неділю, 26 червня 2022 р.

Лекторій "Світова художня культура"

Відновив свою роботу лекторій "Світова художня культура" провідної бібліотекарки відділу абонемента бібліотеки на Шевченка, члена спілки журналістів України Алли Беленко. 


Навіть якщо ви не мистецтвознавець і не постійний відвідувач художніх галерей, картини "Меніни", Мулатка", "Портрет папи Іннокентія X", "Венера з дзеркалом"  вам точно знайомі. Ви впізнаєте їх одразу, хоча й, можливо, жодного разу не бачили оригіналу. Їх автор – художник, чиє ім'я знає весь світ —  Дієго Веласкес:король живопису, живописець королів. 


Він був з дворян португальського походження. У габсбурзькій Іспанії дворянину не личило працювати за гроші - тільки служити королю. Але оскільки Веласкес був старшим сином у багатодітній родині, йому доводилося шукати обхідні шляхи.

У 24 роки Дієго став одним з придворних живописців короля Філіпа IV і залишався ним до кінця своїх днів. Художник отримав від короля Філіпа високу посаду за тими мірками – хранителя королівської двері.

Дієго Родрігес де Сільва і Веласкес – це художник, який створював найкращі портрети свого часу, експериментував з простором та композицією на своїх полотнах та мав чи не найбільший вплив на наступні покоління. Варіації на тему Веласкеса будуть писати Пабло Пікассо і Френсіс Бекон, а Едуард Мане створить цілу серію картин, натхненних іспанською темою.





До творчості Веласкеса будуть звертатись всі майбутні покоління художників. Навіть найреволюційніші з них, які стверджуватимуть, що «Лувр треба спалити» відмічатимуть, що спочатку звідти треба «винести Веласкеса». 

То що ж такого було у творчості найбільшого майстра золотої доби іспанського живопису? Чим Веласкес завоював серця і розум своїх колег крізь століття? Чому заради картин Веласкеса в Прадо їдуть тисячі туристів?


Усі таємниці  Дієго Веласкеса в одній лекції.

Немає коментарів:

Дописати коментар