вівторок, 21 лютого 2017 р.

Сьогодні Міжнародний день рідної мови.


До Міжнародного дня рідної мови бібліотекарі бібліотеки-філії №7 провели мандрівку країною мовознавства з учнями 5-В класу ЗСШ 25.

Щоб опинитися на мовознавчих станціях, треба було пройти ескалатор під назвою «Мовні сходинки». Станції «Бібліографічна»,

 «Ерудит», 

«Секретна»,

 «Шифрувальна», «Ключова» та ін. мали свої особливості. Наприклад «Бібліографічна» запрошувала познайомитися з різними типами словників та знайти в них значення слів. На станції «Секретна» були запропоновані секретні шифрограми, в яких зашифровані відомі українські прислів’я про Т.Г.Шевченка. Важкими, але все таки «побореними» були завдання «Чорної скриньки». 

Зупинки на кожній станції були незнайомими, але цікавими. Діти виконуючи завдання проявили своє уміння, навички, ерудицію та кмітливість. В змаганнях між командами «Мовознавчики» та «Читайлики» перемогла дружба.


21 лютого на честь святкування Міжнародного дня рідної мови у центральній бібліотеці пройшла зустріч членів клубу знавців німецької мови з спільнотою етнічних німців міста, для яких німецька є рідною.


Як зазначила Марія Мазніченко, керівник клубу знавців німецької мови, що 2017 рік, згідно до Указу президента України, є роком німецької мови в Україні, і це визначило тему святкового засідання клубу: «Переклади німецької літератури українською та переклади німецькою українських творів».



Члени клубу прослідкували історію професійної перекладацької справи в Україні на протязі  майже 100 років: від Івана Франка до Миколи Лукаша і його видатного перекладу «Оди до радості» - гімну Євросоюзу, який прослухали та обговорили відвідувачі клубу. Разом з тим цього дня прозвучала дуже актуальна на наш час пісня у виконанні Марлен Дитрих  «Sag mir, wo die Blumen sind», яку українською чудово переспівала Яна Заварзіна («Квіти де»). Звучали вірші Шиллера та інших видатних німецькомовних поетів. Зустріч пройшла в теплій атмосфері єднання і взаємозбагачення двох з найдавніших європейських культур – німецької та української.
Для відвідувачів територіального центру соціального обслуговування населення бібліотекарі абонементу центральної бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка провели літературну вітальню "Мова - духовний скарб нації". 



Завідувач абонементом Юлія Задорожня та біблвотекар Наталія Вертій розповіли про історію свята рідної мови, підготували презентацію та огляд новинок сучасної української літератури.



 Читали вірші Сергія Єсеніна російською та українською мовами (переклад  Євгена Яценка).

Немає коментарів:

Дописати коментар