понеділок, 21 березня 2016 р.

Сьогодні Всесвітній день поезії.


Поезія — це завжди неповторність,

якийсь безсмертний дотик до душі.

(Ліна Костенко)


Уявіть наше життя без поезії… Без привітань до свят, без пісень, без незрівнянного Вільяма Шекспіра, талановитого Вольтера, славетного Тараса Шевченка, генія пера Олександра Пушкіна, сучасних авторів, які писатимуть на вічні теми: кохання та зради, щастя і горя, дружби та ненависті, миру та війни, свободи та неволі.  Це буде нудне життя без вибуху емоцій, виражених простими літерами на папері, без тієї невеликої містики, коли одні і ті ж слова, але написані у певному порядку, можуть зворушити до сліз або залишити абсолютно байдужим. Сила слова володіє особливою енергією, що зваблює за собою і підкоряє собі нашу уяву. Щоб привернути увагу суспільства до поезії як до джерела відповідей на багато питань людства, як до мистецтва, повністю відкритого людям, на 30-ї сесії ЮНЕСКО 1999 році було прийнято рішення 21 березня кожного року відзначати Всесвітній день поезії. В цей день по всьому світу проходять  авторські читання, представлення нової поетичної літератури.

Напередодні Всесвітнього дня поезії в юнацькому відділі Центральної міської бібліотеки пройшла літературна вітальня за участю дніпродзержинських поетів, членів Спілки письменників України Сергія Злючого і Марії Дружко, молодої поетеси Катерини Кравченко і шанувальників поезії.

Поети — люди, багаті душею. Вони здатні до вияву сильних емоцій, їм властиве почуття прекрасного - розповіла Марія Дружко.


У віршах найбільш точно виражена думка автора, його переживання, ставлення до життя. Людина, що знаходиться у фокусі поетичних променів — це складна особистість, чутлива до найдрібнішої неправди, інтелектуальна багата, не заспокоєна в духовній суті. Її поезія — це не просто точна рима. У поезії має бути душа поета. Таку думку висловив поет Сергій  Злючий.


Вечір-гурман поезії «Не було епохи для поетів, але були поети для епох» відбувся у бібліотеці-філії №7 напередодні Всесвітнього дня поезії. До бібліотеки завітали шанувальники поетичного слова, наші читачі.


 Це був справжній поетичний пікнік. Кожен ділився тим, що смакує йому найбільше . Книжкова виставка пропонувала десятки поетичних імен.
Бібліотекарі презентували нові книги поезії Сергія Жадана, які надійшли до бібліотечного фонду; відкрили заново читачам поезію Германа Плисецького , його незабутні переклади Омара Хайама; познайомили з творчістю поета – дисидента Івана Коваленка. Багато з присутніх читали вірші своїх улюблених поетів. Анатолій Михайлович Жежер ,заслужений художник України, презентував книгу поезій свого друга - художника Федора Клименка «Чисті криниці». 

Оптимістичні, трохи іронічні вірші Інни Бронштейн відкрила для присутніх Васильєва Ольга. І звичайно звучали авторські вірші - « Душа просить слова». Читали свої вірші як початківці – Горжій Надія Константинівна, так і «метри» - Анна Купрій, з поезією якою читачі бібліотеки вже давно знайомі. ЇЇ нові вірші знову і знову чарували присутніх. 
 Як писав Еміль Верхарн: «Поезію слід шукати не в поєднанні слів, але в атмосфері, яку створюють ці сполучення». Тож атмосфера в бібліотеці була теплою і святковою. Гостей пригощали чаєм та гарним настроєм.

Друзі! Вітаю вас зі Всесвітнім днем поезії. Нехай її бурхливе джерело наповнює ваші серця безмежною блакиттю, дарує натхнення, гарний настрій та легкі рими.

Немає коментарів:

Дописати коментар