понеділок, 13 липня 2015 р.

В клубі інтелектуального кіно дивилися документальний фільм "Дім".



В юнацькому відділі Дніпродзержинської центральної бібліотеки ім. Т.Шевченка відбулось липневе засідання клубу інтелектуального кіно. Вперше за п'ять років його існування глядачі дивилися не художню стрічку, а документальний фільм, який був присвячений екологічній темі. На засіданні активну участь прийняв священик греко-католицької церкви отець Михайло Неїжмак, який представляв екологічне бюро церкви. 



"Моя місія у цьому місті це є представництво екологічного бюро Української греко-католицької церкви, - розповів отець Михайло. - Тобто я відповідаю за східні терени України. Що саме ми ставимо за ціль? Ми хочемо показати людям, що церква, як така, вона не тільки займається духовним вихованням людини, але вона також є разом з людиною в інших проблемах, в тому числі і екологічних. Наша церква, розуміючи цю проблематику, 15 грудня 2007 року Синодом епіскопів створила екологічне бюро. Зараз перед нами стоїть основна ціль, щоб міняти свідомість людини, щоб вона з розумінням підходила до навколишнього середовища, щоб жила в цьому світі не як егоїст-споживач, але й розуміла, що світ є для неї створений Богом. Що вона не є сама, що Бог сотворив все те, що її оточує, і вона має обов'язок все це зберігати, а не просто так використовувати. Бо це дане Богом для її ж добра. Співпраця нашої церкви відбувається в різний спосіб, різними напрямками. Ми зустрічаємось з різними молодіжними, державними організаціями, екологічними інспекціями. Є навіть міжконфесійні зустрічі. Я вже раніше в Дніпродзержинську був. Тут є наша парафія. У нас є розроблений план року, і певні ініціативи, які притаманні кожному місяцю. Наприклад, недавно була Великопісна наша ініціатива, яка полягає в тому, щоб люди відмовились приносити на цвинтарі пластикові квіти, оскільки вони приносять шкоду навколишньому середовищу під час їхньої утилізації. Як альтернативу ми пропонуємо людям використовувати тільки живі квіти. А ще краще приносити померлим свою молитву. Я хотів, щоб після перегляду фільму "Дім" ми задумались над тим, що ми робимо для покращення довкілля, а також над своїми вчинками, поведінкою, які впливають на якість нашого життя".

Фільм, який було презентовано глядачам носить назву "Дім" і має екологічне спрямування.
"Дім" - документальний фільм 2009 року, результат спільної творчості всесвітньо відомого фотографа дикої природи Яна Артюса-Бертрана і режисера Люка Бессона. Фільм цікавий своєю зйомкою. Він майже повністю складається з видів різних місць Землі з висоти птичого польоту. Весь фільм знімався з вертольота на камеру. Голос за кадром розповідає про екологічну катастрофу, яка загрожує планеті, на прикладі катастроф, що розгортаються тепер.

Все, що ми бачимо у фільмі, засноване на цифрах, якими володіють тисячі вчених і ООН, так що відбувається у світі вселяє дійсно великі побоювання.

За 18 місяців знімальна група побувала в 53 країнах світу. При цьому в деяких країнах, наприклад, в Китаї і Саудівської Аравії, режисерові було відмовлено в проведенні повітряної зйомки. В Індії половина знятих матеріалів була конфіскована, а в Аргентині Артюс-Бертрану і його помічникам довелося провести тиждень у в'язниці. Влада цих країн не хотіла, щоб люди знали про їхнї екологічні проблеми.

Фільм вийшов на великий екран 5 червня 2009 року, в Всесвітній день охорони навколишнього середовища. В ньому режисер хотів показати, як діяльність людини впливає на природу. І як можливе нерозумне, нерозважливе ставлення людини, як найвищого творіння Господнього, впливають негативно на стан довколишнього середовища.
Виктор Куленко

Немає коментарів:

Дописати коментар