суботу, 4 лютого 2017 р.

У молодіжному книжковому клубі читали п'єсу Володимира Винниченка "Закон".

У книжковому клубі "На перехресті" при юнацькому відділі Центральної міської бібліотеки ім. Т.Г. Шевченко читали п'єсу Володимира Винниченка "Закон".
Украй суперечлива постать геніального письменника, цікавого художника, «архіпоганого» політика не вкладається в рамки пересічної особи. В цій людині уживалися кілька еґо, адже, з одного боку, це був митець світового розміру з надзвичайно глибокою естетикою екзистенціаліста на кшталт Сартра, Камю, Гайдеггера; ніцшеанець за переконаннями, напівбуддист за розумінням будови світу та місця в ньому людини, а з другого боку, натура напрочуд уразлива, людяна, вірна українській ідеї. Одначе такий сплав низки егоцентризмів дав нам митця водночас і трагічного, і, як це не парадоксально, багато в чому цинічного, відтак феноменального в нашій культурі. Недарма за право назвати Винниченка своїм змагалися московська та українська еліти – розповідала керівник клубу Лариса Лощенкова.
Психологічні параметри художніх пошуків В.Винниченка охоплюють найделікатніші грані буття людської душі. У цьому плані п’єса “Закон”, котру дослідники назвали “зразком мінімальної кількості характерів, демонструє один з найнапруженіших сюжетів. Кохання, материнство, подружня вірність, сила інстинктів – це та низка проблем, морально-етична сутність котрих має служити формуванню цілісної особистості.


Винниченко кардинально змінив творчі засади мистецтва, поклав край реалізмові (причому вже у своїх ранніх творах) і проклав шлях модернізмові, застосував у своїй творчій практиці психоаналіз як метод, проголосив можливість вибирати свою віру, свою надію, свою любов. Він досліджував психологічні таємниці людини, аналізував першопричини її поведінки, гру інстинктів, поєднання соціальних і біологічних чинників. Його драматургія була вільна від побутово-етнографічних деталей, зосереджувалася на малодослідженому попередниками типажі.
 Драми Винниченка виконували провокативну функцію, шокували публіку, привертали загальну увагу до, здавалося б, випробуваних віками традицій, спонукали ламати їх, пропонуючи взамін усталених норм, екстравагантні моделі поведінки, але однозначної відповіді на проблеми не давали.
Учасники книжкового клубу збиралися подивитися п'єсу Винниченка "Закон" в театрі, але на жаль з - за хвороби одного з акторів спектакль був замінений на інший.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар