середу, 5 грудня 2018 р.

Книжкові рекорди з точки зору статистики

Рекордів, встановлених книгами, чимало. Відомо про найтовстіші і найдовші книги, про книги з рекордно великим тиражем і найбільші  книги у світі. Деякі з них видаються з метою стати най-най.


«Люди доброї волі»

Протягом чотирнадцяти років, починаючи з 1932-го року, Жюль Ромен писав роман, що отримав назву «Люди доброї волі». У ньому не менше двох мільйонів слів. Роман видано у двадцяти семи томах. Він визнаний найдовшим у світі. Вельми неоднозначну реакцію викликає зміст, займає цілих п’ятдесят сторінок.


У романі можна знайти духовність, кримінал, бідність, багатство, культуру і політику. У двадцяти семи томах автор описав життя чотирьох героїв, зачіпаючи події з 1908-го по 1933-ій рік. На жаль, літературний світ прийняв цей твір не зовсім так, як того хотів автор. Після публікації роману, він був підданий жорстокій критиці. Висловлювалася думка про те, що автор спотворив події того часу, невірно розуміючи історію.

«Фантастично»

Довжина книги з назвою «Фантастично» — один кілометр вісімсот п’ятдесят шість метрів. Це найдовша (фізично) книга в світі. Її створили чотириста чоловік з навчального міста Кастелло. У цьому «експерименті» брали участь так само викладачі центру і навіть сім’ї всіх учасників.


Книгу виготовили з папірусу і намотали на жердину. Рекорд зареєстрував один з нотаріусів міста Кастелло. До неї увійшли одинадцять казок, головна ідея яких – бідність і багатство.

Найтовстіші книги

Існує кілька рекордно товстих книг. Одна з них – «WIKIPEDIA», що представляє собою статті з Інтернету, зібрані в одному друкованому виданні. Є припущення, що цей збірник статей був виданий тільки для того, щоб книга обсягом п’ять тисяч сторінок потрапила до Книги рекордів Гіннесса. Сумнівно, що таку товсту книгу можна читати – користуватися нею зовсім непрактично.


Інша книга-рекордсмен – найтовстіше у світі видання про міс Марпл, надруковане у вигляді повного зібрання творів. Твори Агати Крісті, зібрані в одній книзі, помістилися на чотирьох тисячах тридцяти двох сторінках. Ширина корінця цього видання – триста двадцять два міліметра, а вага – вісім кілограмів. Незважаючи на те, що для читання така гігантська книга, швидше за все, непридатна, її видали в кількості п’ятисот примірників.

Книги з найбільшим тиражем

Недарма Біблію називають книгою-книг. Вона безліч разів перевидавалась у всіх країнах нашої планети. Її популярність не тільки не падає, але продовжує підвищуватися. На сьогоднішній день кількість виданих примірників цієї книги дорівнює приблизно шести мільярдам.


Ще однією книгою, тираж якої можна сміливо назвати одним з найбільших, є цитатник Мао Цзедуна. Його тираж – мільярд примірників. Зазвичай ця книга видається з червоною обкладинкою, за що в країнах Заходу цитатник нерідко іменують «Червоною книжечкою».

Значно відстає за розміром тиражу знаходиться на третьому місці книга Джона Толкіна, написана в жанрі фентезі, «Володар Кілець». Її тираж – сто мільйонів примірників. Приблизно такий же наклад книги з назвою «Американський довідник з правопису» та «Книги рекордів Гіннесса», які знаходяться на четвертому і п’ятому місці рейтингу книг з найбільшим тиражем.


Шосте місце в рейтингу займає «Всесвітній щорічник» з тиражем, рівним вісімдесяти мільйонів примірників, а сьоме місце — «Антологія дитячого читання Макгаффі». Тираж цієї книги – шістдесят мільйонів примірників. Накладом п’ятдесят мільйонів примірників вийшла книга «Основи догляду за дитиною». «Код да Вінчі» зайняв дев’ятий рядок рейтингу з тиражем сорок три мільйони, а на десятому почесному місці твір Элберта Хаббарда з тиражем сорок мільйонів. Його назва – «Послання до Гарсіа».

Найбільша книга у світі

Згідно з даними Книги рекордів Гіннесса, найбільшою в світі друкованою книгою є «Гігантська візуальна одіссея з королівства Бутан». Розміри її сторінок – сто п’ятдесят два на двісті тринадцять сантиметрів. Загальна вага цієї книжки, що складається зі ста дванадцяти сторінок, дорівнює майже шістдесяти кілограмів. Сьогодні створено всього одинадцять її примірників.


Щоб надрукувати одну книгу, треба витратити рулон паперу, довжина якого порівнянна з довжиною футбольного поля. Технологія друку цієї книги придумана і розроблена Майклом Хоулі, дослідником Массачусетського інституту. Книгу може замовити будь-хто, сплативши тридцять тисяч доларів.

Відомо про «Суперкнигу», яка в 1976-му році була видана в Денвері. Її габарити – триста сім двісті сімдесят чотири сантиметри при вазі майже двісті п’ятдесят три кілограми. У 2004-му році в Росії видавництвом «Ін» був встановлений новий рекорд, а саме – видана книга «Найбільша книга для малят». Її габарити здатні вразити кожного – шість на три метри при вазі чотириста дев’яносто два кілограми. Складно уявити собі таку книгу, адже площа кожної сторінки дорівнює, ні багато ні мало – вісімнадцять квадратних метрів.


Є й інші дивовижні книги. Наприклад, найдорожчим томиком віршем стало видання книги Едгара По «Тамерлан та інші вірші». На сайті bestfacts.com.ua є докладна стаття про найдорожчи книги.

Немає коментарів:

Дописати коментар