понеділок, 14 березня 2016 р.

VI Міжнародна науково-практична конференція «Сучасна інформаційно-бібліотечна освіта: європейські орієнтири».

Вже традиційно у селищі Славське Львівської області відбувається Всеукраїнська конференція для керівників бібліотек, викладачів бібліотечних дисциплін у ВНЗ, сучасних бібліотекарів та всіх небайдужих до проблем бібліотечної освіти. Адже час кидає все нові виклики, надихає нові ідеї і сучасний бібліотекар – це зовсім не те, що досі уявляє собі більшість пересічних громадян.

Все більш наявним стає входження Україна, як повноправного партнеру до Європейського простору. А у Європі бібліотека – це потужний культурно-інформаційний центр, який здійснює на сьогодні і освітні функції, просвітню діяльність, долучає громаду до активної участі в адмініструванні власної держави.
Зокрема цьому була присвячена Конференція, що відбувалась протягом 1-4 березня у мальовничому й привітному Прикарпатті . Цього разу захід був міжнародного рівня. Адже до України завітали директори бібліотек Молдови, Білорусі, Литви, які радо ділилися своїм багатим досвідом, працювали у режимі нон-стоп з нашими бібліотекарями у креативних підгрупах створюючи цілі банки ідей для подальшого застосування їх у сучасних бібліотеках.

Від Дніпропетровської області на Конференцію поїхали бібліограф Марія Мазніченко, що представляла бібліотеку-переможця конкурсу проектів «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації в бібліотеках» - Дніпродзержинську міську центральну бібліотеку ім.. Т. Г. Шевченка та провідний методист Межівської ЦБС Ольга Кобець, що підготувала до конференції цікаву презентацію «Межівська бібліотека – центр творчої активності громади».

Білоруські друзі запросили усіх залучитись до корпоративної взаємодії бібліотек для формування єдиного національного бібліотечно-інформаційного простору, що вже успішно впроваджено у наших сусідів. Директор Національної бібліотеки Білорусі Раман Матульскі представив зведений каталог бібліотек Білорусі: unicat.nib.by,віртуальну читальну залу, що забезпечує віддаленим користувачам доступ до електронно-інформаційних ресурсів бібліотек.

На литовському сніданку ми побачили, як можна згуртувати і власний колектив, і представників громадських організацій, і партнерів, і відвідувачів, лише організувавши виїзд на лоно природи, де у спортивних змаганнях та розвагах загартовується командний дух й воля до перемоги. Разом з Литвою, взявшись за руки, ми всі співали про своє прагнення свободи, що є одною з найголовніших цінностей не тільки європейського суспільства, а будь-якої поважаючої себе людини. Пані Діана розповіла про те, як Литва пройшла шлях, на який тільки стала Україна й побажала нам попри всі труднощі досягнути того, за що так відчайдушно боремося і до чого прагнемо.
Молдавські бібліотекарі, файно вбравшись в місцеві вишиванки, заспівували прихід справжньої весни, і власним прикладом показали, як легко і невимушено, лише з щирою цікавістю до інтересів сучасних читачів, війти у життя суспільство значущою та впливовою одиницею, до якої звертаються думки й серця людей з будь-яких життєвих питань, якої не тільки дослухаються, а люблять й поважають.
 Переможці конкурсу проектів за ці декілька днів встигли міцно здружитися і дізнатися багато корисного для впровадження модерних осередків інформації про європейський простір у своїх регіонах. Дуже вдячні нашим талановитим тренерам – президенту УБА Ірині Шевченко, що докладно розповіла, як найкраще організувати роботу євро пунктів з населенням, Валентину Пашкову, яка доступно представила впровадження е-педагогіки, Тетяну Якушко, яка познайомила з сучасними інтерактивними методиками, ресурсами, можливостями обміну інформацією. Башун Олена Володимирівна, головний редактор журналу «Бібліотечний форум», - допомогла зорієнтуватися у різноманітті стратегій впровадження нових шляхів до розповсюдження інформації про Євросоюз через бібліотеки.


Немає коментарів:

Дописати коментар