пʼятницю, 16 жовтня 2015 р.

Бібліотеки відзначають День захисника України (продовження теми).

Президент України  П.О. Порошенко з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості підписав Указ , яким в Україні встановлено свято - День захисника України, що відзначатиметься щорічно 14 жовтня. 
 14 жовтня в нашій історії  - це насамперед християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, яку українські воїни з давніх часів мали за свою покровительку. Ця дата символізує нерозривний зв’язок усіх поколінь захисників України: воїнів київської Русі, козаків,  українців, які у складі збройних сил СРСР та партизанських формувань захищали Батьківщину від фашистів та захисників України. Саме тому День захисника України покликаний стати святом усіх сучасних воїнів та ветеранів, днем вшанування всіх, хто упродовж століть боронив українську землю. Він має консолідувати українське суспільство навколо ідеї захисту незалежної та соборної України.
 Бібліотеки не залишилися осторонь від цього свята і провели заходи, які присвячені цій темі.
Діти, котрі завітали до бібліотеки - філії №3, почули розповідь про подвиги гетьманів, які лишили помітний слід в історії: Богдана Хмельницького, Байду Вишневецького, Петра Сагайдачного, Петра Дорошенка, переглянули ілюстрації з книг: “Легендарні постаті України” та “Видатні українці”, «101 видатна постать», а також дізналися про те, якими були козаки, де вони жили, що вони їли, на яких музичних інструментах грали, про козацьку термінологію, нагороди, гетьманські атрибути, одяг, зброю того часу, символи козацької влади.


Покрова накриває траву листям, землю - снігом, воду - льодом", кажуть у народі. А тепер і всі захисники і захисниці Вітчизни, як колись козаки, будуть під покровом Святої Богоматері, свято якої віддавна надзвичайно шанували українці. Тому цей день став для України апогеєм мужності, героїзму і віри.
Працівники юнацького відділу провели  історико - патріотичну подорож "Козацька слава наших предків" та у  Центрі слав'янськой писемності і культури підготували свято "Покрова - берегиня роду".
Бібліотекарі підготували книжкову виставку "Вклоняємося низько українському солдату"



та розповіли студентам медичного училища про історію свят.


14 жовтня - Покрову Пресвятої Богородиці - ще запорожці зробили своїм військовим святом. Відтоді не одне покоління українців, наших славних лицарів, борців за її незалежність і свободу відзначало його як день козацької слави і власної перемоги - розповідала бібліотекар Лариса Лощенкова.


Свято об'єднує наші християнські традиції, спадщину українського козацтва і найбільшою мірою буде асоціюватися з справжніми героями України: учасниками АТО, Національною гвардією, волонтерами.

Немає коментарів:

Дописати коментар