понеділок, 22 квітня 2013 р.

Сьогодні День Землі.

Яке найбільше багатство нашої країни? Природа! Чому саме вона? Бо споконвіку не шкодує нам нічого, несучи щедро всі свої дари.А від нас щоденно просить лише одного: щоб до неї люди були добрими.
Разом з учнями 4-го Б класу НВК №13  бібліотека - філіал №4  зазирнули в один з куточків Землі, а саме: здійснили ознайомлюючу мандрівку до пташиного царства. Познайомилися з бджолоїдкою –  птахом 2013 року.
 Українське товариство охорони птахів проголоcило  2013-й роком бджолоїдки й запросило до спостережень за видом у природі.


Веселкова бджолоїдка – різнобарвний, яскравий птах, який на тлі більшості знайомих нам пернатих виглядає цілком екзотично. Назва повністю відповідає дійсності – ці птахи живляться бджолами, втім цим їхній раціон не обмежується, бджолоїдки полюють також на багатьох великих комах: ос, бабок, метеликів тощо, яких ловлять у повітрі. Для таких полювань бджолоїдки озброєні довгим, злегка вигнутим і гострим дзьобом; уміють вправно видаляти жало в бджіл чи ос; неперевершені літуни.
Бджолоїдки – мігруючі птахи, які долаючи складний, сповнений небезпек і перешкод шлях восени й на весні, втрачають, за оцінками учених, до 30 відсотків своєї популяції. Птахи з південної Європи подорожують через Середземне море й Гібралтарську протоку, а потім прямують через Сахару до зимівель у Західній Африці. Бджолоїдки зі Східної й Центральної Європи летять через Аравійську пустелю на зимівлю на півдні Африки.
На гніздуванні з’являються пізно: на південь України прилітають наприкінці квітня, північніше – в середині травня. Відліт на зимівлю розпочинають наприкінці серпня. У Криму останніх бджолоїдок можна зустріти до середини жовтня.
Дітям було цікаво дізнатися про цю чудову пташку, разом ми переглянули відео, а відповіді на питання вікторини про птахів показали, що ми не надто добре знаємо навіть тих птахів, які живуть поруч. Ми намагалися переконати дітей,що спостереження гармонійної природи не лише відпочинок душі,а і емоційний розвиток, інтелектуальне збагачення.

Фото переможців вікторини з дарованими книжками.

Немає коментарів:

Дописати коментар