понеділок, 8 квітня 2013 р.

7 чудес України - мандрівка триває! Подільські товтри.

До Національного природного парку "Подільські Товтри" здійснили чергову відеомандрівку з учнями 4А класу НВК№13 співробітники бібліотеки-філії №4.Знайомити наших юних користувачів з природними чудесами нашої Батьківщини вже стало доброю традицією. Зробити зустрічі змістовними нам допомагають матеріали нашого фонду, як нові так і ті, що користувалися попитом багато років поспіль. 


Національний природний парк "Подільські Товтри" створено 27 червня 1996 року. Розташований він у  Хмельницької області на площі 261316,0 га (12,5% території області)
Товтри — це залишки узбережних рифів, витягнених паралельно давній береговій лінії. Аналогів у світі немає, але подібні за геологічними структурами скелясті гряди є у Великобританії та США... 


Товтри – це місцева назва скелястої дугоподібної гряди, висота якої у межах Національного природного парку сягає в середньому 400 метрів над рівнем моря. Над оточуючою рівниною ця гряда піднімається на 60-65 м. Подільські Товтри відзначаються своєю геологічною будовою, рідкісною та невластивою для рівнинно-платформених областей. У цьому сенсі вони являють собою сукупність викопних рифових споруд узбережжя бар’єрного характеру, що утворилися у мілководних морях.


Мікроклімат Кам’янецького Придністров’я формується Товтровим кряжем та каньйонами  Дністра з притоками, тому тут створилися особливі умови для збереження рідкісних i реліктових рослин, серед яких - більшість лікарських.


У межах парку росте майже 1700 видів рослин, з яких близько 300 - ендемічні та субендемічні подільські види, а також реліктові та рідкісні рослини, що загалом є унікальним набором генофонду. У складі фауни на території парку та суміжних районів лівобережжя Дністра є всі характерні представники цієї зони. Фауна налічує 55 видів ссавців, 214 — птахів, 10 — плазунів, 11 - земноводних та низку видів безхребетних тварин, які ще потребують детальних досліджень. Наявність на території парку старих лісових масивів, відкритих крутосхилів та карстових печер сприяє поширенню тут хижих птахів та кажанів. До Червоної книги України занесено 60 видів рослин (всі судинні) та 85 тварин (з них 14 – ссавців, 26 – птахів та 45 – комах).



Немає коментарів:

Дописати коментар