четвер, 29 жовтня 2015 р.

Проект "Міняю бібліотекаря": спогади і враження. Частина друга.

Настав час підведення підсумків львівської частини проекту "Міняю бібліотекаря". В перший день мене чекали три бібліотеки. Спочатку - основний партнер проекту Центральна дитяча бібліотека ЦБС для дітей. Розпочалося знайомство із "зустрічі на найвищому рівні". Розмова з директором ЦБС пані Валентиною Галушко та її заступником пані Наталею, відвідування відділу іновацій, маркетингу та перспективних технологій, відділу комплектування та обробки літератури. Познайомилася з дуже креативними працівниками, знавцями дитячої літератури.


Так, наприклад, працівники відділу іновацій були ініціаторами спільного проекту по залученню самих дітей до просування та реклами книги і читання. Діти за допомогою дорослих розробляли ескізи обкладинок блокнотів, наліпок, ручок та іншої рекламної продукції. Відділ комплектування робить все від нього залежне, щоб фонди бібліотек регулярно поповнювалися новою літературою та періодикою.


Зокрема, вони тісно співпрацюють з різними видавництвами. Ще одна стаття поповнення фондів (як і у нас) - це книги, подаровані читачами. Завідувачка відділом комплектування за освітою редактор, тож у бібліотеці працює своє міні-видавництво. Взагалі серед бібліотекарів є різні фахівці: філологи, хімік, музиканти. Це розширює можливості бібліотеки під час проведення масових заходів.
Потім настала черга відділів обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів, учнів 5-9 класів, відділу мистецтв. А ще у бібліотеці є мультицентр "Флешка", при якому працює аматорська відеостудія "Кіноторба".

Молодший відділ проводить "Літературні сніданки" для дітей, які не відвідують дитячий садок. Починалися ці заняття з 5-6 діток, а тепер приходить до 20. Бібліотекарі звернули увагу, що у більшості випадків батьки цих діток приводили (а інколи і приносили) з собою ще й молодших. Так народився проект "З колиски до книжки" для малюків від одного року трьох місяців до двох років. На них чекають різні ігри, руханки, іграшки і навіть музичні хвилинки (кілька хвилин живої музики). Дітки 3-4 років ходять до бібліотеки на заняття з англійської мови. Є у бібліотеці і ляльковий театр "Левенятко". Не забули бібліотекарі і про батьків. Для них організовуються зустрічі з різними спеціалістами: юристами, психологами, педагогами, лікарями. А ще працює "Недільна бібліоняня". Батьки можуть залишити діток на 1,5-2 години під наглядом бібліотекарів. Цей час буде присвячений музичним хвилинкам, голосним читанням, ляльковим виставам.


Львівські бібліотекарі співпрацюють з колегами з інших міст України та різних країн. Так, наприклад, працівники бібліотеки були на стажуванні у Вроцлаві, де познайомилися з цікавим проектом "На добрий початок". Польські бібліотекарі співпрацюють з пологовими будинками. Кожна вагітна жінка або молода мама отримує від бібліотекарів пакунок з книгами, мапами бібліотек міста тощо. На основі цього досвіду у Львові з'явився проект "Щасливі разом".

Взагалі, львівські бібліотеки залучають до співпраці дуже багато партнерів: громадські та волонтерські організації, церкву, притулки, видавництва, школи, лікарні. Уже 7 років існує спільний проект ЦДБ та дитячої лікарні. Один раз на тиждень бібліотекарі носять до лікарні книги, влаштовують голосні читання. Таке спілкування дуже важливе для дітей, які тижнями і навіть місяцями не залишають лікарняних стін.
Далі буде...

Немає коментарів:

Дописати коментар