вівторок, 13 жовтня 2015 р.

Бібліотечний десант до Дня захисника України

 В 2015 році в Україні з'явилось нове державне свято - указом президента 14 жовтня - день Покрови Пресвятої Богородиці,Українського козацтва,річниці створення УПА стало державним святом - Днем захисника України.  
 Напередодні дня вшанування українських захисників бібліотекарі Центральної бібліотеки для дітей висадили десант в гімназії №11.Для учнів 7-8 класів бібліотекарі провели історичну розвідку "Битви княжої доби",годину мужності "Непереможний Іван Сірко",історичний портрет"Творець козацької держави"(Б.Хмельницький).
 Про славного кошового отамана Івана Сірка розповіла учням 8а і 8б класів Дорофеєва Т.В.
Непереможним запам`ятали  Сірка його побратими, бо не програв жодної битви, народ склав про нього безліч легенд і вважав характерником,а козаки 8 раз обирали його кошовим отаманом.Турки називали Сірка "урус-шайтаном",татарські матері лякали ним своїх дітей,а султан наказав молитися в мечетях за його смерть.Підпис Івана Сірка стояв під відомим листом козаків до турецького султана,процес написання  якого так майстерно зобразив Ілля Репін в своїй картині.


Свій останній притулок кошовий отаман знайшов  в нашому краї - в селі Капулівка Нікопольського району.Щороку 1 серпня на могилі Івана Сірка збираються звідусіль люди, щоб віддати шану славному козацькому герою.


Україна багато разів перебувала в умовах, коли доля й саме її існування вирішувалося на полі бою. Але були й завойовницькі походи, які перепадали переважно на княжу добу. Вони хоча й виставляли наших предків як завойовників, але додавали престижу давньоруській державі на міжнародній арені і наповнювали золотом  княжу скарбницю. Імена багатьох київських князів овіяні військовою славою.Своїми перемогами вони вивели київську державу на широкий шлях світової історії.


Історична розвідка "Битви княжої доби",яку здійснили учні 7б класу разом з бібліотекарем Ревко Л.А., допомогла дітям більше дізнатися про ратні подвиги князів Київської Русі.Цьому сприяли перегляд відеофільмів та презентації "Українське військо княжих часів."


Історична подорож "Творець козацької держави" чекала на учнів 7а класу. Невеличкий документальний фільм з циклу "Обличчя української історії" познайомив підлітків з основними подіями з життя Богдана Хмельницького. А розповідь бібліотекаря Табакової І.М. доповнила цей перегляд. 




Перед учнями постала велична фігура творця першої з часів галицьких князів української держави. Лицар, вправний воїн, дипломат і політик. А ще освічена людина, яка знала кілька мов, уміла на рівних розмовляти і з простими козаками, і з шляхтичами, і з королями. Він пережив особисті трагедії, в нього були свої слабкості.помилки  та уподобання. Та ім'я Богдана Хмельницького назавжди залишиться в історії України. 

Немає коментарів:

Дописати коментар