БібліоЧат для кам’янЧат 
У стислих, але інформативних роликах, автори щотижня розповідають про історію нашого міста, його розвиток, розбудову, визначні пам’ятки та видатних мешканців. 

Фотопроєкт «Спокуса читанням», «Осінь створена для читання», «Історія Кам’янського в книгах і світлинах, відтворена бібліотекарями» 

Фотопроєкти, головні герої яких є самі бібліотекарі. Фотосесія дозволила учасникам примірити на себе епатажні образи та пережити чарівні перевтілення, оживити на деякий час героїв книг та надати другий подих самій книзі. Створити позитивний імідж та сламати стереотип зневажливого ставлення до бібліотеки в цілому та бібліотечній професії, як рутинної та неперспективної. 

Даний проєкт на думку його авторів, буде цікавим глядачеві, і якщо 1% громадян, побачивши наші фото, візьме до рук ту чи іншу книжку, для нас це вже хочайі маленька, але перемога. 

Бюджет участі 
«Приваблива бібліотека» - переможець конкурсу проєктів Бюджет участі 2019, завдяки чого відбулося оновлення книжкового фонду, бібліотечного простору відділу абонемента, фойє, зовнішнього вигляду бібліотеки вцілому. 

«Безкоштовна цифрова освіта» - переможець конкурсу проєктів Бюджет участі 2020. Цифрова грамотність - це суперможливість. Проходити онлайн-курси й тренінги, поповнювати власні знання, здобувати нові навички за допомогою бібліотекаря можна й в 30, і в 50, і в 70 років. 

Завдяки  проєкту відкрито 7 майданчиків цифрової грамотності в усіх районах міста, придбано 14 комп’ютерів, МФП, проєктор. 

ЦЕ КРУТО! 

Стати лауреатом міської премії в галузі культури "Камянське мистецьке перевесло" за впровадження інноваційного проєкту "У світ громад через гру:освітні ігри для розвитку молоді" в День української писемності та мови, Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва й отримати зірку "За відданість праці" - це дійсно круто... й фінансово приємно!!!



Немає коментарів:

Дописати коментар